Onze organisatie

Over ons

Ruim zestig jaar actief tegen kinderuitbuiting

Het ontstaan

Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry

Terre des Hommes Nederland strijdt al ruim zestig jaar tegen uitbuiting van kinderen. Wereldwijd.

Terre des Hommes betekent ‘mensen der aarde’. Het komt van het gelijknamige boek van Antoine de Saint-Exupéry. De Franse schrijver en piloot zag veel van de wereld en kwam tot de conclusie: “Er is geen derde wereld. Er is één wereld en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor.”

Met die gedachte richtte de Franse journalist en apotheker Edmond Kaiser in Lausanne Terre des Hommes op.

Onze strategie

  • Afbeelding uit de strategie-video.

    Bekijk de video

    Kom meer te weten over de missie en strategie van Terre des Hommes die zijn verbeeld in een animatie.

    Lees meer
  • Blije jongen, illustratie.

    De strategie: Listen Up!

    In ons werk zetten we bewezen methoden in om kinderuitbuiting voorgoed te stoppen. Hierbij richten wij ons – in samenwerking met kinderen en jongeren – op duurzame systeemverandering.

    Lees meer
  • Illustratie van een jongen.

    De ‘Theory of Change’

    Onze Theory of Change beschrijft de belangrijkste bouwstenen die volgens ons nodig zijn om duurzame verandering te realiseren – onze visie voor de wereld.

    Lees meer
  • Onze kernprincipes

    Elk plan dat we maken en elke actie die we ondernemen, moet in overeenstemming zijn met onze kernprincipes. De vijf kernprincipes zijn even belangrijk en onderling afhankelijk.

    Lees meer

Onze mensen

  • Monique Janssens

    Senior Communicatie Adviseur

    Het is aan ons om kinderen en jongeren te stimuleren en ruimte te geven, zodat ze echt meetellen en de toekomst vorm kunnen geven.

    Lees de artikelen van onze mensen

Samen één federatie

Terre des Hommes International Federation

Terre des Hommes Nederland maakt deel uit van een netwerk van acht aparte organisaties in Europa die nauw samenwerken: de Terre des Hommes International Federation.

 

Terre des Hommes Foundation

In 1966 kwamen de verschillende Terre des Hommes-stichtingen uit Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland samen. Zij besloten hun krachten te bundelen in de Terre des Hommes Foundation.
Per land werven we fondsen en ontwikkelen we programma’s. We versterken elkaar en werken samen waar mogelijk.

Kwaliteit, integriteit en effectiviteit

Wij zijn ons als goed doel extra bewust van de verantwoordelijkheid die we hebben om jouw geld zorgvuldig te besteden.

Daarom maken we gebruik van in- en externe richtlijnen om de kwaliteit, integriteit en effectiviteit van ons werk te waarborgen en daarover transparant te zijn.

Lees meer
  • Statuten

    De taken en bevoegdheden van de directeur en de Raad van Toezicht zijn vastgelegd in statuten.

    Lees meer
  • Gedragscodes en richtlijnen

    Als onderdeel van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid hecht Terre des Hommes veel waarde aan een sterk integriteitsbeleid.

    Lees meer

Toezicht

De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directie en op de algemene gang van zaken binnen de organisatie. De Raad stelt het beleid van Terre des Hommes op hoofdlijnen vast, ziet toe op de uitvoering ervan, fungeert als klankbord en geeft advies.

Kwaliteitsstandaarden

Wij hechten grote waarde aan de kwaliteit van al onze activiteiten en werkzaamheden en aan de beoordeling van onze prestaties. Stichting Terre des Hommes Nederland heeft de volgende lidmaatschappen en erkenningen voor het naleven van de volgende normen.

  • ANBI

    Stichting Terre des Hommes is sinds 2013 door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat Terre des Hommes geen belasting hoeft te betalen over onze (periodieke en incidentele) ontvangen giften en erfenissen.

    Lees meer