Kinderarbeid is een groot probleem in de Indiase provincie Jharkhand. Zeer jonge kinderen, zoals Aman (10) en zijn zusje Kamala (6), doen hier zwaar, gevaarlijk en ongezond werk in de micamijnen. Tot overmaat van de ramp overleed Amans vader onlangs, waardoor de financiƫle situatie van het gezin verslechterde. "Hij zei altijd dat ik goed mijn best moet doen op school, maar daar hebben we nu geen geld meer voor."
Duizenden kinderen werken nog steeds in levensgevaarlijke mijnen. Hier graven ze de grondstof mica op, een mineraal dat in onze auto’s, makeup en allerlei electronica zit.
Zoals ook de 10 jaar oude Aman, die we in deze video zien. Hij kan niet herkenbaar in beeld komen, want dan lopen hij en zijn familie misschien gevaar.
Aman werkt vanaf zijn vierde jaar al in de micamijnen. Drie jaar geleden stierf de vader van Aman. Nu is hij samen met zijn zusje verantwoordelijk voor het inkomen. In de video vertelt hij dat het werk zwaar is, en dat hij graag naar school zou willen. Terre des Hommes zorgt ervoor dat Aman en andere kinderen weer aan hun toekomst kunnen werken, in plaats van in de mijn.
Aman (10) woont samen met zijn moeder, broer en zusje (6) in Jharkhand, India. Onlangs kwam zijn vader om door een verkeersongeval. Het gezin verkeerde al in extreme armoede en die situatie is verslechterd door de dood van Amans vader.
Vandaar dat Aman en zijn zusje Kamala hun moeder helpen met het verzamelen van mica in de mijnen. Om hier te komen, moeten ze een kilometer een heuvel oplopen in de hitte. Aman gaat al mee naar de mijn sinds hij een baby was van een jaar oud, omdat zijn ouders hem niet alleen thuis konden laten. Hij begon met werken toen hij ongeveer 5 jaar oud was. Hetzelfde geldt voor zijn zus. Ze hebben vaak verwondingen aan hun handen door het zware werk.
Voor de coronapandemie ging hij af en toe naar school, maar door de verslechterde economische situatie en het overlijden van zijn vader, is daar nu geen geld meer voor. Aman is erg verdrietig vanwege de dood van zijn vader en dat hij hierdoor niet aan zijn wensen en verwachtingen kan voldoen. “Hij zei altijd dat ik goed mijn best moet doen op school, maar we hebben geen geld voor schoolgeld of -spullen.” Aman wil ook graag schoenen.
Met het verzamelen van mica verdient het gezin slechts 5 Indiase roepies (ca. 0,06 euro) per kilo. Dit komt door het informele karakter van de toeleveringsketen en de bestaande arbeidsuitbuiting. Hierdoor zijn beide kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. Om een kilo mica bij elkaar te schrapen, zijn Aman en zijn zus soms meer dan een dag aan het werk. Daarom is Terre des Hommes een campagne gestart om kinderarbeid een halt toe te roepen. Help kinderen zoals Aman en Kamala en teken de petitie vandaag nog!