Het werk van Terre des Hommes richt zich in Ethiopië op het voorkomen van kinderuitbuiting, het bieden van hulp aan uitgebuite kinderen en kinderen in conflictsituaties. Ook lobbyen we voor beter beleid en werkwijzen op lokaal en nationaal niveau. In onze programma's stimuleren wij ook de empowerment van meisjes en jonge vrouwen.
Ethiopië is het op een na grootste land van Afrika en telt ruim 123 miljoen inwoners. Naar schatting hebben meer dan 28,6 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Zij zijn op de vlucht voor binnenlands geweld, kampen met voedselonzekerheid of hebben medische zorg nodig hebben. Kinderen lopen het grootste risico op uitbuiting als gevolg van het voortdurende conflicten en natuurrampen.
Bovendien worden meisjes en jonge vrouwen geconfronteerd met problemen als gevolg van sociaalculturele denkbeelden, een gebrek aan steun van instanties en politieke onwil. Hierdoor hebben zij beperkte toegang tot basisrechten zoals onderwijs en seksuele en reproductieve gezondheid. Bovendien worden ze vaak het slachtoffer van gedwongen huwelijken, kinderhandel en seksuele en arbeidsuitbuiting. Terre des Hommes strijdt tegen kinderuitbuiting door kennis uit te breiden via onderzoek, samenwerkingsverbanden en door verandering te stimuleren.
"Terre des Hommes stelt kinderen centraal. We zorgen ervoor dat zij beschermd worden en kunnen meedoen aan onze programma's. We houden ons aan onze belofte en zetten ons in om kinderuitbuiting in Ethiopië te beëindigen."
Ethiopië heeft te maken met een snel groeiende bevolking. De bevolking van het land wordt nu geschat op 123,5 miljoen mensen. Zo'n 44 procent van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Van de totale bevolking is 71 procent jonger dan 30 jaar. Kinderen lopen nog steeds een groot risico om in armoede op te groeien en zij hebben beperkte toegang tot basisvoorzieningen.
Het Ethiopian Joint Response Project is een driejarig project (2024-2026) met als doel kinderen te beschermen tegen verschillende vormen van uitbuiting en levensreddende steun te bieden in noodsituaties. Het project wordt uitgevoerd in verschillende regio's van Ethiopië, waaronder Dubuluk (Borena-zone van de deelstaat Oromia), Gidan (Noord-Wollo-zone) en Ziqualla (Wag Himra-zone) van de deelstaat Amhara.
We bieden aanvullende, sectoroverschrijdende levensreddende humanitaire hulp aan mensen die getroffen zijn door conflicten en/of droogte - zowel ontheemden als niet-ontheemden. De kwetsbaarste bevolkingsgroepen krijgen daarbij voorrang. Wij helpen gemeenschappen weerbaarder te worden en helpen (lokale) instanties met systeemversterking om de bescherming van kinderen en het voorkomen van seksuele uitbuiting en misbruik te verbeteren. In deze projectperiode willen wij 321.882 mensen in nood bereiken.
Kinderen staan centraal in ons werk. We helpen kinderen om toegang te krijgen tot onderwijs en het ontwikkelen van vaardigheden, zodat ze uiteindelijk een baan kunnen vinden en een beter inkomen verdienen. Dit vergroot niet alleen hun kansen op een fatsoenlijk en waardig leven, het draagt ook bij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid. En we helpen hen hun stem te laten horen.
We onderwijzen ouders en gemeenschappen. We vergroten de capaciteit van lokale instanties om kinderuitbuiting doeltreffend te voorkomen, op te sporen, te melden en erop te reageren. We werken samen met verschillende partijen om te lobbyen bij de overheid voor de bevordering en bescherming van kinderrechten.
Nasibo* (10) woont in een opvangkamp in Ethiopië. Door de aanhoudende droogte heeft ze, samen met haar zes bro…
De aangekondigde bezuiniging van meer dan 2,4 miljard euro per jaar op de Nederlandse uitgaven voor ontwikkeli…
Klimaatverandering heeft wereldwijd een alarmerende impact op de levens en bestaanszekerheid van mensen. Mei…
Het afgelopen jaar heeft Terre des Hommes zich volop ingezet om deze kinderen te beschermen, ondersteunen en h…
Als She Leads advocaat spreken voor de Verenigde Naties. Voor de 21-jarige Semaria uit Ethiopië komt die droom…
Onderwijs is een belangrijk kinderrecht: het is de basis voor de ontwikkeling van ieder kind. Kinderen die toe…
De Mid-Term Review reflecteert op de voortgang van She Leads nu we halverwege ons 5-jarige programma zijn. Het…
Op 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Een internationale dag die in het leven is geroepen om aandacht te vrag…
Dankzij de steun van donateurs, de samenwerking met (bedrijfs)partners en de inzet van vrijwilligers en medewe…
In 2021 ging het vijfjarige initiatief She Leads van start. Dit programma heeft als doel om de invloed van mei…
Lockdown, avondklok en schoolsluitingen. Ook in 2021 had de COVID-19 pandemie de wereld in haar greep. En dat…
2020 is zonder twijfel het jaar van de coronapandemie. En toch is er veel om trots op te zijn!
Samen met ervaren partners werken we aan een wereld zonder kinderuitbuiting, waarin jongeren zich vandaag veilig kunnen voelen en beter kunnen omgaan met de toekomst. Doe mee met onze strijd.
Terre des Hommes is lid van:
Openingstijden