Vanaf zondag 12 juni, Internationale dag tegen Kinderarbeid, vraagt Terre des Hommes via een internationale publiekscampagne #TheClockisTicking aandacht voor kinderarbeid. Begin 2020 blijkt voor het eerst sinds 20 jaar dat sprake is van een stijging van het aantal kinderen in kinderarbeid. De coronapandemie nadien heeft deze stijging van kinderarbeid alleen maar versterkt.
Vanaf zondag 12 juni, Internationale dag tegen Kinderarbeid, vraagt Terre des Hommes via een internationale publiekscampagne #TheClockisTicking aandacht voor kinderarbeid. In 2015 spraken wereldleiders van de 193 VN-lidstaten af om kinderarbeid per 2025 uit te bannen, vijf jaar eerder dan de rest van de gestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De kans om deze doelstelling te halen lijkt echter minimaal. Vandaag de dag werken nog steeds minstens 160 miljoen kinderen in illegale mijnen, in de agrarische sector, in gedwongen huishoudelijk werk, bedelend op straat en seksuele uitbuiting.
Minimaal 11.000 kinderen in micamijnen Madagascar
Begin 2020 blijkt voor het eerst sinds 20 jaar dat sprake is van een stijging van het aantal kinderen in kinderarbeid*. De coronapandemie nadien heeft deze stijging van kinderarbeid alleen maar versterkt*. Ook in Madagaskar is de verslechterende economische situatie voelbaar. Daar werken volgens onderzoek van Terre des Hommes eind 2019 minstens 11.000 kinderen in de kleinschalige micamijnbouw. De voortdurend dalende prijs die micaverzamelaars voor een kilo mica krijgen, laat zien dat de uitbuiting alleen maar toeneemt.
Maggie de Jongh-Abebe, projectleider micateam van Terre des Hommes: ‘87% van de mica uit Madagaskar gaat naar China maar Chinese bedrijven weigeren een hogere prijs te betalen. Afhankelijk van de kwaliteit, krijgen de mijnwerkers daardoor slechts 2 tot 4 cent per kilo’. Met een productie van 15 kilo is dat een verdienste van 0,6 euro per dag.
* Volgens onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en Unicef, gepubliceerd juni 2021.
Met nog drie jaar te gaan tot 2025 vraagt Terre des Hommes voor middel van een petitie de wereldleiders om hun beloften na te komen. We zullen de petitie aanbieden aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan.
De commissie houdt zich bezig met alle aangelegenheden op het terrein van internationale handel (inclusief Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), ontwikkelingssamenwerking (inclusief de Duurzame Ontwikkelingsdoelen), en het internationale milieu- en klimaatbeleid.
Ook bedrijven zijn aan zet die producten met mica uit China laten fabriceren, zoals verf, autolak, cosmetica, elektrische apparaten, electronica en elektrische bedrading, om ervoor te zorgen dat hun productieketens geen kinderarbeid met mica bevatten. Terre des Hommes pleit niet voor een micaboycot, duizenden gezinnen zijn van de micawinning afhankelijk, maar voor een kinderarbeidsvrije mica productieketen. Dit kan door een eerlijke prijs te betalen aan volwassen mijnwerkers, zodat hun kinderen naar school kunnen.
Wij halen kinderen uit uitbuitingssituaties en zorgen indien nodig voor opvang en (psychosociale) zorg. We zorgen voor onderwijs en investeren in armoedebestrijding door ook de ouders of verzorgers van kinderen te helpen een beter inkomen te genereren.