OPINIE - Nieuwe beelden van seksueel kindermisbruik komen makkelijker langs scanners dan bekend materiaal. Nieuwe Europese wetgeving kan hier een einde aan maken. Ons land moet vóór stemmen, stelt Julie Verhaar, algemeen directeur van Terre des Hommes.
Naar schatting maken in Nederland ruim 72.000 meisjes en 24.000 jongens in de leeftijd van 16 of 17 jaar ten minste een keer een vorm van online seksuele intimidatie mee. Denk hierbij aan het online vragen om seksuele foto’s of filmpjes tegen hun wil. Of dat nare cijfer over online kindermisbruik. In 2021 werden wereldwijd 85 miljoen foto’s en video’s van seksueel misbruik van kinderen gemeld.
Afschuwelijk materiaal dat zonder al te veel problemen op het web gedeeld kan worden. Bedrijven als Microsoft en Google scannen al flink op fout beeldmateriaal, maar het is niet afdoende. Nieuw gemaakte beelden van seksueel kindermisbruik komen makkelijker langs de online scanners dan bekend materiaal. Met nieuwe wetgeving wil de Europese Commissie hier een einde aan maken. Toch heeft de antilobby en Nederland flink wat reserves bij de wet. Volgens de antilobby heeft de wet grote gevolgen voor de privacy van journalisten en hun bronnen. Ook gewone burgers gaan volgens hen hier last van krijgen: wanneer je een foto van jezelf in zwemkleding naar je partner stuurt, dan wordt jouw bericht gekeurd door het social medium dat je gebruikt, zoals WhatsApp of Facebook. Termen als ‘privacyschending’ en ‘inperking van vrijheid van meningsuiting’ worden al snel gebruikt. Of hebben we hier vooral met angst voor het onbekende te maken, omdat men niet precies weet hoe de gebruikte techniek werkt?
Uiteindelijk gaat het om dezelfde techniek die alle malware tegenhoudt. Maar dan beter, eentje die ook rekening houdt met onze privacy. Want laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk vindt de heftigste privacyschending voor een kind plaats wanneer het ergste moment van hun leven duizenden keren online wordt gedeeld en hen levenslang achtervolgt. Dat is het privacyvraagstuk waar we ons op moeten richten. De meeste mensen met een laptop hebben een firewall geïnstalleerd.
Het zou je maar gebeuren dat je zo’n vervelend virus krijgt of een naar bestand per ongeluk binnenhaalt dat je apparaat helemaal overneemt. Kijk eens zo naar de nieuwe wet die in de maak is: een firewall tegen alle vreselijke beelden die op het web rond gaan. Ontvangen wordt lastig, maar versturen ook. Zodra iemand jouw minderjarige dochter vraagt om een naaktfoto van zichzelf te sturen en zij dat ook wil doen, zegt de computer NO! Een potentiële ramp is voorkomen, een levenslange angst dat die foto’s ooit eens boven tafel komen, ook.
Dankzij deze wet krijgen de daders het heel moeilijk. De mogelijkheid dat beelden van seksueel kindermisbruik over internet gaan, wordt verkleind. De firewall doet z’n werk, hij beschermt kinderen en hun naasten.
Binnenkort gaat het Europees Parlement over de wet stemmen. Of deze ook aangenomen wordt, is nog maar de vraag. Met name voor Nederland, een land waar tech- bedrijven zich graag settelen. Juist deze bedrijven gaan het onder de nieuwe wet moeilijker krijgen.
Het wordt tijd dat Nederland zich van het juk van de privacyargumenten ontdoet. We kunnen namelijk beide hebben: privacy respecteren én kinderen beschermen. Dat doe je door vol voor die Europese wet te gaan.
--> Dit opiniestuk heeft op 8 april 2023 in het Algemeen Dagblad gestaan