De afgelopen jaren is het aantal gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen verdriedubbeld, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie. Ondanks dit nationale alarmsignaal wordt er in het openbaar nauwelijks over gesproken. Jongeren nemen daarom het heft in eigen handen. Zij gaan de barricades op om de stilte te doorbreken.
“Over seks of je lichaam praten is taboe”, vertelt Sophia (16), die als peer educator haar leeftijdsgenoten waarschuwt voor de gevaren van seksuele uitbuiting. Na training van Plan International vertelt ze haar omgeving hoe kinderen worden gedwongen tot seksuele handelingen in ruil voor geld, goederen of diensten, en over de gevolgen als trauma, schaamte en lichamelijke problemen.
Seksuele uitbuiting komt steeds vaker voor, onder andere omdat er online nieuwe manieren zijn om kinderen te misbruiken. Een zorgwekkend voorbeeld is de toename van livestreams waarin kinderen door familie worden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten als extra bron van inkomsten. Om bewustwording hierover te creëren, werkte Sophia mee aan een presentatie voor de gemeenteraad van Manila over de gevolgen van seksuele uitbuiting. “In mijn omgeving raken veel meisjes ongepland zwanger nadat zij gedwongen zijn tot seks. Vervolgens kunnen ze school of een carrière wel vergeten.”
Er is veel moed nodig om je als minderjarige hierover uit te spreken. Maar Sophia laat zich niet tegenhouden. “Denk niet: ik ben maar een kind, want leeftijd doet er niet toe. Je hebt het recht gehoord te worden.”
De inzet van jongeren is een belangrijke stap, maar er is meer nodig, benadrukt Margie Salinas, expert kinderbescherming van Plan International in de Filipijnen. “Zolang we niet over kinderrechten, seksuele gezondheid of recht over je eigen lichaam spreken, kunnen deze misdaden in stilte plaatsvinden. Daarom moet de hele gemeenschap betrokken worden bij de aanpak van seksuele uitbuiting. Alleen samen kunnen we bewustwording en een veilige omgeving voor kinderen creëren."
Plan International traint jongeren via de Down to Zero-alliantie om op een veilige manier voor hun rechten op te komen en schadelijke praktijken aan te kaarten. Gelijktijdig werkt de organisatie samen met leraren, politie en lokale overheden om te zorgen dat kinderen beter worden beschermd en daders worden aangepakt.
Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. En dit aantal blijft groeien. De Down to Zero-alliantie zet zich in twaalf landen in Azië en Latijns-Amerika in voor de bescherming van kinderen en de preventie van seksuele uitbuiting.
Dat doen we samen met jongeren, ouders, bedrijven, overheden en iedereen die een verschil kan maken. De Down to Zero-alliantie bestaat uit Terre des Hommes, Child Rights Coalition Asia, Conexión, Defence for Children-ECPAT, Free A Girl en Plan International, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees hier meer: www.downtozero.nl