Rohingya vluchtkinderen hebben weer eten

Children

Nour (25) knuffelt haar acht maanden oude dochtertje Ayesha. Samen zitten ze in een klein hutje gemaakt van zeildoeken en bamboe. Net als bijna 70.000 kinderen in het vluchtelingenkamp was Ayesha tot voor kort ernstig ondervoed.

Nour maakte in 2018 een lange, zware en gevaarlijke vlucht van Myanmar naar Bangladesh. Bij aankomst was ze uitgeput en hoogzwanger. Ayesha is geboren in de grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Kutupalong in de regio Cox’s Bazar in Bangladesh.

Rohingya zijn getraumatiseerd

In het district Cox’s Bazar, in het zuiden van Bangladesh, hebben bijna 900.000 Rohingya-moslims een tijdelijk onderkomen. Ze zijn verjaagd uit hun dorpen in Myanmar.

De Rohingya’s zijn getraumatiseerd en voelen zich ontheemd. “Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit in een vluchtelingenkamp, ik wil een vaste thuisbasis voor haar,” vertelt Nour. Maar net als veel andere Rohingya vluchtelingen durft ze niet terug te keren naar Myanmar.

Voedingscentra voor vluchtkinderen

Bijna 70.000 kinderen in de vluchtelingenkampen zijn ernstig ondervoed. “Ayesha was in de eerste maanden mager, zwak en regelmatig ziek,” vertelt Nour. Inmiddels wordt Ayesha verzorgd in een van de zeven voedingscentra van Terre des Hommes.

Tot nu toe heeft de Internationale Federatie Terre des Hommes hier meer dan 20.000 kinderen onder de vijf jaar kunnen voorzien van extra zorg en voeding. Ook heeft de federatie hier meer dan 1500 consultaties verzorgd aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ayesha heeft ondertussen een gezond gewicht. Veel moeders en kinderen bevinden zich echter nog in kritieke toestand.

Reportage over kinderen in Cox’s Bazar

Bekijk hier de korte reportage van de hulp die Terre des Hommes biedt aan kinderen en moeders in Cox’s Bazar, Bangladesh:

Rohingya refugee crisis | Terre des hommes' emergency response

Overstromingen en epidemieën

Tijdens het zware regenseizoen tussen juni en september is de kans groot op overstroming. Epidemieën als cholera kunnen het drinkwater in de kampen ernstig onveilig maken.

Daarom zet Terre des Hommes zich ook in voor het verbeteren van de hygiëne en de kwaliteit van het water. Met onze projecten hebben we tot nu toe meer dan 30.000 vluchtelingen kunnen helpen aan schoon drinkwater en de juiste sanitaire voorzieningen.

Vluchtelingen zorgen voor spanningen tussen bevolkingsgroepen

In 2019 start Terre des Hommes een nieuw project dat de Rohingya en Bangladezen beiden zal ondersteunen in hun levensbehoeften. Sakib Nazmul, psychosociaal coordinator van Terre des Hommes vertelt: “De Bangladezen waren aanvankelijk erg verwelkomend naar de Rohingya. Maar voor hun komst waren mensen in deze regio al erg arm. Nu zijn er bijna een miljoen mensen bijgekomen.” Dit zorgt voor veel spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen.