‘Pas goed op jezelf’, ‘kijk je wel een beetje uit’ of ‘doe niet zomaar alles wat een ander zegt’. Elk kind herkent deze uitspraken, elke ouder gebruikt ze. Alleen gaan deze waarschuwingen nog te vaak alleen over de offline-wereld, in plaats van de online-wereld. Gek, want met een steeds groter wordende online-wereld komen kinderen in aanraking met nieuwe online gevaren en risico’s. En die gevaren en risico’s zijn serieus: ook online komen kinderen in aanraking met seksuele uitbuiting.
Maar liefst 3 op de 10 meisjes en 1 op de 10 jongens in Nederland worden voor hun 18e levensjaar slachtoffer van online seksuele uitbuiting. Ondanks deze cijfers geven slechts 6% van ouders aan er bewust van te zijn dat hun kind ooit slachtoffer is geweest. Wij vragen om aandacht en verandering.
Vormen van online seksuele uitbuiting
Grooming
Grooming is wanneer een volwassenen online het vertrouwen van een kind probeert te winnen, met als doel om online of in het echt af te spreken voor seks.
Sextortion
Sextortion is wanneer een volwassene of leeftijdsgenoot seksueel getinte foto’s of video’s heeft van een kind en dreigt door te sturen. Dit is met het doel om kinderen te forceren meer foto’s te sturen of geld over te maken.
Catfishing
Catfishing is wanneer iemand een nepprofiel aanmaakt op sociale media om zich (met slechte intenties) als iemand anders voor te doen. Het doel van een catfish is om anderen te verleiden met een valse identiteit.
Terre des Hommes en online veiligheid voor kinderen
Met deze lijst krijg je een praktisch overzicht van de meest populaire apps en games onder kinderen en is gecreëerd om ouders te helpen deze apps en games veiliger te maken voor hun kind(eren).
Per app of game hebben wij de instellingen voor Parental Guidance Controls op een rij gezet. Zo kun je onder andere snapchat of whatsapp van je kind controleren. Sommige apps hebben geen instellingen beschikbaar op dit moment maar zijn wel populair onder kinderen. Die apps hebben wij ook in het overzicht opgenomen
Waar kan ik terecht?
Ben je tussen de 8 en 18 jaar en zit je met een vraag of maak je je zorgen over iets?
Of wil je gewoon eens met iemand praten over dingen die jou bezighouden?
Je kunt iedere dag tussen 11:00 en 21:00 gratis en vertrouwelijk bellen met de Kindertelefoon. Dat kan via 0800-0432. Je kunt ook met ze chatten op www.kindertelefoon.nl.
Heb je iets vervelends meegemaakt en wil je erover praten of heb je hulp nodig?
Op www.slachtofferhulp.nl kun je anoniem chatten met ervaren hulpverleners, zij kunnen jou verder helpen. Je kunt ze ook bellen, dat kan via 0900-0101.
Heb jij of iemand in jouw omgeving online iets vervelends meegemaakt?
Is er bijvoorbeeld een nepprofiel gemaakt of is er een foto doorgestuurd zonder toestemming? Op www.helpwanted.nl of door te bellen naar 020-261 52 75 kan je terecht voor hulp bij alle verschillende soorten online grensoverschrijdend gedrag.
Ben jij een ouder/verzorger/opa of oma?
Dan kan je voor meer informatie over dit onderwerp ook terecht bij Terre des Hommes. Mail ons op ouders@tdh.nl
Ouders kunnen dit niet alleen oplossen
Het grote aantal kinderen dat voor hun 18e met seksueel geweld of uitbuiting te maken krijgt laat zien dat ouders dit probleem niet alleen kunnen oplossen.
Nieuwe technologieën ontwikkelen zich snel, zonder rekening te houden met de veiligheid van kinderen. Het is belangrijk dat Tech bedrijven onder ogen zien dat hun platforms worden gebruikt om kinderen te misbruiken. En overheden moeten deze Tech bedrijven verantwoordelijk houden.
Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekend. De Nederlandse overheid moet daarom in actie komen om te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en dat daders geen ruimte krijgen voor misbruik en uitbuiting.
Naast kinderen die slachtoffer worden in Nederland, wordt wereldwijd het hoogst aantal kindermisbruik materialen (foto’s en video’s van seksuele handelingen met kinderen) gehost op Nederlandse servers. Onderzoek uit 2024 laat zien dat er in één jaar tijd meer dan 1.3 miljoen meldingen gemaakt werden voor online kindermisbruik materiaal dat op een Nederlandse server te vinden was.
Terre des Hommes roept de Nederlandse overheid op om technologiebedrijven te reguleren en zo online seksueel kindermisbruik op hun platforms te voorkomen, te detecteren en te verwijderen.
Wist je dat Terre des Hommes lid is van het Kinderrechten Collectief? Lees meer op www.kinderrechten.nl
Ouderadviesraad
De ouderadviesraad is opgezet om samen met ouders en verzorgers te werken aan de online veiligheid van kinderen.
Daarbij kan je denken aan thema’s zoals sextortion, veilig social media gebruik en veilig online gamen. Ook heeft de ouderadviesraad meegedacht in de ontwikkeling van deze campagne.
Vanuit Terre des Hommes Nederland organiseren wij drie tot vier keer per jaar een sessie waarin wij onderzoek en kennis delen over belangrijke onderwerpen. Ook gaan wij tijdens deze sessies met de ouders in gesprek om te leren van hun ervaringen en behoeftes. Zo werken wij niet alleen voor ouders, maar ook samen met ouders.
De Ouderadviesraad biedt jou als ouder de mogelijkheid om van andere ouders uit diverse regio’s in Nederland te horen hoe zij met bepaalde onderwerpen omgaan. Wil jij meer weten of lid van de ouderadviesraad worden? Mail dan naar ouders@tdh.nl