Elk kind heeft het recht zijn stem te laten horen en moet die kans ook krijgen. Dat stimuleren wij in Indonesië via ons samenwerkingsverband Down to Zero. Wij leren kinderen en jongeren over hun rechten en helpen ze als agents of change voor zichzelf en leeftijdsgenoten op te komen.
Dat je je mening kunt vormen, jezelf kunt uitspreken en dat er naar je wordt geluisterd; dat is voor kinderen en jongeren nog altijd niet zo vanzelfsprekend in Indonesië. Via het samenwerkingsverband Down to Zero brengen we daar verandering in.
Het programma heeft als doel het uitbannen van seksuele uitbuiting, en daarbij is het kennen van je rechten en daarvoor durven opkomen essentieel. Een groep van veertien jongeren laat zien dat ook de mening en gedachten van kinderen en jongeren belangrijk zijn. Deze agents of change doen dat op verschillende manieren en wij helpen hen daarbij.
Dertien agents of change uit verschillende delen van Indonesië hebben bijvoorbeeld meegedaan aan een nationale bijeenkomst waarin de implementatie van kinderrechten in het overheidsbeleid centraal stond. Zij gingen ook in gesprek met medewerkers van het Ministerie van Women Empowerment & Child Protection en ze ontmoetten een VN-lid dat gespecialiseerd is in kinderrechten. Één agent of change kreeg de kans om naar de Asian Children Summit in Bangkok te gaan. Namens Indonesië sprak zij over de situatie en aanpak van commerciële seksuele uitbuiting van kinderen.
Jongerengroepen
“Mijn zelfvertrouwen is echt verbeterd, omdat ik in het openbaar vragen moest stellen en ook mijn mening mocht geven. Ik was echt verbaasd dat zoveel van mijn leeftijdsgenootjes zich ook zorgen maken om allerlei issues en daar wat aan willen doen. Het was zo fijn om hun mening te horen. Ik ben nu nog gemotiveerder om actief te blijven in jongerengroepen”, zegt agent of change Ar uit batam.
Sinds de start van de Down to Zero-projecten in Indonesië leren steeds meer kinderen over hun rechten, bijvoorbeeld op gebied van gezondheid, bescherming tegen (seksuele) uitbuiting, het recht op een eigen mening, en vele andere rechten. Ook stimuleren wij dat kinderen en jongeren met elkaar over hun rechten praten en dat zij dat ook thuis doen, met hun broers en zussen maar ook met hun ouders.
Hiervoor werken we samen met lokale partners Yayasan Embun Pelangi (YEP) en de Surabaya Children Crisis Center (SCCC). Zij organiseren voorlichtingscampagnes en bijeenkomsten, bijvoorbeeld op scholen en in gemeenschappen.
Slachtoffers van seksuele uitbuiting krijgen op een veilige plek counseling en voorlichting. Een aantal jongeren heeft ook zelfhulpgroepen opgezet. Onze medewerkers gaan regelmatig naar bijeenkomsten die jongeren zelf organiseren. Zij helpen bijvoorbeeld bij het lobbyen voor hun rechten, het doen van aangifte tegen daders, en bij het benaderen van andere jongeren die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.
Ook zorgen we er met onze partners voor dat kinderen en jongeren de kans krijgen te lobbyen voor hun rechten bij lokale overheden. Zo kunnen zij hun stem laten horen en worden zij niet alleen voor zichzelf agents of change maar ook voor hun leeftijdsgenoten.
Uiteindelijk is het ons doel dat elk kind in Indonesië zijn rechten kent, zijn mening kan geven, zelfvertrouwen krijgt en voor zichzelf en anderen durft op te komen. Daarmee zorgen zij als agents of change voor verandering in hun gemeenschap.
De wereldwijde COVID-19-crisis en lockdowns kunnen kinderen kwetsbaarder maken voor seksuele uitbuiting. Door…
In de Dominicaanse Republiek worden veel jonge meiden slachtoffer van sekstoeristen uit Noord-Amerika en Europ…