"Het moment dat de politie ons kwam bevrijden, voelde alsof ik voor het eerst in maanden weer kon ademhalen," vertelt Nandita*, die op vijftienjarige leeftijd slachtoffer werd van online misleiding in Nepal en daarna maandenlang seksueel werd uitgebuit in India. "Het was een nachtmerrie, maar je kunt altijd weer opstaan, hoe diep je ook gevallen bent."
De grens tussen Nepal en India is een van de drukste mensenhandelsroutes ter wereld: elk jaar worden naar schatting 30.000 vrouwen en meisjes verhandeld, zo meldt de Nepalese mensenrechtencommissie. Nadat de politie een inval deed, kwam er een einde aan Nandita’s uitbuiting en begon haar lange weg naar herstel. "Ik kon terug naar huis in Nepal, iets wat niet iedereen gegund is. Veel meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt, worden geconfronteerd met schaamte en afwijzing. Niet iedereen is nog welkom bij hun familie. Voor mij maakten Shakti Samuha, een organisatie waar overlevers van mensenhandel een sleutelrol spelen, en Free a Girl het verschil," vertelt Nandita.
Manisha Ghimire, projectcoördinator van Free a Girl in Nepal, bevestigt dit: "Seksuele uitbuiting is in Nepal helaas aan de orde van de dag, maar we zien ook meisjes als Nandita, die met ongelooflijke veerkracht opstaan en uitgroeien tot sterke vrouwen. Dankzij de Down to Zero-alliantie, in samenwerking met Shakti Samuha en de autoriteiten, hebben we Nandita kunnen ondersteunen met repatriëring, medische zorg, opvang, scholing en juridische bijstand. Na counseling en training in positief ouderschap is de band met haar familie hersteld. Met deze steun heeft ze de kans gekregen haar leven opnieuw vorm te geven, en nu maakt ze zelf het verschil voor anderen. Meisjes als Nandita versterken niet alleen zichzelf, maar hun hele gemeenschap."
Nandita, inmiddels achttien, heeft grote dromen: ze wil maatschappelijk werker worden. "Ik wil vechten voor de meisjes die nog steeds gevangen zitten in deze vreselijke handel. Niemand zou ooit zoiets moeten meemaken."
*De naam Nandita is gefingeerd om de identiteit van de hoofdpersoon te beschermen.
Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. En dit aantal blijft groeien. De Down to Zero-alliantie zet zich in twaalf landen in Azië en Latijns-Amerika in voor de bescherming van kinderen en de preventie van seksuele uitbuiting.
Dat doen we samen met jongeren, ouders, bedrijven, overheden en iedereen die een verschil kan maken. De Down to Zero-alliantie bestaat uit Terre des Hommes, Child Rights Coalition Asia, Conexión, Defence for Children-ECPAT, Free A Girl en Plan International, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Lees hier meer: www.downtozero.nl