Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en jongeren bewust te maken van veilig en verantwoord internetgebruik. Wereldwijd stijgt het aantal minderjarigen dat slachtoffer wordt van online seksuele uitbuiting. Bijvoorbeeld in de Filipijnen, waar jaarlijks zo’n twee miljoen kinderen tussen 12-17 jaar (dat is maar liefst 1 op de 5 kinderen) online misleid, bedreigd en seksueel misbruikt en uitgebuit worden.
Er is sprake van seksuele uitbuiting als iemand onder dwang seksuele handelingen moet verrichten tegen betaling of een andere vorm van vergoeding, zoals kleding, eten of een woning. Vaak is er niet eens een vergoeding, alleen een belofte, en maakt de dader misbruik van de afhankelijkheid van het slachtoffer. Zo kan geld een middel zijn om iemand te lokken, chanteren en/of gevangen te nemen. Voor het slachtoffer zijn de gevolgen groot. De ervaring kan zowel fysiek als geestelijk enorm schadelijk zijn.
Bij online seksuele uitbuiting probeert de dader in een online conversatie iets van zijn slachtoffers gedaan te krijgen door ze te manipuleren. Vaak gaat het om digitaal seksueel materiaal of geld, wat hij verkrijgt door afpersing. Dit staat bekend als sextortion. Het slachtoffer moet naaktfoto’s of video’s van zichzelf maken en versturen of een geldbedrag overmaken om onder een dreigement uit te komen. Een voorbeeld van zo’n dreigement is het openbaar maken van eerder opgenomen webcambeelden.
Het kan ook dat de dader zich voordoet als iemand anders om het vertrouwen van een kind te winnen om te kunnen afspreken, het zogenaamde grooming. Dit kan leiden tot nare situaties als aanranding, verkrachting, ontvoering of kinderhandel.
Online seksuele uitbuiting is een groeiend probleem. Het uitbannen ervan is moeilijk. Dat komt omdat steeds meer kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met social media, zonder zich bewust te zijn van de risico’s. Ze brengen er veel tijd door en komen via apps als TikTok, WhatsApp en Facebook Messenger gemakkelijk in contact met vreemden. Ook zijn betaal-apps in veel landen heel laagdrempelig, waardoor online betalingen makkelijk plaatsvinden, ook aan minderjarigen.
Armoede en verwaarlozing thuis spelen een grote rol in de kwetsbaarheid. Kinderen uit arme gezinnen zijn dan ook makkelijker over te halen tot seksuele handelingen met geld of giften. Vaak hebben ze meerdere accounts waarmee ze communiceren, wat toezicht van de ouders moeilijker maakt. Daarbij komen slachtoffers ook lang niet altijd naar voren met hun verhaal. Uit schaamte of angst voor de gevolgen durven zij geen aangifte te doen. Zo blijven de daders onder de radar.
Terre des Hommes bestrijdt online seksuele uitbuiting wereldwijd. Dit is hard nodig in een land als de Filipijnen, waar in de afgelopen drie jaar het aantal kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit is verdrievoudigd. In de steden Taguig, Cebu en Mandaue en de provincie Bohol hebben we activiteiten opgezet om in drie jaar 10.000 kinderen en 50.000 volwassenen te bereiken. Lees meer over dit programma
Om online seksuele uitbuiting op grote schaal aan te pakken, hebben we sinds 2023 het hulpprogramma SCROL. Dit staat voor ‘Safety for Children and their Rights OnLine’. Het initiatief wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij en wordt vanaf vandaag gelanceerd in vier landen: Cambodja, Nepal, de Filipijnen en Kenia. We bieden hulp aan slachtoffers, lichten kinderen en hun ouders voor over veilig internetgebruik en brengen gemeenschappen, bedrijven en overheden samen om online seksuele uitbuiting gezamenlijk uit te bannen.
Wat we doen:
Vandaag is het Safer Internet Day. De Europese Commissie heeft deze dag in het leven geroepen om kinderen en j…
Armoede op de Filipijnen treft veel gezinnen. Het maakt miljoenen kinderen die veel op internet zitten kwetsba…
“Ik ben Chester en ik woon in Cebu City, Filipijnen. Ik ben de vice-voorzitter van de High Peer Support Group.…
Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar…
Op 11 mei jl. kwam het nieuws naar buiten dat de EU nieuwe wetgeving wil die tech- en internetbedrijven verpli…