Ontsnapt uit de mijn en terug naar school

Babu (12) moest werken in een levensgevaarlijke micamijn. Hij ontsnapte meerdere keren uit instortende mijnschachten. Een partner van Terre des Hommes hoorde zijn verhaal en stuurde direct een sociaal werker om het jongetje uit de mijn te redden en terug naar school te helpen.
Het gezin waar Babu uit komt is niet groot, zeker niet voor Indiase begrippen. Het arme gezin woont met twee kinderen in de Indiase deelstaat Jharkand en heeft het moeilijk. Ze kunnen zich soms niet eens twee maaltijden per dag veroorloven. Tot overmaat van ramp wordt de vader van Babu ziek. Door de hoge medische kosten bouwt het gezin schulden op.
Werken in een micamijn
Vanwege de financiële situatie zit er voor de ouders van Babu niks anders op dan het jongetje van school te halen en naar zijn tante te sturen. Maar het verblijf bij zijn tante is niet gratis. Babu moet werken in een micamijn. Babu had zich een leven voorgesteld met school en zijn vriendjes, maar de realiteit is anders. Hij werkt in een levensgevaarlijke omgeving waar een kind niet thuis hoort. Door het stof in de mijnen loopt hij het risico op ernstige longziektes en de mijnen kunnen elk moment instorten. Babu:
Als het veel geregend had waren er veel aardverschuivingen. Ik liep veel schrammen en verwondingen op als ik uit de instortende mijnen moest vluchten.
Hulp voor Babu
De lokale partner van Terre des Hommes in India, de Kailash Satyarthi Children’s Foundation (KSCF) van nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi, hoorde het verhaal van Babu en komt in actie. Zij sturen een sociaal werker naar Babu en zijn ouders. Gezien hun financiële situatie zien zijn ouders in eerste instantie niet in waarom hij beter kan stoppen met het werk in de mijnen en naar school moet gaan. De sociaal werker nodigt ambtenaren en medewerkers van de lokale school uit om de ouders te overtuigen dat Babu beter naar school kan gaan. Toen zijn ouders begrepen dat de lokale overheid en de school het lesgeld en alle studiematerialen zouden betalen en de school er op toe zou zien dat hij alle lessen zou volgen waren zij overtuigd. Babu mocht weer naar school!
Terug naar school
Na zes maanden werken in de mijnen gaat Babu weer terug naar school. Hij zit nu in de zesde klas van de openbare school. Voor het eerst in lange tijd hebben Babu en zijn ouders weer een beetje hoop op een betere toekomst. Onderwijs biedt misschien niet meteen een oplossing voor het gezin, maar op de lange termijn wel, want Babu is gemotiveerd en ambitieus om zijn school af te maken en werk te vinden. Via de lokale partner blijft Terre des Hommes hem daar bij helpen.
Nu de rest nog
Kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, hebben bescherming en hulp nodig. Samen met partnerorganisaties en onze donateurs zorgen wij voor opvang, zorg en scholing. Babu kreeg hulp en gaat weer naar school. Nu de rest nog. Helpt u mee?

Mica
Mica is een mineraal dat vooral wordt gebruikt in autolak en cosmetische producten. Naar schatting werken 20.000 kinderen in de micamijnen in de Indiase deelstaten Jharkand en Bihar. De voornaamste oorzaak dat kinderen in deze mijnen moeten werken is armoede. Deze regio’s zijn verantwoordelijk voor de productie van ongeveer een vierde van alle mica die wereldwijd geproduceerd wordt. Lees meer over de aanpak van kinderarbeid in micamijnen >>