Met de online monitor Kinderrechten in Beweging laten we jaarlijks zien hoe ver de overheid is met het opvolgen van de adviezen van het VN-Kinderrechtencomité. Kinderrechten in Beweging brengt data en beleidsveranderingen van het afgelopen jaar in beeld.
Elke vijf jaar geeft het VN-Kinderrechtencomité aanbevelingen aan de Nederlandse overheid. Bijvoorbeeld dat de overheid regelgeving en beleid moet opstellen om kinderen in de online wereld te beschermen. Met de online monitor Kinderrechten in Beweging laten we jaarlijks zien hoe ver de overheid is met het opvolgen van de adviezen van het VN-Kinderrechtencomité. Kinderrechten in Beweging brengt data en beleidsveranderingen van het afgelopen jaar in beeld. Het laat op tien thema’s zien waar beweging in zit en waar nog veel meer actie op moet worden ondernomen.
Kijk voor meer informatie op https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/kinderrechten-in-beweging-2024
Wat is er in het tweede jaar na de nieuwe aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité in Nederland gedaan om kinderhandel en seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan?
Er is weinig zicht op het aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Op de BES-eilanden zijn in 2023 zelfs geen slachtoffers van (seksuele) uitbuiting geregistreerd. Zonder goede cijfers of schattingen is het lastig om een effectieve en samenhangende aanpak te bedenken.
De beleidsplannen rondom seksuele uitbuiting en kinderhandel laten veel initiatieven zien, vooral rond online misbruik. Een van de belangrijkste stappen is de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die een actuele basis biedt om (online) seksueel misbruik aan te pakken. We missen een duidelijke samenhang of overkoepelend plan in de aanpak van kinderhandel en seksuele uitbuiting.
De nieuwste versie van het actieplan Samen tegen Mensenhandel bevat meetbare doelen en resultaten. De doelen en de effectiviteit van veel andere beleidsplannen zijn nog onduidelijk.
Elke politie-eenheid heeft nu een digitale specialist en ze zijn allemaal aangesloten bij het Landelijk Coördinatiepunt Online Mensenhandelsignalen. De politie heeft echter nog steeds beperkte capaciteit voor (online) opsporing, en de training voor professionals is vrijwillig, wat de handhaving en preventie minder effectief maakt.
In Nederland doen we onderzoek naar de veiligheid van kinderen online (zie bijvoorbeeld het VOICE onderzoek en het Safety by Design onderzoek) en werken we met een grote groep partners om kinderrechten in Nederland te waarborgen. Dit doen we bijvoorbeeld door de aanbevelingen van het Kinderrechtencomité te monitoren en hierover in gesprek te gaan met de overheid.