Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Tanzania

Tanzania is een van de snelst groeiende economieën van Afrika. Het land heeft een jonge bevolking; van de 55 miljoen inwoners is 45 procent onder de 15 jaar. Tanzania heeft vooruitgang geboekt in de bescherming van kinderen, onder andere door de hervorming van het rechtssysteem voor kinderen. Desondanks zijn geweld, uitbuiting en (seksueel) misbruik nog steeds de werkelijkheid voor veel kinderen en jongeren in het land. Het grootste risico lopen kinderen met een beperking, kinderen die in extreme armoede of in zorginstellingen leven,en kinderen die van hun familie zijn gescheiden of van huis zijn weggegaan. Terre des Hommes richt zich in Tanza op de bescherming van kinderen tegen elke vorm van geweld. Dit is essentieel voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), in het bijzonder die op het gebied van onderwijs, gendergelijkheid en gezondheid.

Children forming a row in front of school

Kinderen in Tanzania

In Tanzania hebben veel kinderen te maken met geweld, verwaarlozing en uitbuiting. Het aantal kinderen dat gedwongen wordt te trouwen, is nog steeds hoog. Zij lopen meer risico op geweld. Veel meisjes en jongens krijgen te maken met seksueel geweld en kinderen worden steeds vaker blootgesteld aan online uitbuiting.

Het toepassen van fysiek geweld op kinderen is diep geworteld in culturele normen en overtuigingen. Bovendien wordt het versterkt door wettelijke kaders die lichamelijke straffen van kinderen thuis en op school toestaan. Huiselijk geweld is ook algemeen geaccepteerd in gezinnen.

Ruim 28% van de meisjes en 13% van de jongens krijgen voor hun 18e te maken met seksueel geweld. Zeker 8% van de kinderen onder de 18 jaar is wees. Weeskinderen zijn kwetsbaarder voor seksueel en emotioneel misbruik.

Daarnaast is 36% van de vrouwen (25-49 jaar) voor hun 18e getrouwd. Bijna driekwart van de 13- tot 17-jarigen geeft aan te zijn geslagen, gestompt of bedreigd met een wapen door een familielid, partner of gezagsdrager. Bovendien is een kwart van de kinderen emotioneel mishandeld.

Misbruik wordt zelden gemeld omdat de dader meestal een bekende is van het misbruikte kind. Kinderen weten vaak ook niet waar ze terechtkunnen voor zorg, therapie en ondersteuning. Dat weinig kinderen een geboorteakte hebben, maakt het extra moeilijk voor hen om toegang te krijgen tot sociale dienstverlening en wettelijke bescherming.

“Genitale verminking is een schending van de mensenrechten, de gezondheid, de integriteit en de persoonlijke ontwikkeling van meisjes en vrouwen."
Josephine Akiru
Landendirecteur Oeganda en waarnemend Landendirecteur Tanzania

Ons werk in Tanzania

In Tanzania werkt Terre des Hommes Nederland samen met gemeenschappen, de overheid, de private sector, maatschappelijke organisaties en kinderen zelf. Samen kunnen we systeemgebonden en structurele oorzaken aanpakken die kinderen blootstellen aan uitbuiting.

Kinderhandel
Seksuele uitbuiting
Genitale verminking
Steun voor kinderen met een beperking
Kinderarbeid

Onze aanpak: kinderen centraal

Kinderen staan centraal in ons werk. We helpen kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze uiteindelijk een baan kunnen vinden en een beter inkomen verdienen. Dit vergroot niet alleen hun kansen op een fatsoenlijk en waardig leven, het draagt ook bij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid. En we helpen hen hun stem te laten horen.

Kinderbescherming versterken

We onderwijzen ouders en gemeenschappen. We vergroten de capaciteit van lokale instanties om kinderuitbuiting doeltreffend te voorkomen, op te sporen, te melden en erop te reageren. We werken samen met verschillende partijen om te lobbyen bij de overheid voor de bevordering en bescherming van kinderrechten.

Onze programma's

Lopend

GIVE - Een stem voor uitgebuite kinderen met een handicap in Tanzania

Veel meisjes in Tanzania worden genitaal verminkt. Meisjesbesnijdenis is illegaal, maar toch zijn ongeveer 7,9…

Contact

Regio Kantoor Oost Afrika
P.O. BOX 76340, 00508 Nairobi
Nairobi
Afrika
routebeschrijving
+254 (0)722 209581

Openingstijden

Maandag t/m Zaterdag
08:00 - 17.00

partnerships

Terre des Hommes werkt in Tanzania samen met diverse belangrijke partners; de Kiota Women Health and Development (KIWOHEDE) en de Association for Termination of Female Genital Mutilation (ATFGM), in nauwe samenwerking met de regering van Tanzania in het district Tarime, evenals SHIVYAWATA (de federatie van mensen met een beperking) en het centrum voor mensen met een beperking.

Financiele partner

Stichting 10 September

KIWOHEDE
ATFGM
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube