Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Kinderrechtenorganisaties teleurgesteld in kabinetsbesluit over online veiligheid kinderen

1 oktober 2024

Voorlopig blijft effectieve Europese aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Europese verordening die (online) seksueel misbruik van kinderen zou moeten voorkomen en bestrijden, niet steunen. Dit tot grote teleurstelling van Defence for Children Nederland, Terre des Hommes Nederland, Free a Girl en IJM Nederland.

Het online benaderen van kinderen komt overal extreem veel voor, óók in Nederland.
Het online benaderen van kinderen komt overal extreem veel voor, óók in Nederland.

"Tegenstem"

Ondanks dat het kabinet stelt zich neutraal op te willen stellen, wordt Nederland hiermee toch gerekend tot de landen die de algemene oriëntatie van de verordening niet steunen. Dit besluit leidt tot onduidelijkheid en is in feite een tegenstem zonder deze expliciet zo te noemen.

Grote impact slachtoffers

De impact van dit besluit is groot: miljoenen minderjarige slachtoffers van online seksueel misbruik blijven onbeschermd en daders zullen makkelijker hun gang kunnen gaan. Het vooruit schuiven van een beslissing neemt de urgentie van het probleem niet weg en betekent dat slachtoffers langer moeten wachten op de bescherming die ze hard nodig hebben. En waar kinderen recht op hebben.

Trauma

Minderjarige slachtoffers van online seksueel misbruik ervaren dezelfde ernstige trauma’s als slachtoffers van fysiek seksuele misdrijven. Naast de noodzaak van psychologische steun, is het voor hen cruciaal dat beeldmateriaal van hun misbruik zo snel mogelijk van het internet verdwijnt. Voor deze kinderen is er sprake van een permanente privacyschending. De aanhoudende circulatie van deze beelden zorgt ervoor dat deze kinderen eindeloos trauma ervaren en dagelijks in angst leven om herkend te worden.

Slachtoffers voorkomen

Deze wetgeving lijkt in de publieke discussie vaak alleen te draaien om het scannen van chatgesprekken, dit is niet zo. De wet verplicht technologiebedrijven om proactief risicoanalyses te maken en hun diensten veilig te maken voor kinderen. Dit is broodnodig, aangezien elke seconde wereldwijd twee foto’s of video’s worden gedeeld waarop seksueel misbruik van kinderen te zien is. Eén op de acht kinderen wordt slachtoffer van online seksueel misbruik. Het doel van deze wet is duidelijk: voorkomen dat kinderen slachtoffer worden.

Waarborgen

Technologiebedrijven hebben meerdere mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen online seksueel misbruik. Pas wanneer het risico hoog blijft, kan een rechter beslissen of detectie noodzakelijk en proportioneel is. Deze rechterlijke toetsing zorgt voor een zorgvuldige afweging van alle belangen en fundamentele grondrechten. De kinderrechtenorganisaties vinden dat het voorstel voldoende waarborgen bevat om zowel de privacy van gebruikers als de veiligheid van kinderen te beschermen.

Het besluit van het kabinet, zoals weergegeven in de brief aan de Tweede Kamer, roept vooral verwarring en zorgen op. Hoewel de waarborgen in het voorstel worden geprezen, volgt het kabinet dit niet op met een logische en passende vóórstem in de Europese besluitvorming. Het feitelijke resultaat van deze onthouding is een tegenstem. Je kan je als lidstaat namelijk op twee manieren onthouden van stemming, een actieve onthouding betekent dat je behoort tot het kamp van de tegenstanders, hetgeen niet overeenkomt met de positieve uitlatingen over de wet die in de brief worden benoemd en het voornemen van het Kabinet om neutraal te zijn.

Oproep aan kabinet

Daarom doen de betrokken kinderrechtenorganisaties een dringende oproep aan het kabinet om zich niet actief te onthouden van stemming. Want (toekomstige) slachtoffers kunnen niet langer wachten.

Deze oproep sluit aan op de eerdere oproep om vóór te stemmen.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan