Deze week heeft de minister van de Indiase provincie Jharkhand, Hermant Soren, het 'Dhibra-beleid' goedgekeurd. Daarmee is de ambachtelijke winning van micaschroot (dhibra) gelegaliseerd. Mica-mijnwerkers kunnen voortaan coöperaties oprichten en gezamenlijk opkomen voor hun rechten en belangen. Een geweldig resultaat: Terre des Hommes bestrijdt sinds 2015 in India de zware kinderarbeid in mica-mijnen.
Zo’n 300.000 mensen zijn voor hun bestaan afhankelijk van mijnschroot. De overheid zal een minimum kiloprijs vaststellen die bedoeld is om bij te dragen aan een leefbaar inkomen voor volwassen mica-mijnwerkers. Met een hoger inkomen zijn ouders niet langer afhankelijk van het inkomen van hun kinderen en kunnen zij naar school in plaats van zwaar en gevaarlijk werk te doen.
Mica-programmamanager Maggie de Jongh-Abebe is erg enthousiast over deze ontwikkeling: “Terre des Hommes Nederland legt extra nadruk op de aanpak van de grondoorzaken van de ergste vormen van kinderarbeid. Waaronder armoede, gebrek aan sociale voorzieningen en de illegale mica-mijnbouw in Jharkhand en Bihar. Deze bijzondere uitkomst zorgt voor een duurzame systeemverandering en is het resultaat van een jarenlange inzet van Terre des Hommes. Dit beleid en het model voor coöperatieve samenwerking gaan de werk- en levensomstandigheden voor alle micawerkers en hun kinderen in deze staat verbeteren.”
Dit resultaat is de uitkomst van jarenlang onderzoek en de inzet en maatschappelijke betrokkenheid van Terre des Hommes en belangrijke partners, met name het Responsible Mica Initiative. Zo heeft Terre des Hommes in 2019 opdracht gegeven voor een onderzoek naar ´Praktische oplossingen voor mica mijnwerkers in Jharkhand´. Deze studie onderzocht de mogelijkheden om mica-winning te formaliseren. Het idee om micaschroot in te zamelen en te verkopen via een coöperatief model werd geïntroduceerd en TdH belichtte de voordelen van overheidsbelastingen als deze sector wordt gelegaliseerd.
De goedkeuring van het Dhibra-beleid en het mandaat van de Jharkhand State Mineral Development Cooperation (JSMDC) over het mineraal mica is een grote stap in de richting van een verantwoorde inkoop van kinderarbeidvrije mica uit Jharkhand.
Een goede implementatie van dit beleid brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee. Zoals financiële kosten, maar ook praktische hulp voor de mica-mijnwerkers die zich willen organiseren in coöperaties. Ook de dorpen, districten en (lokale) overheden hebben steun nodig bij het doorvoeren van het nieuwe systeem om de productie en verkoop van mica te formaliseren. Terre des Hommes Nederland kan met haar jarenlange ervaring in andere toeleveringsketens alle betrokkenen bij dit proces helpen. Deze systeemverandering gaat ervoor zorgen dat kinderarbeid effectief wordt bestreden, kinderen onderwijs krijgen en volwassenen een eerlijk inkomen.