blij meisje blij jongetje
Land

Tanzania

Tanzania heeft een jonge bevolking; van de 55 miljoen inwoners is 45 procent onder de 15 jaar.

Tanzania heeft vooruitgang geboekt in de bescherming van kinderen, onder andere door de hervorming van het rechtssysteem voor kinderen. Desondanks zijn geweld, uitbuiting en (seksueel) misbruik nog steeds de werkelijkheid voor veel kinderen en jongeren in het land.

Het grootste risico lopen kinderen met een beperking, kinderen die in extreme armoede of in zorginstellingen leven en kinderen die van hun familie zijn gescheiden of van huis zijn weggegaan. Terre des Hommes richt zich in Tanza op de bescherming van kinderen tegen elke vorm van geweld.

Doneer nu
  • Terre des homme logo

    Josephine Akiru

    Landendirecteur Oeganda en waarnemend Landendirecteur Tanzania

    Genitale verminking is een schending van de mensenrechten, de gezondheid, de integriteit en de persoonlijke ontwikkeling van meisjes en vrouwen.

Kinderen in Tanzania

Het toepassen van fysiek geweld op kinderen is diep geworteld in culturele normen en overtuigingen. Bovendien wordt het versterkt door wettelijke kaders die lichamelijke straffen van kinderen thuis en op school toestaan. Huiselijk geweld is ook algemeen geaccepteerd in gezinnen.

Ruim 28% van de meisjes en 13% van de jongens krijgen voor hun 18e te maken met seksueel geweld. Zeker 8% van de kinderen onder de 18 jaar is wees. Weeskinderen zijn kwetsbaarder voor seksueel en emotioneel misbruik.

Daarnaast is 36% van de vrouwen (25-49 jaar) voor hun 18e getrouwd. Bijna driekwart van de 13- tot 17-jarigen geeft aan te zijn geslagen, gestompt of bedreigd met een wapen door een familielid, partner of gezagsdrager. Bovendien is een kwart van de kinderen emotioneel mishandeld.

Misbruik wordt zelden gemeld omdat de dader meestal een bekende is van het misbruikte kind.

Doneer nu

Onze aanpak: kinderen centraal

Kinderen staan centraal in ons werk. We helpen kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze uiteindelijk een baan kunnen vinden en een beter inkomen verdienen. Dit vergroot niet alleen hun kansen op een fatsoenlijk en waardig leven, het draagt ook bij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid. En we helpen hen hun stem te laten horen

Kinderbescherming versterken

We onderwijzen ouders en gemeenschappen. We vergroten de capaciteit van lokale instanties om kinderuitbuiting doeltreffend te voorkomen, op te sporen, te melden en erop te reageren. We werken samen met verschillende partijen om te lobbyen bij de overheid voor de bevordering en bescherming van kinderrechter.

Onze programma’s en projecten

  • Project

    Bestrijding van meisjesbesnijdenis in Tanzania

    In Noord Tanzania is het normaal om jonge meisjes tegen hun wil te besnijden en te laten trouwen.
    Lees meer
  • Meisjesbesnijdenis in Tanzania (FGM=Female genital mutilation). De Kuria stam is een van de vier traditionele stammen in Tanzania die zijn meisjes besnijd. Vanaf de leeftijd van 10-12 jaar, soms zelfs jonger, wordt de clitoris verwijderd, maar kunnen ook de schaamlippen worden weggesneden. Dat gebeurt jaarlijks in de maand december, tijdens de grote schoolvakantie. Volgens de Kuria traditie kan een onbesneden meisje niet trouwen. De Kuria bestaan uit 12 clans (vier clans wonen ook over de grens in Kenia). Hun aantal in Tanzania bedraagt ca 1,5 miljoen mensen. Niet alle clans snijden tegelijk. Dit jaar zijn er twee stammen die verminken: De Bwirege stam, met een geschat aantal van 500.000 mensen in Tanzania de grootste Kuria stam, en de Bunchari. Volgend jaar zijn de andere 10 stammen aan de beurt. Het snijden begon meteen na de laatste schooldag, op vrijdag 6 december.

    Project

    GIVE – Een stem voor uitgebuite kinderen met een handicap in Tanzania

    Meisjesbesnijdenis is illegaal, maar toch zijn ongeveer 7,9 miljoen vrouwen en meisjes in Tanzania besneden
    Lees meer

Ons werk in Tanzania

In Tanzania werkt Terre des Hommes Nederland samen met gemeenschappen, de overheid, de private sector, maatschappelijke organisaties en kinderen zelf. Samen kunnen we systeemgebonden en structurele oorzaken aanpakken die kinderen blootstellen aan uitbuiting.

Kinderhandel

De regio Mwanza is een gebied waar verhandelde kinderen vandaan komen, doorheen reizen en naar toe gaan. Kinderhandel voor huishoudelijk werk is de belangrijkste vorm van kinderhandel in Tanzania. Het wordt gefaciliteerd door gewetenloze mensen die de traditionele zorg voor pleegkinderen misbruiken en hen als huishoudelijke slaven laten werken. Familieleden, vrienden of tussenpersonen spelen een belangrijke rol door hun kinderen zonder het te weten overdragen aan mensenhandelaren die kinderen in huishoudens plaatsen.

De regering van Tanzania heeft verschillende stappen ondernomen om mensenhandel tegen te gaan door middel van verschillende wetten, beleid en regelgeving. Ondanks alle inspanningen blijven kinderen, voornamelijk uit verarmde plattelandsgebieden, kwetsbaar voor kinderhandel. De handelaren buiten kinderen uit in huishoudelijke slavernij, in sekshandel en als dwangarbeiders op boerderijen, in de visvangst, de informele commerciële sector, of als arbeiders in goud- en edelsteenmijnen.

Seksuele uitbuiting

Tanzania heeft een aantal instanties die een rol spelen bij de aanpak van uitbuiting en misbruik van kinderen, waaronder online uitbuiting en misbruik van kinderen. Deze instellingen zijn onder andere comités voor de bescherming van vrouwen en kinderen op dorps- of gemeenschapsniveau tot de veertien One Stop Centres, die brede hulp kunnen bieden zoals medische, psychosociale en juridische hulp in een kindvriendelijke omgeving.

Ook kinderen in Tanzania hebben te maken online seksuele uitbuiting en misbruik. De meerderheid (67%) van de kinderen tussen 12 en 17 jaar heeft toegang tot het internet. Zeker 4% van de internetgebruikers in deze leeftijdsgroep was slachtoffer van ernstige gevallen van online seksuele uitbuiting en misbruik.

In Tanzania worden veelbelovende initiatieven ondernomen om deze vorm van misbruik aan te pakken, maar er is meer bewustwording en versterking van de systemen nodig: de overheid, openbare instellingen en de samenleving kunnen een bijdrage leveren aan de bestrijding van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen.

Genitale verminking

Genitale verminking bij vrouwen is illegaal in Tanzania, maar sommige gemeenschappen in de Mara regio zien het nog steeds als een belangrijk cultureel gebruik. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van het hoge percentage vroegtijdige schoolverlaters en kinderhuwelijken in de regio. Volgens het Tanzania National Bureau of Statistics (2012) ondergaat naar schatting 75% van de meisjes tussen 9 en 16 jaar jaarlijks genitale verminking in het Tarime-district.

In de meeste gemeenschappen waar dit gebeurt, wordt genitale verminking uitgevoerd als overgangsritueel. De overtuiging is dat het seksuele verlangens van de vrouw voorkomt en daarmee seksueel gedrag en ontrouw in het huwelijk tegengaat. De traditie dwingt kinderen om vroegtijdig te trouwen omdat men gelooft dat het “besneden” meisje klaar is voor het huwelijk en mannen de voorkeur geven aan jonge besneden meisjes om te trouwen. Dit levert de families financieel voordeel op door de hoge bruidsschat die voor jonge besneden meisjes wordt betaald.

Steun voor kinderen met een beperking

De diepgewortelde discriminatie van kinderen met een beperking in het land zorgt ervoor dat veel van hen geïsoleerd bij hun familie wonen. Zij zijn onzichtbaar voor de maatschappij en worden vaak binnenshuis gehouden; deze kinderen hebben minder contact met leeftijdsgenoten of volwassenen die zij in vertrouwen zouden kunnen nemen. Het stigma rond handicaps kan ertoe leiden dat hun behoeften en rechten worden genegeerd door gemeenschappen, autoriteiten en families. Jongens en meisjes met een beperking, kinderen met albinisme en autisme zijn bijzonder kwetsbaar voor geweld en uitbuiting in Tanzania. Deze kinderen hebben bovendien zelden toegang tot onderwijs, kinderbescherming en medische, psychosociale en juridische hulp.

Meisjes met een beperking zijn dubbel gedupeerd omdat ze ook verhandeld worden voor kinderarbeid (bedelen op straat) en gedwongen huwelijken als gevolg van besnijdenis, wat de overlevings-, ontwikkelings-, beschermings- en participatierechten van meisjes in gevaar brengt.

Kinderarbeid

Volgens onderzoek van het ‘Tanzania National Bureau of Statistics’ (2016) neemt de landbouwsector ten minste 28,8% van de gevallen van kinderarbeid voor zijn rekening. Recente statistieken van het ‘US Bureau of International Labour Affairs’ geven aan dat 94% van de werkende kinderen in Tanzania in de landbouwsector werken, de meesten zijn tussen de 5 en 14 jaar oud.

In het rapport staat verder dat deze kinderen onder andere schoolverlater zijn. Bijvoorbeeld omdat ze gedwongen waren vroeg te trouwen, zwanger zijn geraakt, in de steek zijn gelaten, uit zeer arme gezinnen komen, verhandeld zijn of omdat zij met hun ouders mee moeten om te werken.

Contact

Regio kantoor Oost Afrika

P.O. BOX 76340, 00508 Nairobi
Nairobi, Kenia

+254 (0)722 209581
tanzania@tdh.nl

Openingstijden

Maandag t/m Zaterdag 08:00 – 17.00

kaart

Partners in Tanzania

Terre des Hommes werkt in Tanzania samen met diverse belangrijke partners; de Kiota Women Health and Development (KIWOHEDE) en de Association for Termination of Female Genital Mutilation (ATFGM), in nauwe samenwerking met de regering van Tanzania in het district Tarime, evenals SHIVYAWATA (de federatie van mensen met een beperking) en het centrum voor mensen met een beperking.

Financiële partner

Stichting 10 September

KIWOHEDE

‘Kiota Women Health and Development’ (KIWOHEDE) is een ngo die zich richt op het bevorderen van reproductieve gezondheid, kinderrechten en ontwikkeling en lobby in Tanzania. Terre des Hommes werkt samen met KIWOHEDE om de handel van kinderen voor uitbuiting in het huishouden te stoppen.

ATFGM

De organisatie ATFGM is ontstaan nadat een aantal ouders van de Kuria-gemeenschap in Noord-Tanzania hun dochters niet wilden laten verminken en een aantal meisjes om bescherming vroegen tegen gedwongen besnijdenis. De organisatie geeft voorlichting aan de gemeenschap om het respect voor de menselijke waardigheid en mensenrechten te bevorderen; om zo samen met de overheid positieve veranderingen teweeg te brengen en deze schadelijke praktijken uit te bannen. Terre des Hommes werkt samen met ATFGM om besnijdenis en kindhuwelijken te stoppen in de Kuria-gemeenschap.