blij meisje blij jongetje
Wij zetten ons in tegen

Seksuele uitbuiting van kinderen

Wat is seksuele uitbuiting?

Bij seksuele uitbuiting wordt iemand gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren in ruil voor een beloning. Dit kan verschillende vormen aannemen zoals gedwongen prostitutie, seksueel misbruik, het maken van beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik en gedwongen huwelijken. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor seksuele uitbuiting.

Verschil kindermisbruik en seksuele uitbuiting
Kindermisbruik en seksuele uitbuiting zijn niet hetzelfde. Kindermisbruik is een brede term die van toepassing is op elke vorm van schadelijke of gewelddadige handelingen tegen een minderjarige. Zowel fysiek als emotioneel. Inclusief seksueel misbruik. Seksuele uitbuiting is een vorm van kindermisbruik.

Online kindermisbruik

Online kindermisbruik is een groeiend probleem dat kinderen wereldwijd raakt. Het verschillende vormen, zoals het verspreiden en delen van beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik. Maar ook grooming, waarbij volwassenen doelbewust contact maken met minderjarigen om hen seksueel te misbruiken.

Daders zoeken op internet of via social media contact met kinderen en dwingen hen dingen te doen voor een webcam of seksueel getinte beelden van zichzelf te sturen. De anonimiteit van het internet geeft daders vaak een gevoel van onkwetsbaarheid. Online kindermisbruik is een wereldwijd probleem en de bestrijding vereist dan ook internationale samenwerking. Jij kunt meehelpen online seksuele uitbuiting tegen te gaan door ons werk te steunen.

In ons VOICE onderzoek spreken we met kinderen in interactieve en resultaatgerichte focusgroepen
In ons VOICE onderzoek spreken we met kinderen in interactieve en resultaatgerichte focusgroepen

Het oplossen van seksuele uitbuiting

Wereldwijd hebben we programma’s om bewustwording over de gevaren van (online) seksuele uitbuiting van kinderen te vergroten en te voorkomen. We helpen misbruikte kinderen met psychosociale en juridische hulp, voorlichting en bescherming. We leren kinderen en hun ouders over hun rechten en helpen kinderen hun stem te laten horen. Zo kunnen zij zelf ook betere bescherming eisen. Daarnaast trainen wij agenten in de omgang met slachtoffers en we helpen en adviseren wij regeringen met bestrijding van (online) seksuele uitbuiting van kinderen.

Onze projecten tegen seksuele uitbuiting

Projecten

  • Project

    Conec: online seksuele uitbuiting in de Filipijnen

    Lees meer
  • Meisjesbesnijdenis in Tanzania (FGM=Female genital mutilation). De Kuria stam is een van de vier traditionele stammen in Tanzania die zijn meisjes besnijd. Vanaf de leeftijd van 10-12 jaar, soms zelfs jonger, wordt de clitoris verwijderd, maar kunnen ook de schaamlippen worden weggesneden. Dat gebeurt jaarlijks in de maand december, tijdens de grote schoolvakantie. Volgens de Kuria traditie kan een onbesneden meisje niet trouwen. De Kuria bestaan uit 12 clans (vier clans wonen ook over de grens in Kenia). Hun aantal in Tanzania bedraagt ca 1,5 miljoen mensen. Niet alle clans snijden tegelijk. Dit jaar zijn er twee stammen die verminken: De Bwirege stam, met een geschat aantal van 500.000 mensen in Tanzania de grootste Kuria stam, en de Bunchari. Volgend jaar zijn de andere 10 stammen aan de beurt. Het snijden begon meteen na de laatste schooldag, op vrijdag 6 december.

    Project

    GIVE – Een stem voor uitgebuite kinderen met een handicap in Tanzania

    Meisjesbesnijdenis is illegaal, maar toch zijn ongeveer 7,9 miljoen vrouwen en meisjes in Tanzania besneden
    Lees meer
  • Project

    SCROL: Safety for Children and their Rights OnLine

    Ons nieuwe SCROL programma heeft tot doel seksuele uitbuiting van kinderen en meer specifiek online seksuele uitbuiting van kinderen tegen…
    Lees meer
  • Project

    IMAGE: Empowerment van kindbruiden in India

    Het doel van ons IMAGE-programma is om meisjes die jong zijn getrouwd weerbaarder te maken.
    Lees meer
  • main_dtz_photo_by_ronald_de_hommel_website_tdh_670x360.jpg

    Project

    Down to Zero

    De Down to Zero Alliantie voert de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen op.
    Lees meer
  • Project

    Empowerment van kinderen tegen seksuele uitbuiting in het Devadasi-systeem (India)

    Lees meer