De komende verkiezingen op 17 maart 2021 zijn van grote invloed op de seksuele gezondheid en rechten van veel mensen. Daarom is speciaal voor jongeren de www.PolitiekeSekswijzer.nl ontwikkeld, een stemwijzer waarmee zij hun opvattingen over seks en seksualiteit kunnen vergelijken met die van de politieke partijen.
Seks, seksualiteit en seksuele gezondheid zijn belangrijk én politiek. De overheid bepaalt of abortus legaal is, hoe seksuele voorlichting op school eruit ziet, welk seksueel ongewenst gedrag strafbaar is, of Afrikaanse vrouwen en meisjes toegang hebben tot anticonceptie en wie de hiv-preventiepil krijgt.
Met deze online stemwijzer kan iedereen zijn of haar eigen opvattingen over seks en seksualiteit vergelijken met die van 11 politieke partijen: VVD, CDA, D66, PvdA, Groenlinks, SP, ChristenUnie, PvdD, SGP, 50+, Bij1.
Dit wordt gedaan aan de hand van 15 stellingen rond onderwerpen als seksuele wensen en grenzen, anticonceptie, abortus, soa’s en HIV en meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken. Zo kan je tijdens de verkiezingen gericht je stem laten horen over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn.
De ontwerpers van de Politieke Sekswijzer benadrukken dat de sekswijzer neutraal is: ‘we geven geen stemadvies, en duwen deelnemers niet een bepaalde kant op. We willen dat iedereen die de stemwijzer invult hun eigen opvattingen over seks en seksualiteit kunnen vergelijken met die van de politieke partijen’.
Vanaf vandaag zijn in alle gemeenten al een aantal stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen open voor mensen die behoren tot de risicogroepen voor corona. Woensdag 17 maart mag iedereen stemmen.
Politiekesekswijzer.nl is ontwikkeld door Rutgers, Aidsfonds - Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality.