Veelgestelde vragen
Over Terre des Hommes
Wij zijn je graag zo snel mogelijk van dienst, hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over het werk van Terre des Hommes. Mocht jouw vraag ontbreken, neem dan gerust contact met ons op.
Wat doet Terre des Hommes?
Terre des Hommes is internationale ontwikkelingsorganisatie die kinderuitbuiting stopt en voorkomt in ontwikkelingslanden. Wij halen kinderen uit uitbuitingssituaties zodat zij in een veilige omgeving kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd werken wij aan een structurele oplossing van kinderuitbuiting door het probleem bij de wortels aan te pakken.
Terre des Hommes biedt hulp zonder onderscheid te maken naar ras, geloof, geslacht of politieke gezindheid. Het VN Kinderrechtenverdrag vormt de basis van ons werk.
Hoe stopt Terre des Hommes Kinderuitbuiting?
Terre des Hommes wil kinderuitbuiting structureel oplossen, daarom pakken wij het probleem bij de wortels aan. Onze aanpak bestaat uit vijf (Engelse) P’s:
- Prevention (preventie)
- Protection (bescherming)
- Prosecution (rechtshulp voor slachtoffers)
- Promotion (publieke en politieke lobby)
- Partnership/Participation (samenwerken met partners en gemeenschappen)
Wat verstaat Terre des Hommes onder kinderuitbuiting?
Kinderuitbuiting gaat om ernstige kinderrechtenschendingen, met soms vergaande gevolgen voor het kind en diens omgeving. Hieronder verstaat Terre des Hommes:
- seksuele kinderuitbuiting.
- de ergste vormen van kinderarbeid (volgens Verdrag 182 van de International Labour Organisation).
Wat is Terre des Hommes’ standpunt t.a.v. kinderarbeid?
De term ‘Kinderarbeid’ is verschillend te interpreteren. Bijvoorbeeld dat alle vormen van kinderarbeid uitgebannen moet worden. Of dat kinderen het recht hebben om te werken, mits dit onder goede omstandigheden gebeurt. Beide visies zijn volgens Terre des Hommes te radicaal. Een unaniem verbod werken door kinderen sluit niet aan bij de realiteit waarin miljoenen kinderen wereldwijd moeten of willen werken.
Sommige vormen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van een kind, andere vormen niet. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een 13-jarig meisje in India dat na schooltijd haar moeder een uurtje helpt met het melken van de koeien en een even zo oud meisje dat dagelijks twaalf uur achter elkaar in een stenenbakkerij werkt. Dat laatste is onaanvaardbaar omdat het de gezondheid en ontwikkeling van het meisje schaadt.
Terre des Hommes bestrijdt kinderarbeid die de fysieke, morele of geestelijke ontwikkeling van kinderen schaadt. Volgens de definitie van het ILO (Internationale Arbeidsorganisatie) Verdrag 182 zijn dit de ergste vormen van kinderarbeid.
Wat betekent de druppel in het logo van Terre des Hommes?
De druppel staat voor onze werkwijze: ‘Een gestaag vallende druppel holt zelfs de hardste steen uit’. Oftewel, de aanhouder wint. Met over het algemeen kleinschalige projecten biedt Terre des Hommes effectieve oplossingen voor concrete problemen. Zo verbetert – druppelsgewijs – de situatie van kinderen in ontwikkelingslanden.
Met welk telefoonnummer belt Terre des Hommes?
Ben je door Terre des Hommes gebeld? Dan zou kunnen. Waarschijnlijk hebben we geprobeerd je bellen om je te bedanken voor jouw steun of om te vertellen over een van onze projecten en hoe jij die als (ex-)donateur kunt steunen. Wij bellen met de nummers:
- 070-8910221
- 070-7001723
Wil je niet meer gebeld worden door Terre des Hommes? Dan kun je dit doorgeven aan onze Donateursservice via:
- 070 310 5000 (maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur)
- of stuur een e-mail naar: service@tdh.nl.
Projecten
Waaraan moeten programmapartners van Terre des Hommes voldoen?
Alle programmapartners die wij ondersteunen, voldoen aan een aantal criteria:
- De partners richten zich direct of indirect op kinderen.
- De organisatie en uitvoering van het programma zijn altijd in handen van een lokale organisatie.
- Het werk van de partner sluit aan bij onze doelstelling: het stoppen van kinderuitbuiting.
- De programmapartner is actief in onze focuslanden.
- Het probleem wordt vanuit meerdere invalshoeken aangepakt. Dus niet alleen slachtoffers van uitbuiting krijgen hulp, maar bijvoorbeeld ook ouders en de gemeenschap krijgen voorlichting om kinderuitbuiting te voorkomen.
Hoeveel van elke euro wordt geïnvesteerd in de projecten voor kinderen?
In 2023 is 0,76 cent van elke euro besteed aan onze doelstelling: het stoppen en voorkomen van kinderuitbuiting. Zie voor meer informatie het jaarverslag 2023 van Terre des Hommes.
In welke landen is Terre des Hommes actief?
Terre des Hommes steunt structurele projecten in Europa, Azië en Afrika die worden bedacht, opgezet en uitgevoerd door lokale projectpartners. De programma’s sluiten dus nauw aan bij de problemen van de lokale bevolking.
Daarnaast bieden wij noodhulp, daar waar de nood het hoogst is.
Heeft Terre des Hommes projecten in Nederland?
Wij zijn voornamelijk internationaal werkzaam, daar waar het risico op kinderuitbuiting het grootst is. Dat neemt niet weg dat wij ook in Nederland actief zijn, op het gebied van kinderrechten en natuurlijk uitbuiting.
We proberen in Nederland zowel de wetgeving als het beleid te veranderen zodat ieder kind goed beschermd kan worden tegen uitbuiting. We lobbyen er ook voor dat Nederland de nieuwe Europese wetgeving gaat ondersteunen waarmee beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik beter kan worden bestreden. Daarnaast zijn we ook onderdeel van het Kinderrechtencollectief.
Financiën
Hoe verantwoordt Terre des Hommes het directiesalaris?
Goede doelen zijn professionele organisaties met een grote verantwoordelijkheid. Het realiseren van maatschappelijke doelen vraagt om kwalitatief goed personeel. Daar hoort ook professioneel leiderschap bij met een beloning die past bij de omvang en complexiteit van een organisatie.
De directie van Terre des Hommes Nederland is eindverantwoordelijk voor de resultaten van een organisatie met een jaarlijks inkomen van bijna 23 miljoen euro, die wij dankzij het vertrouwen van zo’n 75.000 donateurs, bedrijfspartners, institutionele en particuliere fondsen mogen ontvangen.
De directie geeft leiding aan 155 deskundige medewerkers in Nederland, verschillende landen in Afrika en Azië. Daarnaast heeft Terre des Hommes ruim veertig winkels in Nederland met zo’n 1.700 actieve en betrokken vrijwilligers. Ook zij zetten zich in voor een betere toekomst voor kwetsbare kinderen wereldwijd.
De beloningsregeling is opgenomen in de op 1 januari 2016 in werking getreden Erkenningsregeling. Het CBF Toezichthouder Goede Doelen toetst of organisaties de beloningsregeling naleven.
In 2023 bedraagt het bruto jaarinkomen van de algemeen directeur Julie Verhaar 141.625 euro. Het salaris van programmadirecteur Gráinne Le Fèvre is 113.624 euro.
Hoe komt Terre des Hommes aan geld voor de hulp aan kinderen?
Terre des Hommes ontvangt inkomsten uit giften, schenkingen en legaten, structurele bijdragen van donateurs, vrijwilligers, bedrijven en instellingen. Daarnaast zijn er zo’n veertig Terre des Hommes die voornamelijk tweedehands goederen verkopen. Bijna de helft komt uit eigen fondsenwerving. Ook geeft de overheid bijdragen voor diverse tijdelijke programma’s.
Bankiert Terre des Hommes bij ‘eerlijke banken’?
In het kader van goed geldbeheer spreiden wij risico’s door onze tegoeden bij verschillende banken uit te zetten. Dit zijn banken met minimaal een A-rating die onder toezicht staan van de Nederlandsche Bank.
Terre des Hommes werkt in instabiele gebieden. Om het geld bij onze partnerorganisaties te krijgen, werken we met de ABN AMRO bank. Deze bank kan dit financiële verkeer verzorgen tegen acceptabele kosten. Zij is ook de ‘preferred partner’ van Goede Doelen Nederland. Terre des Hommes heeft ook andere bankrekeningen, waaronder een rekening bij de Triodos Bank waar donateurs hun bijdrage op kunnen storten: NL04 TRIO 0391 1901 99.
Als goed doel kijken wij kritisch naar onze leveranciers. Daarom nemen wij ook ons bankenbeleid regelmatig onder de loep. Wij zijn ons ervan bewust dat niet alle banken waar wij gebruik van maken op alle thema’s in de ‘Eerlijke Bankenwijzer’ even goed scoren. Er zijn dus concrete verbeterpunten voor bepaalde banken.
De goede doelensector is actief betrokken bij het verduurzamen van bankproducten. Samen met andere organisaties wijzen wij banken op hun verantwoordelijkheden en werken wij met hen aan maatschappelijk verantwoorde diensten en producten.
Wat is het onkostenbeleid van Terre des Hommes?
Terre des Hommes houdt de onkosten van al haar medewerkers zo laag mogelijk. Daarom is reizen met het openbaar vervoer 2e klas de norm, wordt er alleen economy class gevlogen en verblijven medewerkers tijdens dienstreizen in eenvoudige tot middenklasse accommodaties. Onkosten van medewerkers worden alleen vergoed als deze naar oordeel van de werkgever (of in geval van de directie: Raad van Toezicht) in redelijkheid zijn gemaakt en voldoende gespecificeerd zijn.
Hoe weet ik dat mijn geld goed wordt besteed?
Terre des Hommes beschikt over het CBF en ANBI-keurmerk, dat betekent dat wij verantwoord omgaan met maatschappelijke gelden. Wij zijn een professionele organisatie en moeten daarom blijven investeren in onder meer goed personeel. Vanzelfsprekend gaan we doelgericht om met ons geld en zijn we hier transparant over.
In 2023 is 76 procent van onze inkomsten geïnvesteerd in onze projecten en programma’s wereldwijd. Daarmee voorkomen we dat kinderen worden uitgebuit, halen we kinderen uit uitbuitingssituaties en bieden wij de hulp die zij nodig hebben.
Dankzij de steun van onze donateurs zijn er bijvoorbeeld 4.490 kinderen (terug) naar school gegaan. En 2.061 kinderen zijn getraind als “change agents” waardoor ze andere kinderen kunnen helpen uit uitbuitingssituaties te komen.
In de Filipijnen werken we bijvoorbeeld in de steden Taguig, Cebu en Mandaue en de provincie Bohol. Daar zetten wij nieuwe activiteiten op waarmee we in de eerste drie jaar 10.000 kinderen en 50.000 volwassenen gaan bereiken.
Een voorbeeld van de besteding van de donaties (dit verschilt per land):
- Met 25 euro kan een kind naar de psycholoog.
- Met 15 euro krijgt een kind een medisch consult.
- Met 7,50 krijgen 45 kinderen voorlichtingsmateriaal over online veiligheid en kinderrechten.
Deur- en straatwerving
Werft Terre des Hommes aan de deur of op straat?
Ja, je kunt Terre des Hommes tegenkomen. We werven donateurs aan de deur en op straat. Dit gebeurt doordeweeks tot 21:00 uur en op zaterdag tot 20:00 uur.
Werven wij bij jouw in de wijk? Dat kun je zien via het wervingsrooster.
Hoe herken ik de wervers van Terre des Hommes?
Onze wervers dragen hun eigen kleding met een zwart veiligheidshesje eroverheen. Op dat
hesje staat zowel aan de voor- als achterkant het logo van Terre des Hommes. Ook hebben ze altijd een persoonlijk pasje bij zich om zich te identificeren. Hierop staan de foto, de naam en de geboortedatum van de werver vermeld. Deze pas dragen zij in een pasjeshouder met daarop de gegevens en het logo van Terre des Hommes.
Nemen de wervers van Terre des Hommes contant geld aan?
Nee, onze wervers vragen niet om contant geld en nemen dit ook niet aan. Ze vragen alleen om een machtiging, structureel of éénmalig.
Alleen als je donateur wordt, vraagt onze werver om de volgende gegevens: naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mail, donatiebedrag, bankrekeningnummer (IBAN) en je handtekening. De werver gebruikt een digitale tablet waarop deze gegevens worden ingevuld.
Deze informatie heeft Terre des Hommes nodig voor jouw bank zodat de incasso aan het
einde van de maand, rond de 27e, geïncasseerd kan worden. Vanzelfsprekend wordt alleen het afgesproken bedrag afgeschreven.
Hoe weet ik of het allemaal wel klopt?
Als je donateur bent geworden en alle gegevens in de tablet zijn ingevoerd, ontvang je dezelfde dag nog een e-mail met als bijlage een bevestiging van hetgeen is afgesproken. De bevestiging per e-mail is voor jou het bewijs dat alles correct is verlopen en dat je inderdaad een werver van Terre des Hommes hebt gesproken en donateur bent geworden. Het kan zijn dat de e-mail in het mapje met ongewenste (spam) e-mail terechtkomt.
Daarnaast word je binnen een paar dagen nog door ons gebeld om alle gegevens nogmaals te controleren en je persoonlijk te bedanken voor jouw steun. Want we zijn erg blij dat je donateur bent geworden.
Hoe kan ik mijn donatie wijzigen of stopzetten?
Wil je je donatie wijzigen of stopzetten? Dat zouden wij heel jammer vinden, maar vanzelfsprekend zijn wij jou heel dankbaar voor de gegeven steun! Misschien wil je toch overwegen om ons te blijven helpen, want alleen dankzij de betrokkenheid van mensen zoals jij, kunnen we ons werk voortzetten.
Soms past de huidige vorm van steun niet meer bij jouw situatie. Dat kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag of de frequentie van de gift aan te passen. Op deze manier komen wij samen dichterbij ons doel: een wereld zonder kinderuitbuiting. Dat zou toch fantastisch zijn? Alvast heel hartelijk bedankt!
Voor een aanpassing of stopzetting kun je contact opnemen met de Donateursservice:
- telefonisch via 070 – 310 5000 van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.
- per e-mail door een bericht te sturen naar service@tdh.nl.
Vragen, opmerkingen of klachten?
Terre des Hommes hecht grote waarde aan de kwaliteit van de werving. Als je vragen, opmerkingen of klachten hebt over het werven van donateurs op straat of aan de deur, of de
desbetreffende werver, laat het ons weten. Maar ook met vragen over het werk van Terre des Hommes kun je contact met ons opnemen.
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 070 – 310 5000 (van maandag tot en met vrijdag van
09:00 tot 17:00 uur) of stuur een e-mail naar service@tdh.nl.
Iets wijzigen
Hoe kan ik mijn donatie wijzigen?
Wil je het bedrag of de frequentie van je donatie aanpassen? Dat kan, kies voor een bedrag dat bij jouw situatie past en maak verschil in het leven van kwetsbare kinderen wereldwijd. Doneren kan al vanaf 2 euro per maand. Bel naar 070 310 5000.
Hoe kan ik mijn donatie stopzetten?
Wil je je donatie stopzetten? Dat zouden wij heel jammer vinden, maar vanzelfsprekend zijn wij jou heel dankbaar voor de gegeven steun! Misschien wil je toch overwegen om ons te blijven helpen, want alleen dankzij de betrokkenheid van mensen zoals jij, kunnen we ons werk voortzetten.
Soms past de huidige vorm van steun niet meer bij jouw situatie. Dat kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de hoogte van het bedrag of de frequentie van de gift aan te passen. Op deze manier komen wij samen dichterbij ons doel: een wereld zonder kinderuitbuiting. Dat zou toch fantastisch zijn? Alvast heel hartelijk bedankt!
Voor een aanpassing of stopzetting kun je contact opnemen met de Donateursservice: dat kan telefonisch via 070 – 310 5000 van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur.
Hoe kan ik me uitschrijven voor de nieuwsbrief?
Wil je niet langer per nieuwsbrief op de hoogte worden gehouden over het werk van Terre des Hommes? Dan kun je je eenvoudig uitschrijven voor de nieuwsbrief via het linkje onderaan iedere nieuwsbrief.
Overige vragen
Kan ik in het buitenland voor een project van Terre des Hommes werken of stagelopen?
Nee, dit kan niet. Terre des Hommes zendt geen personeel uit naar projecten. We werken met lokale partnerorganisaties, die zelf de projecten bedenken, opzetten en uitvoeren.
Heeft Terre des Hommes toestemming om foto’s of filmbeelden van kinderen te gebruiken?
Voor het beeld dat wij gebruiken in onze communicatie geldt dat respect voor het kind voorop staat. We hanteren een ‘Child Safeguarding Policy’. Dit houdt in dat voor al het beeldmateriaal dat wij gebruiken vooraf toestemming is verleend door het kind zelf, de ouders en/of voogd en de lokale partnerorganisatie. Slachtoffers van seksuele uitbuiting brengen we altijd onherkenbaar in beeld.
Waar kun je terecht als je slachtoffer bent van seksueel misbruik, of seksueel misbruik vermoedt?
Vermoed je seksueel misbruik of ben je zelf slachtoffer van seksueel misbruik, dan adviseren wij je contact op te nemen met jouw huisarts, politie en/of de volgende instanties:
Hulplijn Seksueel Misbruik
Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik. De hulplijn is er ook voor getuigen van seksueel misbruik. Of voor mensen die een slachtoffer van seksueel misbruik in hun omgeving willen helpen. De instantie is bereikbaar via 0900 – 9999 001 op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur.
Getuige van kindersekstoerisme in het buitenland
Ben je getuige van kindersekstoerisme in het buitenland dan kun je dat melden bij Meldkindersekstoerisme.nl.
Getuige van online kindermisbruik
Ben je op internet of sociale media een foto of video tegengekomen van (vermoedelijk) seksueel kindermisbruik dan kun je dat melden bij het Meldpunt Kinderporno op Internet.