De Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving om onlinediensten te verplichten materiaal van seksueel misbruik van kinderen te detecteren en te verwijderen. Met Defence for Children – ECPAT, CKM en International Justice Mission doet Terre des Hommes voorstellen tot verbetering van de wetgeving. Zo dringen we er onder andere op aan dat de wetgeving alle vormen van online kindermisbruik en uitbuiting omvat en toekomstbestendig is voor nieuwe technologieën.
Elk jaar worden miljoenen afbeeldingen en video's van seksueel misbruik van kinderen, die online circuleren, gerapporteerd aan de autoriteiten. Deze afbeeldingen zijn slechts het topje van de ijsberg. Het aantal is volgens Europol zelfs gegroeid als gevolg van de coronamaatregelen.
Sinds de inwerkingtreding van de Europese privacywetgeving op 20 december 2020 is het aantal meldingen van online kindermisbruik in Europa met bijna de helft afgenomen. ICT-bedrijven als Facebook gebruiken sindsdien geen software meer om online kindermisbruik op te sporen. Hoog tijd voor nieuwe, effectieve wetgeving waarin de bescherming van het kind centraal staat. Minderjarige slachtoffers van misbruik en uitbuiting worden jaren na misbruik nog altijd beschadigd, omdat hun afbeeldingen op internet circuleren. Bedrijven moeten in het ontwerp van onlinediensten de bescherming van kinderen waarborgen en online kindermisbruik en uitbuiting actief detecteren, verwijderen en melden.
De Europese Commissie publiceerde in juli 2020 de EU-strategie voor een effectievere strijd tegen seksueel misbruik van kinderen. De strategie biedt een alomvattende reactie op de groeiende dreiging van seksueel misbruik van kinderen, zowel offline als online. In de strategie richt de commissie zich onder andere op wetgeving om seksueel misbruik van kinderen op het internet doeltreffend aan te pakken. Onder meer door relevante aanbieders van onlinediensten te verplichten bekend materiaal van seksueel misbruik van kinderen te detecteren, verwijderen en te melden aan de autoriteiten. Ook werkt de commissie aan een Europees centrum om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en tegen te gaan. Dit helpt lidstaten in de strijd tegen seksueel misbruik van kinderen, online en offline, door efficiënt gebruik van middelen te maximaliseren en dubbel werk te vermijden. Om de standpunten van EU-burgers, de samenleving en bedrijven te horen, is een consultatie gestart. Terre des Hommes heeft samen met drie andere NGO’s op deze consultatie advies gegeven.
Belangrijkste aanbevelingen
De consultatievragenlijst lijkt te focussen op de bestrijding van online beeldmateriaal van seksueel misbruik van kinderen. Dit gaat ten koste van andere vormen van online kindermisbruik en uitbuiting, zoals sextortion, grooming, vrijwillige sexting en seksuele uitbuiting van kinderen. We dringen er daarom op aan dat de wetgeving alle vormen van online seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen omvat. Ook moet er een focus komen op preventieve maatregelen om schade te voorkomen, in plaats van een focus op het detecteren en verwijderen wanneer de schade al is aangericht. Dit betekent dat de EU-wetgeving internetdiensten moet verplichten hun platforms en diensten te ontwerpen met het oog op de veiligheid van kinderen (safety by design). Het kind moet centraal staan in nieuwe wetgeving.
Lees hier ons advies op de nieuwe wetgeving: Position Paper on the proposed EU legislation on the detection, removal and reporting of child sexual abuse online and the establishment of an EU Centre