De 12-jarige Tinahy loopt trots met een zaklamp op zijn hoofd. ‘Dat is niet mijn lamp, maar van mijn broer,’ zegt hij. In zijn hand heeft hij een stukje mica: een grondstof die producten glimmend maakt. Bijvoorbeeld smartphones. In Nederland hebben veel jongens van zijn leeftijd er al eentje op zak - Tinahy niet. Dat zal ook niet veranderen als hij moet blijven werken in de micamijn. Daar verdient hij zo’n 25 eurocent per dag: net genoeg voor avondeten, maar niet voor ontbijt.
In Madagaskar werkt bijna de helft van alle kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud. Ongeveer 10.000 kinderen werken in micamijnen. Ze helpen hun ouders, omdat het gezin anders niet genoeg verdient om te overleven. Vaders en puberjongens graven mijngangen en verzamelen de stenen. De moeders, meisjes en jonge kinderen blijven boven om de mica los te bikken en schoon te maken. Het is een van de ergste vormen van kinderarbeid: zwaar, ongezond en gevaarlijk werk.
Ook Tinahy moet elke dag weer vroeg op om te werken. Met zijn familie loopt hij naar de mijn, waar ze verblijven tot een uur of drie. Zijn broer is 18 jaar en gaat met een zaklampje naar beneden. Tinahy is daar nog te jong voor. 'Ik ga niet diep onder de grond, want ik doe de triage', zegt hij. Hiermee wordt het zeven van de micabrokjes bedoeld, om de aarde en ander afval eruit te halen.
Tinahy gaat van huis zonder ontbijt. Overdag klaagt hij over buikpijn en honger. Hij eet alleen 's avonds en dan voornamelijk rijst. Ondanks dat lukt het hem om elke dag zo'n 5 kilo mica te bewerken, waarmee 1000 Ariary wordt verdient. Dit komt neer op ongeveer 0,25 euro.
De vader van Tinahy is niet blij. Van alle mica die hij en zijn familie naar boven brengen, moet hij de helft van opbrengst aan de eigenaar van de mijnschacht afdragen. Dat betekent minder geld om eten van te kopen. En voor zijn kinderen misschien wel net het verschil tussen wel of geen ontbijt.
Tinahy is nog nooit naar school geweest. De kans dat dit (zonder hulp) gaat gebeuren is klein. Madagaskar behoort immers tot de top-5 van landen met de meeste ongeschoolde kinderen. Op de vraag wat hij later wil worden, antwoordt hij: 'Dokter.' Als we hem vragen of hij niet liever fotograaf wil worden, wijzend naar de man met de camera om zijn nek, zegt hij: 'Nee, want ik zou niet weten hoe zo'n ding werkt.'
Terre des Hommes komt op voor kinderen als Tinahy. We zorgen dat ze naar school kunnen. Ook werken we aan een eerlijkere beloning voor de mica, zodat gezinnen meer inkomsten hebben zonder dat hun kinderen mee moeten werken. Help mee door ons te steunen.