Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Rapport: Werkende kinderen eisen betere levensomstandigheden na COVID-19 pandemie

17 mei 2022

Voor miljoenen kinderen betekende COVID-19 honger, armoede en het einde van onderwijskansen. De wereldwijde gevolgen van de pandemie worden echter door kinderen en hun families nog steeds zwaar gevoeld. Dat staat in het Child Labour Report 2022 dat de Terre des Hommes Internationale Federatie publiceert ter gelegenheid van de 5e Global Conference on the elimination of Child Labour van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die deze week wordt gehouden. Het Terre des Hommes rapport onderzoekt hoe de levensomstandigheden van kinderen zijn veranderd door COVID-19 en welke maatregelen nodig zijn om de situatie voor de getroffenen beter terug te brengen dan het was.

Children

Kinderen in Peru op leerachterstand

Uit het onderzoek onder kinderen in India en Peru blijkt dat veel kinderen hebben gewerkt om de gevolgen van corona met hun familie te overleven. Dit bevestigt de wereldwijde trend dat kinderarbeid voor het eerst in 20 jaar toeneemt als gevolg van de pandemie. 

Onder de Peruaanse kinderen die vóór de pandemie naar school gingen en als bijbaantje als straatverkoper werkten, overheersen angsten en zorgen over de toekomst: hun ouders zijn hun banen kwijt en hebben geen vooruitzichten, de kinderen hebben de afgelopen twee jaar veel leerstof gemist door slechte technische uitrusting en hebben het contact met hun klassen verloren, zodat hun enige optie is op straat te werken. 

In India melden meisjes en jongens dat zij het inkomensverlies van hun ouders moeten compenseren door het mineraal mica te delven in mijnen onder de gevaarlijkste arbeidsomstandigheden. Mica zit onder meer in cosmetica en elektronica, vanwege zijn parelmoerachtige glans en goede geleidingsvermogen. Kinderen dalen af in onbeveiligde schachten tot 20 meter diep en riskeren bij het delven hun leven. In beide landen klagen de kinderen over de ontoereikende voedselvoorziening sinds Covid-19. In India neemt ook het risico van vroegtijdige huwelijken voor meisjes toe, omdat de gezinnen niet voor hun voedselvoorziening kunnen zorgen.

Download rapport

Jeugd vraagt om flexibeler onderwijs

In workshops hebben de getroffen kinderen en volwassenen, samen met leraren en regeringsvertegenwoordigers, aanbevelingen uitgewerkt voor een beter herstel van de levensomstandigheden na de pandemie. De jeugd vraagt om flexibel onderwijs en digitale apparatuur, zodat zij 's morgens vroeg, 's middags of 's avonds na het werk nog thuis kunnen studeren. Het Peruaanse schoolpersoneel en de regeringsambtenaren stellen zich een onderwijssysteem voor dat voorziet in de nodige technische middelen om de toegang tot onderwijs voor kinderen te waarborgen, ook in toekomstige crisistijden. Zij willen ook een onderwijssysteem dat rekening houdt met de sociale vaardigheden die nodig zijn voor de ontwikkeling van kinderen. 

In India wilden kinderen en volwassenen dat vanuit overheidswege studiebeurzen, schooluniformen, schrijfgerei en fietsen beschikbaar komen en gratis vervoer voor leerlingen die ver weg wonen. Voor het hoger onderwijs stelde een leraar in India ook renteloze leningen en verbetering van digitale toegang tot onderwijs voor, eveneens in afgelegen gebieden. Bovendien eisen de kinderen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor volwassenen. Eerlijke lonen zijn noodzakelijk om in de basisbehoeften van het gezin te voorzien, met inbegrip van onderwijs voor de kinderen.

‘We zien een toename in kinderuitbuiting’

‘Het rapport laat zien hoezeer kinderen te lijden hebben onder de gevolgen van de pandemie,’ zei Beat Wehrle, bestuurslid van de Terre des Hommes internationale federatie. ‘Het welzijn van kinderen wordt massaal bedreigd door de gevolgen van de pandemie. Wij zien een alarmerende toename in kinderuitbuiting in onze projectregio's. Op de 5e Global conference tegen kinderarbeid deze week, moet de internationale gemeenschap maatregelen nemen die de armsten helpen om de gevolgen van COVID-19 te overleven en hun economische en sociale positie te herstellen. Dit omvat in de eerste plaats bescherming tegen geweld en toegang tot onderwijs, zodat kinderen niet worden uitgebuit als dagloners’.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan