De Keniaanse Thuma (21) raakte als tiener zwanger. Van haar vader moest ze toen stoppen met school. Maar na tussenkomst van onze Girls Advocacy Alliantie kon ze alsnog haar schooldiploma halen én werkt ze hard om haar dromen te laten uitkomen.
Thuma komt uit een groot gezin in Kwale, een kustgebied in het zuiden van Kenia. Ze ging naar de middelbare school, iets wat daar nog niet zo vanzelfsprekend is voor een meisje. Wat wel als redelijk normaal wordt beschouwd in Kwale is dat meisjes seks hebben met jongens en mannen in ruil voor geld, diensten of andere dingen.
“In mijn tienertijd leerde ik nieuwe vrienden kennen. Zij hadden een slechte invloed op mij. Ik liet me overtuigen om seks te hebben. Zo leerde ik een boda boda-rijder (motortaxi) kennen, hij was al 26. Hij bracht me vaak gratis naar school, maar dan verwachtte hij wel seks.” Uiteindelijk raakte Thuma in verwachting en moest zij van haar vader stoppen met school. “Mijn vader leek eerst onverbiddelijk. Hij zei dat nu ik moeder werd, het niet langer nodig was om een diploma te halen. Ik moest maar thuisblijven om voor mijn kind te zorgen."
Gelukkig schoot een gemeenschapwerker Thuma te hulp. De vrouw werkt voor de Girls Advocacy Alliantie, een samenwerkingsverband tussen Plan Nederland, Defence for Children - ECPAT. Samen zetten we ons in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het vergroten van hun economische participatie in projectlande.
Thuma: “Ze wist mijn vader te overtuigen en ik mocht toch mijn school afmaken. En ze spoorde de vader van mijn baby op nadat hij er vandoor was gegaan. Nu neemt hij zijn verantwoordelijkheid en helpt hij bij de opvoeding.”
Via de gemeenschapswerker kwam Thuma tijdens haar zwangerschap ook in aanraking met de lokale GAA-meisjesclub. “Ik heb verschillende trainingen gevolgd. Ik voel me nu veel zekerder. Ik weet dat ik het goed doe als moeder en hoe ik lastige dingen in de opvoeding moet aanpakken. Ook weet ik nu goed wat ik in mijn leven wil bereiken. Via GAA ben ik in contact gekomen met verschillende instanties en mensen die mij verder kunnen helpen. Ik heb bijvoorbeeld een lening gekregen om mijn winkel uit te breiden.”
Zakenvrouw een leerkracht
Thuma heeft een winkel waar ze schoolspullen, beautyproducten en dera’s (speciale lokale kleding) verkoopt. Met haar winkel verdient ze voldoende om voor zichzelf en haar kind te kunnen zorgen. Naast haar werk in de winkel, volgt ze ook parttime les. “Ik merk dat de gemeenschap mij respecteert. Ik werk hard om mijn dromen laten uitkomen. Ik wil mijn winkel laten groeien, uiteindelijk een eigen huis kunnen laten bouwen én het is mijn droom om later leerkracht te worden.”