Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Actie bij Tweede Kamer: meer kinderrechten in regeerakkoord

16 september 2021

Het Nederlandse beleid voor buitenland en ontwikkelingssamenwerking geeft onvoldoende prioriteit aan kinderen en kinderrechten. 15 kinderrechtenorganisaties inclusief Terre des Hommes, verenigd in coalitie KROS, voeren donderdag 16 september actie tegenover de Tweede Kamer: kinderrechten moeten een centraal thema worden bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Enthousiaste Kamerleden bij de actieplek tegenover de nieuwe Tweede Kamer: Anne Kuik (CDA), Jan Klink (VVD) en Alexander Hammelburg (D66). Ook Don Ceder (CU) schoof aan. 15 kinderrechtenorganisaties waaronder Terre des Hommes willen meer kinderrechten in het regeerakkoord
Enthousiaste Kamerleden bij de actieplek tegenover de nieuwe Tweede Kamer: Anne Kuik (CDA), Jan Klink (VVD) en Alexander Hammelburg (D66). Ook Don Ceder (CU) schoof aan. 15 kinderrechtenorganisaties waaronder Terre des Hommes willen meer kinderrechten in het regeerakkoord

Kinderrechten moeten centraal thema worden in buitenlands beleid

De toekomst van kinderen in ontwikkelingslanden staat op het spel. Zowel in noodsituaties als structureel moeten er oplossingen komen voor kinderen. Jaarlijks worden nog steeds 12 miljoen meisjes gedwongen uitgehuwelijkt en gaan 263 miljoen kinderen structureel niet naar school. Wereldwijd leven 800 miljoen kinderen in conflictgebieden. In overvolle kampen, dichtbevolkte stedelijke gebieden en weeshuizen, lopen zij extra risico om slachtoffer te worden van geweld en seksuele uitbuiting en ondervinden zij mentale gezondheidsproblemen. Door de coronapandemie leven 140 miljoen kinderen extra in extreme armoede. 

Er is binnen de huidige speerpunten van het beleid op deelgebieden aandacht voor kinderen, zoals bij seksuele en reproductieve rechten, maar een focus op kinderrechten ontbreekt. Minister Kaag riep recent op om de stem van jongeren in het buitenlands beleid te laten doorklinken en is er aandacht voor kinderen in weeshuizen en problemen bij internationale adoptie. Er is echter meer nodig.  

De invoering van de wet Zorgplicht uit 2019 bijvoorbeeld, die bedrijven verplicht om kinderarbeid in hun toeleveringsketen op te sporen en uit te bannen, ligt stil. Omdat de overheid wacht op nadere Europese regels.

Prioriteit zou in ontwikkelingssamenwerking moeten liggen bij het structureel verbeteren van de positie van kinderen, met focus op de leefwereld van kinderen en de impact van beleid op kinderen. 

LEES ook ons opiniestuk Geef kinderen prioriteit bij ontwikkelingshulp in dagblad Trouw

KROS, een coalitie van 15 organisaties voor kinderrechten in ontwikkelingssamenwerking, roept de onderhandelende partijen op om prioriteit te geven aan bescherming van de kinderrechten. 

  • Donderdag 16 september: De hulporganisaties zijn van 13.00 - 17.00 aanwezig. 
  • Tussen 13.00 - 13.30: aanbieding aanbevelingsbrief aan politicus Tweede Kamer

Coalitie KROS vraagt vandaag aandacht voor kinderrechten in Den Haag. Er staat een grote wipwap tegenover de ingang van de nieuwe Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Deze moet politici en beleidsmakers bewust maken van het feit dat kinderen niet ‘op de wip’ behoren te zitten, maar het volle pond verdienen. #kinderrechtenopdewip

In KROS zitten: Aflatoun, Defence for Children-Ecpat, Edukans, Jantje Beton, Liliane Fonds, Plan International, Red een Kind, Right to Play, SOFT tulip, Save the children, SOS Kinderdorpen, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, War Child Holland, World Vision.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan