Als She Leads advocaat spreken voor de Verenigde Naties. Voor de 21-jarige Semaria uit Ethiopië komt die droom uit. Van 11 tot 28 maart neemt zij deel aan de 68e sessie van de Commissie voor de Status van de Vrouw in New York. Deze commissie is het belangrijkste VN orgaan voor de bevordering van vrouwenrechten.
Semaria is een jonge activist die zich sterk maakt voor gendergelijkheid en inclusiviteit. Ze groeide op in een progressief gezin waar zij en haar broer elkaars gelijken waren. In Ethiopië zijn gelijke kansen en gelijke behandeling helemaal niet vanzelfsprekend.
Op school werd Semaria geconfronteerd met de harde realiteit van de diepgewortelde ongelijkheid in haar land. Dat motiveerde haar om zich in te zetten voor jongerenparticipatie, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en inclusief onderwijs.
Precies die onderwerpen wil ze bij de Commissie voor de Status van de Vrouw voor het voetlicht brengen. Samen met het She Leads team heeft ze zich gedegen voorbereid, zodat ze actief bij kan dragen aan de discussie en aanbevelingen kan doen voor de aanpak van cruciale gendergerelateerde kwesties.
In New York wil ze pleiten voor toegang tot essentiële diensten voor meisjes en jonge vrouwen, bevordering van politieke participatie van gemarginaliseerde groepen, een duurzame infrastructuur die rekening houdt met wat meisjes en vrouw nodig hebben, en het aanpakken van de gevolgen van milieu- en klimaatverandering die specifiek vrouwen en meisjes treffen.
Semaria is stellig over haar deelname: “We verwachten dat er naar ons geluisterd wordt en dat we serieus genomen worden, niet alleen maar gehoord. We willen impact kunnen maken en we verwachten van hen (de lidstaten) dat ze daadwerkelijk rekening houden met wat we hebben gezegd en dit omzetten in beleid en praktijk. Ik reken erop dat mijn vertegenwoordiging betekenisvol is.”
Semaria maakt deel uit van Ethiopia Young Women Voice, een netwerk van meisjes en jonge vrouwen die binnen het She Leads programma actief zijn. Met Ethiopia Young Women Voice creëren zij een platform waar ze hun stem kunnen laten gelden.
“Ik vind het geweldig dat ik als jonge vrouw deel kan uitmaken van de plekken waar beslissingen worden genomen.”
Haar advocacy inzet bracht haar al op lokale, nationale en zelfs internationale platforms, waar ze onder andere meewerkte aan de herziening van het jeugdbeleid in Ethiopië. “Ik houd ervan dat ik als jongere toegang heb tot besluitvorming binnen de gemeenschap, en dat ik met mijn assertiviteit verschil kan maken.”
In het She Leads programma slaan vier organisaties, waaronder Terre des Hommes, de handen ineen om meisjes en jonge vrouwen meer te betrekken in de besluitvorming en het beleid over gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Het programma werkt in negen landen in het Midden-Oosten en Afrika, en op regionaal en mondiaal niveau.