De aangekondigde bezuiniging van meer dan 2,4 miljard euro per jaar op de Nederlandse uitgaven voor ontwikkelingshulp (ODA) vanaf 2027 zet de toekomst van kinderen wereldwijd onder druk. Deze keuze heeft invloed op onze gezamenlijke toekomst, benadrukt de Coalitie Kinderrechten in Ontwikkelingssamenwerking, waar Terre des Hommes deel van uitmaakt.
Vandaag is hierover de gezamenlijke position paper Position paper ‘Toekomstige Generaties Versterken’ overhandigd aan de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Extra financiële impuls noodzakelijk
De 15 organisaties, verenigd in deze Coalitie, roepen in aanloop naar de begrotingsbehandelingen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (BHO) op dat er structureel te weinig wordt geïnvesteerd in kinderen en er juist een extra financiële impuls noodzakelijk is. Dit gezien slechts 12% van de wereldwijde ODA-middelen naar programma’s voor kinderen gaat, terwijl zij 46% van de bevolking in ontwikkelingslanden vormen. Ondanks aanzienlijke vooruitgang in het verminderen van kindersterfte en het verbeteren van de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, worden veel kinderen geconfronteerd met ernstige omstandigheden.
In 2023 leefden naar schatting 566 miljoen kinderen in armoede, waren 47,2 miljoen kinderen gedwongen ontheemd en leven ongeveer 449 miljoen kinderen op dit moment in conflictgebieden. Daarnaast zijn bijna 1 miljard kinderen (53%) wereldwijd, zeer kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Wanneer de bezuinigingen doorgang vinden, hebben miljoenen kinderen geen toegang tot onderwijs, voedsel, gezondheidszorg en andere kinderrechten. Dit is zorgwekkend gezien het grote aantal crises wereldwijd.
Korte en lange termijn effect
Investeren in kinderen en kinderrechten levert wereldwijd directe voordelen en maatschappelijke winst op op de lange termijn. Dat is essentieel voor het aanpakken van mondiale problemen. Het is niet alleen in lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag, maar ook een strategische economische keuze. Kindergerichte ontwikkelingsprogramma’s hebben een brede impact. Ze verbeteren op korte termijn onderwijs, gezondheid en welzijn, en zorgen op lange termijn voor een gezondere, betere opgeleide en economische productievere generatie.
Om op korte en lange termijn impact te blijven maken op het leven van kinderen, doet de Coalitie drie aanbevelingen.
Alleen hiermee zorgen we dat de beleidskeuzes die Nederland vandaag maakt, een grote impact hebben op de ontwikkeling van kinderen wereldwijd en op onze gezamenlijke toekomst.