De Filipijnse Sheena vertrok op haar 16e van het platteland naar de stad voor school en werk. Toen de coronapandemie uitbrak, bracht ze steeds meer tijd online door. Daar raakte zij slachtoffer van online seksuele uitbuiting.
Sheena komt uit een arm boerengezin. Het meisje vertrok naar de stad om naar de middelbare school te gaan en om te werken. Met dat geld kon zij haar familie ondersteunen. Ze werkte als huishoudster en woonde in bij haar werkgever. Dat ging goed tot de coronapandemie uitbrak. Sheena bracht daardoor veel tijd online door, haar gedrag veranderde: ze liet haar werk versloffen en ze was vaak boos en agressief.
Haar dagelijks leven was verplaatst naar een online wereld waar zij op sociale media als Facebook, TikTok en Telegram nieuwe “vrienden” maakte. Het was een van de weinige manieren om nog in contact te komen met anderen, maar onder deze vrienden waren ook mensen met slechte bedoelingen.
Zo werd zij slachtoffer van ‘grooming’ (online benaderen van jongeren voor seksueel contact). Het begon als een leuk contact en haar nieuwe vrienden beloofden haar te helpen met geld. In ruil daarvoor moest ze dan wel sexy foto’s van zichzelf maken en opsturen, en voor de webcam verschijnen. Het geld heeft ze nooit gezien, haar was wijsgemaakt dat ze het geld niet zelf kon beheren, omdat ze minderjarig was. "Ik werd verkeerd beïnvloed door mijn vriendinnen en erin meegezogen."
Gelukkig kwam zij met Terre des Hommes in contact. Ze kreeg psychologische hulp om haar trauma’s te verwerken en haar ouders leerden hoe zij hun dochter beter kunnen begeleiden. Inmiddels woont Sheena weer thuis en gaat zij naar school. "Later wil ik politieagent worden en andere kinderen helpen die slachtoffer zijn geworden van seksuele uitbuiting."
Hoe wij helpen
Een complex probleem als online seksuele uitbuiting van kinderen vereist een aanpak die zich richt op meerdere factoren en die systemen versterkt. Zo bestrijden we risico's en verminderen we kwetsbaarheden. Ook wordt de veerkracht van jongens en meisjes, gezinnen, gemeenschappen en de overheid verder uitgebouwd. Kijk hier voor meer informatie over ons (CONEC) project tegen online seksuele uitbuiting in de Filipijnen.