De veiligheid van kinderen online is een actueel thema. Beleid, richtlijnen en regelgeving worden ontwikkeld, veelal zonder rekening te houden met de ideeën van degenen die het aangaat. Kinderen kunnen uit eigen ervaring heel goed hun mening en inzichten over online veiligheid geven. Samen met ECPAT International en Eurochild zijn we met kinderen en hun ouders in gesprek gegaan in 15 landen in de EU, Azië en Latijns-Amerika. Met ons VOICE-onderzoek willen we de standpunten van kinderen en ouders wereldwijd betrekken in het debat rond beleid en veiligheidsnormen in digitale omgevingen.
Wereldwijd lopen kinderen een groot risico online beschadigd te raken, zoals door online seksuele uitbuiting van kinderen. Er zijn strenge regels en voorschriften nodig om ervoor te zorgen dat het internet een veilige plek is waar kinderen kunnen leren, spelen en samen kunnen komen. Momenteel ligt er in de Europese Unie de ontwerp Verordening ter Voorkoming en Bestrijding van Seksueel Misbruik van Kinderen, die ook regels bevat over de online wereld om kinderen te beschermen. Helaas worden in het debat over online veiligheid de stemmen van kinderen (en die van hun verzorgers) over het hoofd gezien.
Om kinderen toch te betrekken in het debat over online veiligheid, is VOICE geïnitieerd. VOICE staat voor Voices, Opinions and Insights of Children (and Caregivers) about E-Safety; waarden, meningen en inzichten van kinderen (en verzorgers) over veiligheid online. In ons VOICE onderzoek spreken we met kinderen in interactieve en resultaatgerichte focusgroepen (FGD), terwijl we tegelijkertijd ouders en verzorgers ondervragen in 15 landen in de EU (Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Estland, Italië, Malta, Portugal, Roemenië, Spanje, Nederland), Azië (Bangladesh, Thailand en de Filipijnen) en Latijns-Amerika (Bolivia en Brazilië).
ECPAT International, Eurochild en Terre des Hommes Nederland hebben namens de Down to Zero Alliantie hun krachten gebundeld in het VOICE project.
De afgelopen jaren is het aantal gevallen van seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen verdriedubbeld…
Terre des Hommes doet namens 11 organisaties een dringende oproep aan de Nederlandse regering om een positief…
Afgelopen week was er veel media-aandacht rondom een rechtszaak waarbij een man terecht stond voor het bezitte…
De Down to Zero (DtZ) Alliantie presenteert het eerste jaarverslag van het programma Stepping Up the Fight Aga…
Het VOICE rapport "Speaking Up For Change" onderstreept de noodzaak van effectieve veiligheidsmaatregelen en v…
Het afgelopen jaar heeft Terre des Hommes zich volop ingezet om deze kinderen te beschermen, ondersteunen en h…
Terre Online is het digitale magazine van Terre des Hommes. Speciaal voor jou als donateur, als dank voor je s…
Het VOICE rapport "Speaking Up For Change" onderstreept de noodzaak van effectieve veiligheidsmaatregelen en v…
Kinderen vertrouwen vaak op hun instinct als ze door de digitale wereld navigeren. Voor hun gevoel zijn er gee…
Terre Online is het digitale magazine van Terre des Hommes. Met Terre Online geven we je een kijkje in het lev…
Op 6 februari 2024, Safer Internet Day, zijn wij een campagne gestart voor een veiliger internet voor kinderen…
Miljoenen kinderen wereldwijd worden seksueel uitgebuit, zowel online als offline. Dit aantal groeit nog steed…
Tijdens de focusgroep activiteiten gaven kinderen en jongeren aan wat zij vinden van online veiligheid en de balans tussen bescherming en privacy. In onderstaande video is te zien hoe wij deze onderwerpen aan kinderen en jongeren uitlegden. Soortgelijke vragen over online veiligheid, bescherming en privacy werden aan de volwassenen gesteld. Vol creativiteit formuleerden de kinderen boodschappen waarvan zij vinden dat de digitale beleidsmakers die moeten weten.