Honderdduizenden vluchtkinderen uit Syrië wachten in Libanon tot het vrede wordt en ze weer terug kunnen naar hun huis. De meesten hebben een enorme leerachterstand. Het project 'Back to the Future' biedt onderwijs voor deze kinderen. Daarbij wordt rekening gehouden met alle niveaus, inclusief kinderen met leerproblemen of een handicap. Ook Nada (4) krijgt nu onderwijs op maat. “Ze leert snel en we zijn verrast door waar ze allemaal toe in staat is,” vertelt haar blije moeder.
Nada vluchtte met haar familie uit Syrië toen ze nog maar een paar maanden oud was. Nu is ze 4 jaar oud, en heeft ze een spraakprobleem. Ze is erg verlegen, zelfs bij haar eigen familie. Haar ouders hadden niet geld om hulp te zoeken voor hun dochter.
Toen ze hoorden dat Nada in aanmerking kwam voor het Back to the Future-programma, dachten ze in de eerste instantie dat hun dochter hier niet toe in staat zou zijn. Maar dankzij aangepaste lessen boekt ze snel vooruitgang. “Ze herhaalde de taken en liedjes van de online lessen, en ook haar sociale en emotionele vaardigheden verbeterden. Ze is nu een stuk minder verlegen en deelt wat ze leert met de buurtkinderen. Ze krijgt ook meer zelfvertrouwen,” vertelt haar moeder.
Naast het onderwijsprogramma krijgt Nada ook logopedie. Daarna kan ze deelnemen aan regulier onderwijs. Nada’s moeder besluit: “Ik vertel nu aan alle ouders dat ze moeten geloven in het leervermogen van hun kind. Onderschat nooit waartoe ze in staat zijn!”
Het programma Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon, via het EU Regional Trust Fund in reactie op de Syrische crisis, het EU Madad Fund, en wordt in partnerschap uitgevoerd door AVSI Middle East, Terre des Hommes Italië in Libanon en War Child Holland in Libanon.