Dat tekenen van een petitie, heeft dat nou echt zin? Soms lijkt (weer) een petitie tekenen zinloos. Aan de hand van 4 successen laten we je zien dat jouw stem écht een verschil kan maken in de strijd tegen kinderuitbuiting.
We vroegen jullie aandacht al eerder voor misstanden in de micamijnen in India, waar (soms zeer jonge) kinderen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken. Mede dankzij jullie steun kwam de ‘Zorgplicht Kinderarbeid Wet’ tot stand. Deze wet verplicht/dringt er bij bedrijven op aan om kinderarbeid in hun productieketens aan te pakken.
In 2020 riepen we een petitie in het leven, omdat we zagen dat kwetsbare kinderen uit beeld dreigen te verdwijnen door de coronacrisis. Samen met 15.838 petitietekenaars riepen we de EU op om verantwoordelijkheid te nemen en het VN Kinderverdrag na te leven. Dit resulteerde in media-aandacht en kamervragen. Minister Kaag van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking erkende de problematiek en onderschreef onze bevindingen. Ze heeft aangegeven dit aan te kaarten tijdens een overleg in Brussel. Natuurlijk blijven wij dit proces volgen en spreken we binnenkort met minister Kaag over de voortgang.
Onze petitie tegen seksuele uitbuiting van kinderen droeg bij aan de maatschappelijke druk, en gaf extra gewicht aan een ingediende motie in de Tweede Kamer.
Dit resulteerde in een nieuw wetsvoorstel seksuele misdrijven, waarin betaalde seks met kinderen onder de 16 jaar is opgenomen als strafverzwarend feit. Niet alleen zijn we blij met de strafverzwaring, maar ook kan dit misdrijf nu beter worden geregistreerd. En dat is belangrijk, want de zichtbaarheid van seksuele uitbuiting neemt al jaren af, vooral onder meisjes: slechts 2-3 procent is in beeld bij instanties.
Mede dankzij alle handtekeningen voor de mica-petitie, met een bijbehorend rapport en campagne, nam het Europees Parlement in 2020 een cruciale resolutie aan over het aanpakken van kinderarbeid in de mijnen van Madagaskar. Dankzij deze resolutie prijkt de aanpak van kinderarbeid en kinderuitbuiting bovenaan de agenda van het parlement. Niet alleen in de mijnen van Madagaskar, maar in alle sectoren en overal ter wereld.
Zowel de Europese Commissie als de lidstaten zullen de productketens monitoren, om te voorkomen dat met kinderarbeid besmette producten de Europese Unie binnenkomen. De Europese Commissie zal ook onderzoeken of mica een conflictmineraal is: een mineraal waarbij de delving gepaard gaat met militaire conflicten en/of mensenrechtenschendingen.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden uit de resultaten die mede dankzij (online) petities tot stand zijn gekomen. Maar, het zijn niet alleen de handtekeningen die tot het resultaat leiden: petities maken onderdeel uit van ons bredere (lobby- en campagne) werk voor én achter de schermen. Het geeft onze lobbyisten extra munitie, omdat het bijvoorbeeld laat zien dat we niet alleen staan in onze overtuiging, maar dat onze mening breed wordt gedragen door een grote groep mensen.
Wat kun jij doen in strijd tegen kinderuitbuiting?