Kunst, in welke vorm dan ook, kan het leven van een kind veranderen. Voor de 13-jarige Walid die als Syrische vluchteling heel wat ontberingen moet doostaan, is tekenen een essentieel copingmechanisme geworden. Voor hem is het de perfecte uitlaatklep om zijn gevoelens te ventileren en te verwerken.
Na de dood van zijn vader stopte Walid op jonge leeftijd met school. Noodgedwongen moest hij werken voor het levensonderhoud van zijn familie; hij pakte alle baantjes aan die hij maar kon vinden.
Walid begon onlangs als student in het project 'Back to the Future'. Zijn leraar stelde voor om zichzelf met tekeningen uit te drukken - illustraties van zijn gedachten en emoties, zijn gevoelens over zijn familieleden, de seizoenen en alles wat hij maar wilde.
Door consequent te oefenen, ontdekte Walid zijn passie voor tekenen. Hij merkte dat hij heel goed was in het overbrengen van zijn gevoelens en emotionele toestand in zijn illustraties. Tijdens het tekenen ervaart hij puur geluk en voldoening. "Ik voel me elke keer ontspannen en blij als ik word gevraagd om te tekenen", zegt Walid.
Trots deelt de jongen zijn schetsen en tekeningen met zijn leraar. “Door te tekenen ontdekt Walid hoe hij zijn emoties op een leuke en snelle manier kan uiten, waarbij hij toepast wat hij heeft geleerd van de psychosociale ondersteuning en levenslessen die hij krijgt. Het heeft hem volledig veranderd! Ik ben dankbaar dat ik een rol heb mogen spelen in het waardevoller maken van zijn leven", zegt Rowayda, Walid's leraar.
Back to the Future wordt gefinancierd door de Europese Unie in Libanon, via het Regionale Trustfonds van de EU als antwoord op de Syrische crisis, het EU Madad Fonds, en wordt uitgevoerd in partnerschap door AVSI Midden-Oosten, Terre des Hommes Italiƫ in Libanon en War Child Holland in Libanon.