De Girls Advocacy Alliantie zet zich in voor de bestrijding van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en het vergroten van hun economische participatie in ontwikkelingslanden. Geweld en economische uitsluiting zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Vooral door kindhuwelijken, seksueel geweld, vrouwenhandel, en de ergste vormen van kinderarbeid vallen meisjes massaal uit in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kans ooit nog een ‘fatsoenlijke’ baan te krijgen is minimaal. En omgekeerd; zonder inkomen en zelfstandigheid, zijn ze kwetsbaarder voor geweld.
Vijf jaar geleden werd het Girl’s Advocacy Alliance (GAA) programma gelanceerd met als belangrijkste doel dat…
Vio is een kinderrechtenactiviste uit Indonesië. Ze is actief voor Yayasan Embun Pelangi (YEP), een door Terre…
Een van onze meest inspirerende programma’s is de Girls Advocacy Alliance, waarbij we strijden tegen geweld en…
De Keniaanse Thuma (21) raakte als tiener zwanger. Van haar vader moest ze toen stoppen met school. Maar na tu…
Van haar ouders mocht Jyoti (19) uit India altijd al naar school. “Ze steunen me in alles wat ik doe. En dat i…
De 22-jarige Blessing groeide op in een arm gezin in Liberia. Haar boerenouders verdienden weinig, maar toch w…
Het VN-Kinderrechtenverdrag stelt dat alle kinderen, waar ook ter wereld, dezelfde rechten hebben. Toch wordt een groot deel van de meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld en gediscrimineerd. Kindhuwelijken, seksueel geweld, vrouwenhandel, kinderarbeid; het zorgt er allemaal voor dat meisjes massaal uitvallen in het voortgezet en beroepsonderwijs. Hun kansen op het verdienen van een eigen inkomen later, worden daardoor minimaal. Zonder inkomen en zelfstandigheid zijn deze meisjes en jonge vrouwen kwetsbaarder voor uitbuiting en geweld.
In de Girls Advocacy Alliantie (GAA) werkt Terre des Hommes samen met de organisaties Plan Nederland en Defence for Children – ECPAT aan het uitbannen van geweld tegen meisjes en jonge vrouwen en aan het versterken van hun economische kansen in de samenleving. Het programma loopt van 2016 – 2020 en wordt uitgevoerd in tien landen: Ethiopië, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Kenia, Uganda, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen.
Door middel van capaciteitsondersteuning aan lokale partners, het versterken van netwerken, onderzoek en lobby en advocacy, willen de drie organisaties in de Girls Advocacy Alliantie in 2020 de volgende resultaten bereikt hebben:
Binnen deze alliantie richt Terre des Hommes zichvoornamelijk op de thema’s kinderhandel en seksuele uitbuiting, Plan Nederland richt zich voornamelijk op de lobby rondom kindhuwelijken en economische kansen voor meisjes en jonge vrouwen (opleidingen en werk) en Defence for Children-ECPAT richt zich op het tegengaan van seksueel geweld en kindermisbruik.
De lokale partners in het Girls Advocacy Alliantie werken op de volgende manieren aan de thema’s:
2020, het laatste jaar van het programma, staat in het teken van het bestendigen van de behaalde resultaten voor meisjes en jonge vrouwen. In de programmalanden en op internationaal niveau. Tegelijkertijd werken we in de tien landen aan het uitbreiden en versterken van de samenwerkingsverbanden en aan verdere capaciteitsopbouw van de betrokken (lokale) organisaties, het maatschappelijk middenveld, de gemeenschappen, religieuze en lokale leiders en natuurlijk ook de jongeren zelf. Op die manier zorgen we ervoor dat ook na 2020 de positie en rechten van meisjes en vrouwen blijvend verbeteren.
In totaal zijn er meer dan 750 verbeteringen gerapporteerd in 2018. Zie hieronder enkele voorbeelden van vooruitgang:
"Equal rights for all human beings should not be an ideal to strive for; it should be the foundation of our society. We must each do our part in creating a world where all persons have the capability and freedom to choose the life that is right for them." Contact Henriette: h.kristiansen@tdh.nl