Hadija is pas 18 en heeft al een zwaar leven achter de rug. Dat moest anders, dacht zij. “Hadija kwam naar ons toe voor hulp om uit de prostitutie te stappen”, zegt maatschappelijk werker Grace. “Het is traject van vallen en opstaan, toch heb ik alle vertrouwen in haar toekomst.”
“Ik kom uit een streng religieus gezin en was tot aan mijn puberteit een modelkind. Mijn vader werkt op contractbasis in het Midden-Oosten en is daardoor nauwelijks thuis - we zien hem slechts elke 1 à 2 jaar. Onder invloed van verkeerde vrienden begon ik als tiener te rebelleren. Zij leerden mij m’n lichaam te verkopen voor geld. Hele dagen bleef ik van huis weg, en wat mijn ouders ook probeerden, ik was niet voor rede vatbaar.”
Op haar veertiende vertelde Hadija haar ouders dat ze een man had gevonden die met haar wilde trouwen. “Mijn ouders stemden toe, in de hoop dat ik eindelijk tot rust zou komen. Ik stopte met school. Lang duurde mijn huwelijk niet, want al na een maand ging mijn man ook naar het Midden-Oosten, op zoek naar werk. Ik ging weer bij mijn ouders wonen, maar daar hield ik het niet uit. Dus vertrok ik naar een eigen kamer, in een ander dorp. Mijn man wilde niets meer van me weten, en we zijn gescheiden. Om financieel het hoofd boven water te kunnen houden, sliep ik met mannen voor geld. Na twee jaar bekroop me het gevoel dat ik mijn leven aan het vergooien was. Al die mannen, en geen van allen hebben ze me verder gebracht. Ik besloot om hulp te vragen.”
“Hadija kwam vorig uit zichzelf naar ons toe”, zegt Grace Marura, maatschappelijk werker bij Terre des Hommes partner Kesho Kenya. "Ze was nog maar zeventien jaar, maar verkocht haar lichaam al jarenlang voor seks. Ze zocht hulp om daarmee te kunnen stoppen. Sindsdien begeleid ik haar intensief, ik zie haar minstens één keer per twee weken. Bij de intake vertelde ze me in het kort haar geschiedenis. Daarna volgde een medisch onderzoek.” Samen hebben Hadija en Grace een concreet hulpplan en toekomstplan gemaakt. “Ze is nog steeds wispelturig - eerst wilde ze een kappersopleiding volgen, toen besloot ze toch haar middelbare school af te maken. Dat heeft ze helaas niet lang volgehouden omdat ze door het leeftijdsverschil geen sociale aansluiting vond.”
In de loop van de tijd is Hadija steeds openhartiger geworden over haar leven. Grace: “Ik probeer haar te begeleiden in het verwerken van haar verleden, maar er is een stukje waarbij ze me niet toelaat. Ik vermoed dat ze een veel heftiger trauma heeft dan wat ze mij heeft laten zien. Ik werk nu aan een verwijzing voor psychologische hulp. Daarna start Halima alsnog met de kappersopleiding. Ook al is het traject van Hadija er eentje van vallen en opstaan, toch heb ik groot vertrouwen in haar toekomst. Ze is proactief, en een echte doorzetter - iemand die je niet snel over het hoofd ziet. Ik weet zeker dat ze over een paar jaar de beste kapster van de regio is - die komt er wel.”