OPINIE - Miljoenen kinderen hebben te maken met de gevolgen van humanitaire rampen. Ze verliezen basisbehoeften en zijn kwetsbaar voor uitbuiting. Kinderen moeten veilig en beschermd zijn, stelt Demelash Deghebo, hoofd Humanitaire Actie-programma bij Terre des Hommes.
De grootste onzichtbare crisis van nu mogen we niet negeren: uitbuiting van kinderen in humanitaire noodsituaties. Elk jaar ondergaan miljoenen kinderen de verwoestende gevolgen van humanitaire rampen, zoals het verlies van basisbehoeften als eten en een dak boven hun hoofd, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. De pijn houdt daar niet op: kinderen worden ook steeds kwetsbaarder voor uitbuiting door mensen die misbruik maken van hun situatie.
Ons doel is kinderuitbuiting in alle vormen te bestrijden. We pleiten voor bescherming van de rechten van elk kind zodat ze kunnen opgroeien in een veilige, gezonde omgeving. Wereldwijd worden er maar liefst 160 miljoen kinderen uitgebuit voor arbeid. Hiervan leeft de helft in landen die getroffen zijn door humanitaire noodsituaties. Deze situaties, veroorzaakt door conflicten, klimaatgerelateerde gevaren, rampen, gezondheidscrises of sociaal-economische en politieke achteruitgang, creëren vaak een omgeving waarin de uitbuiting kan gedijen. 'Bij alle humanitaire noodsituaties worden kinderen onevenredig zwaar getroffen en lopen ze een groter risico op mensenhandel, dwangarbeid en seksuele uitbuiting. Het ontbreken van stabiele ondersteuningssystemen, samen met het wegvallen van gezinsondersteuning en sociale en juridische bescherming, zorgt ervoor dat kinderen een makkelijk slachtoffer van misbruik worden. Dit aspect van rampen is vaak onzichtbaar.
In conflictgebieden kunnen kinderen met geweld worden gerekruteerd in gewapende groepen. Gedwongen worden om te werken om hun families te onderhouden. Vluchtelingenkampen, die vaak overvol zijn en over onvoldoende middelen beschikken, worden broedplaatsen voor mensenhandelnetwerken en andere vormen van misbruik. Bovendien kunnen de wanhoop en instabiliteit die kenmerkend zijn voor noodsituaties, leiden tot een toename van schadelijke praktijken, zoals kindhuwelijken. De uitzichtloosheid van ontheemde gezinnen en de instabiliteit van hun nieuwe omgeving creëren extra risico's voor uitbuiting. De gevolgen van kinderuitbuiting zijn verstrekkend. Afgezien van de directe fysieke en psychologische schade, worden uitgebuite kinderen geconfronteerd met ernstige achterstanden op het gebied van onderwijs, gezondheid en algemene ontwikkeling. Gedwongen werk en mensenhandel ontwrichten hun jeugd en ontnemen kansen op een betere toekomst. Seksuele uitbuiting van kinderen kan leiden tot levenslange trauma's en gezondheidsproblemen. Bovendien houden deze ervaringen cycli van armoede en kwetsbaarheid in stand, waardoor niet alleen het individu, maar hele gemeenschappen worden getroffen. Wij dringen er bij iedereen op aan om op te komen voor het lot van kinderen die gevangen zitten in het web van uitbuiting. Dit is óók een oproep tot actie voor regeringen, nationale en internationale organisaties, donoren en individuen om zich te verenigen in de strijd tegen deze ernstige onrechtvaardigheden.
Door initiatieven te ondersteunen die kinderen beschermen en voor hun rechten pleiten, kunnen we een verschil maken - we kunnen werken aan een wereld waarin elk kind veilig en beschermd is.
---> Een versie van dit opiniestuk is ook gepubliceerd in het Algemeen Dagblad (11/12/24)