Met zijn eerste diploma op zak zou de 19-jarige Rakib uit Bangladesh gaan studeren aan de universiteit. Maar hij was verliefd geworden op een jonge studente, met wie hij trouwde in het geheim. Zijn ouders keurden zijn huwelijk af en stopten met studiegeld te betalen. Hun zoon moest nu voor zijn eigen inkomen zorgen, terwijl zijn vrouw, die inmiddels bij het gezin was ingetrokken, de huishoudelijke taken kreeg.
Waar Rakib vandaan komt draait alles om de landbouw. De boeren in het dorp verbouwen rijst of hebben een (pluim)veehouderij. Zonder studie en geen inkomen was er voor Rakib geen andere keuze dan ook in de landbouw te gaan werken. Met geld van zijn grootmoeder kocht hij een fiets, waarmee hij naar de boerenmarkt kon gaan om rijst in te kopen. Die verkocht hij door in zijn eigen dorp.
De vrouw van Rakib raakte al snel zwanger. Een zware periode brak voor het jonge stel aan. Rakib was van 's morgens vroeg tot 's avonds laat hard aan het werk en kon daardoor niet voor zijn vrouw zorgen. Ze had bovendien medische hulp nodig, maar niemand nam haar mee naar de dokter. Toen het tijd was om te bevallen, moest ze overgebracht worden naar een privékliniek om een keizersnede te ondergaan. Daarna waren zowel zij als de baby erg vatbaar voor ziektes. Alles bij elkaar werd ‘t Rakib te veel.
Met een speciaal onderwijsprogramma biedt Terre des Hommes steun aan vroeggehuwde meisjes en jongeren zoals Rakib in Bangladesh. We luisteren naar hun verhaal en zorgen dat ze toegang krijgen tot relevante hulp. We leren ze over kinderrechten, gendergelijkheid, hygiëne en geven seksuele voorlichting; onderwerpen die op scholen vaak onvoldoende aan bod komen, waardoor er een verhoogd risico is op kindhuwelijken en ongewenste zwangerschappen.
Toen Rakib bij ons in beeld kwam, hebben we als eerst bemiddeld met de ouders en de universiteit om hem weer te laten studeren. Rakib deed vervolgens een toelatingsexamen en slaagde met goede cijfers. Dit gaf zijn zelfvertrouwen een enorme boost, waardoor hij zich ook geroepen voelde om mee te doen aan ons opleidingsprogramma tot leider en activist. Hij voltooide een aantal vaardigheidstrainingen in leiderschap, onderhandelen en netwerken, belangenbehartiging en levensvaardigheden.
Rakib: ‘De vaardigheden die ik heb gekregen en ontwikkeld, hebben me geholpen te worden wie ik nu ben. Nu weet ik dat ik dingen zelf kan doen. Ik kan voor mezelf en mijn familie zorgen.’
Met zijn nieuw verworven kennis voert Rakib nu actief campagne tegen kindhuwelijken in zijn district. Rijst verkopen doet hij nog steeds, maar alleen ‘s avonds in zijn dorp. Hij gaat daarnaast ook naar school en helpt zijn vrouw in het huishouden. Zij volgt op haar beurt een beroepsopleiding en kan medische hulp krijgen wanneer ze dat nodig heeft.
Rakib is van plan om zich te blijven inzetten tegen kindhuwelijken en ook zijn jongere zussen ervoor behoeden. ‘Ik wil deze beweging blijven steunen. Ik ben dan ook vastbesloten om vroegtijdige huwelijken in mijn gebied te voorkomen,’ voegde hij eraan toe.