Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

"Ik wil graag verder studeren en dokter worden"

12 mei 2020

Mulunesh Geta (13) uit Bahir Dar, Ethiopië was 11 toen ze vanaf het platteland vertrok naar de grote stad om haar droom na te jagen; dokter worden.

Children

"Twee jaar geleden ben ik naar Bahir Dar gekomen. Mijn moeder overleed toen ik nog heel klein was. Mijn vader kan door ziekte niet voor mij en mijn vier broers en zussen zorgen. Ook zijn de scholen hier beter dan op het platteland waar ik vandaan kom. Ik kon terecht bij een tante die al in Bahir Dar woonde. Maar het lukt haar niet om schoolspullen voor me te kopen, er was net genoeg geld voor eten."

Zonder uniform niet naar school

"Het eerste jaar ben ik in een afgedankt uniform naar school gegaan. Dat was tot op de draad versleten en lag na een jaar helemaal in stukken. Maar zonder uniform mag je niet naar school. Het zag ernaar uit dat ik met school zou moeten stoppen. Vanwege de plek waar we wonen, een sloppenbuurt middenin het uitgaanscentrum van Bahir Dar, en het lage inkomen van mijn tante, krijgen we nu hulp. Mijn tante bij het opzetten van een eigen bedrijfje, ik met schoolspullen. 

Tijdens een officiële ceremonie zijn deze schoolspullen overhandigd; schooluniform, schriften, pennen, potloden en een schooltas. Met mijn eigen uniform voel ik me hetzelfde als de anderen op school. Ik wil graag verder studeren en dokter worden." 

Seksuele uitbuiting voorkomen

In Oost-Afrika zijn steeds meer kinderen het slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting. Vooral jonge meisjes zoals Mulunesh worden door ronselaars onder valse voorwendselen van het platteland naar de stad gelokt. Ze denken dat ze naar school kunnen gaan of een goede baan krijgen. In werkelijkheid vallen ze ten prooi aan seksuele uitbuiting. De reden dat kinderen ingaan op de beloften van ronselaars is simpel: ze worden gedreven door armoede. 

Om seksuele uitbuiting van kinderen in Oost-Afrika te bestrijden richt Terre des Hommes zich onder andere op kinderen uit families en gemeenschappen die kwetsbaar zijn voor seksuele uitbuiting. De ouders of verzorgers uit deze gemeenschappen maken we bewust van het bestaan van seksuele uitbuiting, we trainen ook wetshandhavers, zoals politieagenten. En leren ouders of verzorgers hoe ze hun inkomen kunnen verbeteren, zodat zij zelf en hun kinderen minder snel zullen ingaan op de loze beloften van ronselaars. Mulunesh is een prachtig voorbeeld van het succes van het programma.

Doneer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan