Het conflict in Gaza duurt nu al negen maanden en wordt gekenmerkt door massamoorden, ontheemding, vernietiging van infrastructuur en een blokkade. Terwijl de onderhandelingen over een staakt-het-vuren gaande zijn, zijn de aanvallen op burgers intenser geworden. Hierdoor zijn veel kinderen omgekomen of ontheemd geraakt.
Terre des Hommes is via haar samenwerking met leden van de internationale Terre des Hommes-federatie al meer dan vijftig jaar actief in de Palestijnse gebieden. Sinds het begin van de escalatie bieden we, ondanks beperkte capaciteit, hulp aan kinderen. Temidden van de aanvallen blijven we alles doen wat we kunnen om kinderen te ondersteunen.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres beschreef de situatie in Gaza onlangs als ‘een morele smet op ons allemaal’. De escalatie tussen Gaza en Israël heeft geleid tot ongekend menselijk lijden, grootschalige vernietiging en onherstelbare trauma’s. Volgens het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn ruim 38.700 Palestijnen gedood, bijna 90.000 gewond en nog eens duizenden vermist, waaronder veel vrouwen en kinderen.
Kinderen zijn vooral de dupe van deze oorlog. Meer dan 14.000 kinderen hebben hun leven verloren en duizenden kinderen raakten gewond. In Gaza is geen plek veilig en ieder kind krijgt te maken met de verschrikkingen van deze oorlog. De traumatische ervaringen die zij hebben meegemaakt, zullen blijvende littekens achterlaten en voor altijd hun toekomst kleuren.
Het humanitaire hulpsysteem in Gaza staat op instorten. Recente Israëlische militaire operaties hebben het Rafah-gebied in puin achtergelaten. De grensovergang is gesloten en bijna de gehele bevolking van Gaza – 1,9 miljoen mensen – is op de vlucht in eigen land. Keer op keer. Nergens in Gaza is het veilig.
Onze partner Palestinian Medical Relief Society (PMRS) is al jaren actief in Gaza. De organisatie levert essentiële medische diensten, waaronder het beheer van het enige kankercentrum in Gaza dat nu verwoest is. Sinds de escalatie bieden we via PMRS gespecialiseerde, levensreddende medische zorg aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, medische benodigdheden voor mensen met chronische ziekten, en hulpmiddelen (zoals rolstoelen, krukken, toiletstoelen en douche stoelen) en fysiotherapie voor kinderen en volwassenen met een handicap.
Vanwege de enorme schade aan de medische centra en de verplaatsing van de bevolking, hebben we onze steun aangepast om mobiele medische diensten te verlenen. Dit stelt ons in staat cruciale en levensreddende medische hulp te bieden aan de meest kwetsbare mensen.
Naast medische ondersteuning bieden we basisartikelen zoals hygiënekits aan zwangere en moeders die borstvoeding geven. Ook biedt ons team psychosociale ondersteuning aan alle kinderen en volwassenen die medische hulp krijgen.
Hoewel we sinds het begin van de escalatie niet op volle capaciteit hebben kunnen werken, zijn we erin geslaagd levensreddende medische hulp en bescherming te bieden aan meer dan 80.000 kinderen en volwassenen in Gaza.
Na ruim zeven maanden van vertragingen en onderhandelingen over toegang, bereikten drie konvooien met medicijnen en medische benodigdheden in de maanden juni en juli Gaza-stad via de Jordaanse corridor. Deze belangrijke mijlpaal stelt onze partners in staat de medische dienstverlening in het meest getroffen gebied voort te zetten. De zending omvatte essentiële geneesmiddelen voor mensen met chronische ziekten en voedingssupplementen ter ondersteuning van mensen die het risico lopen op ondervoeding. Bovendien is eerder aangeschafte babyvoeding al uitgedeeld aan vrouwen die borstvoeding geven, om zo in een kritieke behoefte te voorzien.
Een permanent staakt-het-vuren is absoluut noodzakelijk. De situatie in Gaza heeft een catastrofaal niveau bereikt. Kinderen zijn ernstig getraumatiseerd door deze oorlog en de meesten van hen (80% van de kinderen) had al geestelijke gezondheidszorg nodig voordat deze escalatie plaatsvond. Nu is ieder mens in Gaza afhankelijk van humanitaire hulp.
Noodhulporganisaties hebben geen gegarandeerde veilige toegang tot de getroffen bevolking, terwijl dit een fundamentele voorwaarde voor het verlenen van hulp is. Hulpverleners zijn directe doelwitten geworden in dit meedogenloze conflict, waarbij meer dan 274 hulpverleners en meer dan 500 gezondheidszorgwerkers omkwamen: het hoogste aantal omgekomen humanitaire hulpverleners in de recente geschiedenis.
Zonder de juiste humanitaire hulpmiddelen is het onmogelijk om de juiste hulp te blijven verlenen. De opzettelijke blokkade en de voortdurende bedreigingen van humanitaire konvooien maken het de noodhulporganisaties onmogelijk om levensreddende hulp te verlenen, waardoor een aanzienlijk deel van de bevolking van Gaza op de rand van hongersnood is terechtgekomen.
Als donateur kun je:
Financiële steun geven: steun ons zodat onze partners over de middelen beschikken die nodig zijn om hun levensreddende inzet voor de kinderen in Gaza voort te zetten.
Bewustzijn vergroten: Gebruik je netwerk om de humanitaire crisis in Gaza onder de aandacht te brengen en anderen aan te moedigen actie te ondernemen.
Ga in gesprek met beleidsmakers: pleit voor het humanitair recht, de bescherming van burgers en humanitaire hulpverleners, en de mogelijkheid voor het leveren van hulp.
Jouw steun en betrokkenheid zijn van cruciaal belang om Terre des Hommes en haar partners te helpen hun werk in Gaza voort te zetten en ervoor te zorgen dat mensen in nood de hulp en zorg krijgen die ze verdienen.