Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Kindhuwelijken

Getrouwd voor je vijftiende Stel je voor: je bent veertien jaar oud. En getrouwd. En zwanger. Op sommige plaatsen is dat de normaalste zaak van de wereld. In Bangladesh bijvoorbeeld. Of in Tanzania. Maar wat normaal lijkt, is bijzonder schadelijk. Veel jonge moeders overleven de bevalling niet. Omdat hun lichaam er nog niet tegen kan. En eenmaal getrouwd, worden de meisjes vaak mishandeld. Wij strijden tegen kindhuwelijken. En komen op voor de jonge meisjes die slachtoffer zijn van deze pijnlijke traditie. Strijd mee. Stop kindhuwelijken.

Overstromingen Bangladesh dwingen ouders tot uithuwelijken van dochters Terre des Hommes kindbruiden
Overstromingen Bangladesh dwingen ouders tot uithuwelijken van dochters

14,2 Miljoen jonge meisjes trouwen ieder jaar uit geldgebrek. Of ‘omdat dat zo hoort’.

Miljoenen meisjes wereldwijd trouwen op zeer jonge leeftijd. Vaak trouwen ze uit armoede. Of omdat het traditie is in hun land. Wat de reden ook is, kindhuwelijken zijn schadelijk.

De meisjes raken vaak zeer jong zwanger, wat hun lichaam niet zo goed aan kan. Ze lopen zelfs kans om te overlijden. Ook worden veel meisjes misbruikt door hun (veel) oudere echtgenoot. Het is bijna normaal in landen in Zuid-Azië en Oost-Afrika voor jonge meisjes om te trouwen met een oudere man. Traditie. Geboren uit de cultuur, of uit armoede. Of beide. Meisjes hebben er vaak minder te zeggen dan mannen.

Bijna een op de zes meisjes in Bangladesh is een kindbruid. Ze worden uitgehuwelijkt door hun vaak arme familie. In ruil voor een bruidsschat. Hun ontwikkeling stopt. Ze gaan niet meer naar school.

Ook in Oost-Afrika komen kindhuwelijken zeer veel voor. In het noorden van Tanzania is het traditie om meisjes te besnijden en jong te laten trouwen. Naar school gaan is er voor hen ook niet meer bij.

De gevolgen zijn enorm. Naast medische problemen bij jonge zwangerschappen, zijn er ook veel meisjes met psychische nood. Ze zijn te jong om om te gaan met het misbruik dat ze meemaken. Depressie en posttraumatische stress komt veel voor bij de kindbruiden. Wij strijden tegen deze kindhuwelijken. Met voorlichting, politieke acties en onderwijs. Strijd mee. 

Doneer nu!

Gevolgen van kindhuwelijken

Meisjes die jong moeten trouwen, gaan vaak niet meer naar school. Hun ontwikkeling stopt. Ze weten niet goed hoe ze voor zichzelf op moeten komen. Vaak blijven ze steken in een leven van armoede.

Veel meisjes worden misbruikt. En als ze zwanger raken, hebben ze kans op medische problemen. Omdat hun lichaam nog niet volgroeid is. En ze de bevalling vaak niet aankunnen. Vaak wordt de baby dood geboren. Of overlijdt de moeder bij de bevalling. In Oost-Afrika lopen de meisjes ook nog eens kans om met HIV besmet te raken. Het virus dat AIDS veroorzaakt.

Naast alle fysieke problemen leveren kindhuwelijken ook veel geestelijke problemen op. Depressies en posttraumatische stress komen veel voor bij de meisjes. Erover praten is in hun landen vaak taboe. 

Waar komen kindhuwelijken voor?

Kindhuwelijken komen voor over de hele wereld, maar vooral in Zuid-Azië en Oost-Afrika. In India, Bangladesh en Nepal trouwt een groot deel van de meisjes voor hun vijftiende.

Ook in Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied trouwen veel jonge meisjes.

Wat doet Terre des Hommes?

Terre des Hommes strijdt wereldwijd tegen kindhuwelijken. In Bangladesh en India in Zuid-Azië, maar ook in Tanzania in Oost-Afrika. We voeren politieke actie bij overheden om de minimumleeftijd om te trouwen te verhogen. En om strenger op te treden tegen illegale huwelijken met minderjarigen.

Jonge meisjes helpen we om naar school te blijven gaan. En we bieden ze een vakopleiding. Zodat ze zelfstandig kunnen zijn. Niet compleet afhankelijk van hun echtgenoot. Meisjes en hun gemeenschappen lichten we voor over de gevaren van kindhuwelijken. En we sporen ze aan om mee te doen aan een van onze meisjesclubs. Om te leren beter voor zichzelf op te komen.

In India en Bangladesh lopen grote projecten die ook medische hulp, opvang en campagnes in de media bieden. Zoals het IMAGE programma.

Binnen deze programma's strijden wij tegen kindhuwelijken

Lopend

IMAGE: Empowerment van kindbruiden in India

Het gaat om circa 1,5 miljoen meisjes per jaar. Veel kindbruiden gaan niet meer naar school. Ze leven in armoe…

Afgerond

Girls Advocacy Alliantie

De Girls Advocacy Alliantie zet zich in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het v…

We doen meer

We doen meer. We strijden ook tegen handel in kinderen. Tegen seksuele uitbuiting. Tegen misbruik. En bieden noodhulp. Lees meer over wat we doen

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube