Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Onze organisatie

Terre des Hommes strijdt al vanaf 1966 tegen uitbuiting van kinderen. Maak kennis met onze organisatie, onze vrijwilligers en ambassadeurs. Zie wie wij zijn.

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry

Ruim een halve eeuw actief tegen uitbuiting van kinderen

Terre des Hommes Nederland strijdt al 60 jaar tegen uitbuiting van kinderen. Wereldwijd. Van diep in Azië tot aan het Midden-Oosten en Afrika komen we op voor de rechten van het kind.

De naam Terre des Hommes betekent mensen der aarde. Het komt van het gelijknamige boek van de Fransman Antoine de Saint-Exupéry, piloot van een postvliegtuig en schrijver in WOII.  Door zijn werk zag hij veel van de wereld en kwam hij tot de conclusie: “er is geen derde wereld. Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor.”

Met die gedachte richtte de Franse journalist en apotheker Edmond Kaiser in Lausanne Terre des Hommes op. “Omdat ieder kind de kans heeft grote talenten te ontwikkelen, als het goed wordt verzorgd.” 

In 1966 zijn we vanuit Nederland met onze programma’s begonnen in Oost-Afrika. Ook in Azië en het Midden-Oosten zijn we al jarenlang actief. Inmiddels werken we in 15 landen. We helpen de kwetsbare kinderen. We kijken nooit naar geloof, huidskleur, geslacht of cultuur.

Lees meer over onze geschiedenis

Onze strategie

Meer informatie over onze strategie vind je hier

Bekijk onze strategie video
Bekijk strategie video
Onze Theory of Change
Onze Core Principles

Onze mensen

Stefanie Verhoeven

"Met elk item wat ik in de winkel verkoop kan ik kinderen helpen uit uitbuitingssituaties én krijgen items een tweede leven, dat is toch fantastisch?!"

Chankanha Lok, Communications Intern, Terre des Hommes

Chankanha LOK

"Terre des Hommes is waar ik mijn potentieel begon te ontdekken, met dat potentieel denk ik dat ik kinderen kan helpen om hun rechten te ontdekken en te vechten voor hun rechten."

Thangam Ponpandian

"We brengen met dit unieke programma ernstige problemen aan het licht, zoals huiselijk geweld, vroegtijdig schoolverlaten, gedwongen seks, zwaar werk en sociaal isolement. Maar wij maken niet alleen de gevaren van kindhuwelijken zichtbaar, we bieden vooral ook concrete hulp.”

Henriette Kristiansen

Henriette Kristiansen

“Gelijke rechten voor alle mensen zou logisch moeten zijn, geen doel waarnaar we moeten streven. Laten we allen bijdragen aan een wereld waarin iedereen de vrijheid heeft om het leven te kiezen dat goed voor hem of haar is”. Neem contact op met Henriette: h.kristiansen@tdh.nl

GET IN TOUCH

Samen één federatie

Terre des Hommes Nederland maakt deel uit van een netwerk van acht aparte organisaties die nauw samenwerken. We noemen dit de Terre des Hommes International Federation.

Er zijn Terre des Hommes organisaties in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland. Daar zit ook de Terre des Hommes Foundation.

Terre des Hommes is door Edmond Kaiser opgericht in 1960. Er was toen oorlog in Algerije. Veel kinderen daar kregen geen hulp. Terre des Hommes begon met medische steun voor kinderen met tuberculose.

In 1966 kwamen Terre des Hommes groepen uit Nederland, Duitsland en Frankrijk samen. Zij besloten de krachten te bundelen in de Terre des Hommes Foundation .

Per land halen we geld op en ontwikkelen we programma’s. We helpen elkaar en zorgen dat we geen dubbel werk doen. Strijd mee. Stop de uitbuiting van kinderen.  

Onze ambassadeur

De ambassadeurs van Terre des Hommes zetten zich belangeloos in om onze strijd tegen kinderuitbuiting onder de aandacht te brengen. Wij danken onze huidige en voormalige ambassadeurs voor hun enthousiaste inzet! 

Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directie en op de algemene gang van zaken binnen de organisatie. De Raad stelt het beleid van Terre des Hommes op hoofdlijnen vast, ziet toe op de uitvoering ervan, fungeert als klankbord en geeft advies. 

Ons jaarverslag

We vinden het belangrijk je te laten weten wat er met donaties gebeurt. En welke resultaten we realiseren. In filmpjes, foto’s en verhalen tonen we ieder jaar wat we hebben bereikt in de strijd tegen uitbuiting van kinderen.

Kwaliteitsstandaarden

Wij hechten grote waarde aan de kwaliteit van al onze activiteiten en werkzaamheden en aan de beoordeling van onze prestaties. Stichting Terre des Hommes Nederland heeft de volgende lidmaatschappen en erkenningen voor het naleven van de volgende normen:

ANBI - Stichting Terre des Hommes is sinds 2013 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat Terre des Hommes geen belasting hoeft te betalen over onze (periodieke en incidentele) ontvangen giften en erfenissen.

CBF - Stichting Terre des Hommes heeft sinds 1997 het CBF-keurmerk. Het is hét keurmerk voor goede doelen, het CBF is de Nederlandse toezichthouder op fondsenwerving. Organisaties die erkend zijn door het CBF hebben aangetoond aan de strenge kwaliteitseisen te voldoen.

ISO & ISO-Partos - Stichting Terre des Hommes is sinds 2004 gecertificeerd volgens de ISO 9001:2015 norm, een internationale kwaliteitsnorm. Het helpt organisaties te voldoen aan de behoeften van klanten en andere belanghebbenden binnen de wettelijke en reglementaire vereisten met betrekking tot een product of dienst. Stichting Terre des Hommes is ook gecertificeerd volgens de PARTOS ISO 9001:2015 versie 2018. Dit is een branchespecifieke toepassing (internationale samenwerking) met aanvullende eisen ten aanzien van integriteit. 

CHS - De Core Humanitarian Standard is de standaard voor kwaliteit en verantwoording in de humanitaire en ontwikkelingssector. Stichting Terre des Hommes is sinds 2023 geverifieerd op de CHS. Dit is een vereiste om financiering te ontvangen van de Dutch Relief Alliance (DRA).

ECHO FPA - Het EU Humanitair Partnerschap 2021-2027 geeft aan dat Stichting Terre des Hommes Nederland in aanmerking kan komen voor toekenning van EU-financiering voor het bieden van humanitaire hulp.

Gedragscodes, richtlijnen en statuten

Als je geld geeft aan een goed doel, dan wil je er zeker van zijn dat het geld goed besteed wordt. Wij zijn ons als goed doel extra bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben om jouw geld zorgvuldig te besteden. Daarom maken we gebruik van in- en externe regels om de kwaliteit, integriteit en effectiviteit van ons werk te waarborgen en daarin transparant te zijn.

De taken en bevoegdheden van de directeur en de Raad van Toezicht van Terre des Hommes Nederland zijn daarom vastgelegd in statuten.

Daarnaast houden we ons aan een aantal gedragscodes en richtlijnen. Als onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid hecht Terre des Hommes aan een sterk integriteitsbeleid. 

Download statuten
Integriteit
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube