In Noord-Karnataka, een provincie in het zuiden van India, worden jonge meisjes uit sociaal-economisch achtergestelde Devadasi- gemeenschappen gedwongen tot seksuele uitbuiting. Met ons GOOD-project (Getting Out Of Devadasi system) strijden wij voor de rechten van deze meisjes. We helpen ze met onderwijs en bieden ze een vakopleiding zodat ze met ander werk hun bestaan kunnen opbouwen. Ook leren we ze om op te komen tegen onrecht.
Landen Manager India
Devadasi is de naam van een eeuwenoude traditie die voorkomt in Zuid-India. Van oudsher geven ouders uit naam van hun religie één of meerdere dochters weg om de rest van hun leven in dienst van een tempel te staan. De inwijding van deze meisjes in zo’n tempel vindt plaats tijdens een ceremonie die lijkt op een huwelijksfeest.
Meisjes uit de Devadasi-gemeenschap zijn geoefend in prachtige klassieke dans en muziek. Eeuwenlang hadden zij een hoge sociale status en waren zij zeer welvarend, omdat ze werden gezien als beschermers van de Indiase kunsten. Door de machthebbers werden zij overladen met juwelen, land en andere geschenken.
Anno nu zijn de achtergestelde Devadasi-gemeenschappen in Noord-Karnataka een systeem geworden dat jonge meisjes en vrouwen exploiteert uit naam van de traditie. Na de inwijdingsceremonie worden ze gedwongen tot een leven van seksuele uitbuiting. Hoewel het sinds 1982 wettelijk verboden is, komt het in de praktijk toch nog veel voor. Deze inwijdingsceremonies vinden in het geheim plaats. Kinderen uit deze gemeenschap krijgen te maken met geweld, misbruik, stigmatisering en meer.
Naar schatting zijn er ongeveer 80.000 Devadasi-vrouwen in Noord-Karnataka, van wie twintig procent jonger is dan 18 jaar. Vaak zijn de meisjes zelfs jonger dan 14 jaar als ze tot seksuele uitbuiting gedwongen worden. Zodra ze worden uitgebuit moeten de meisjes stoppen met school en raken ze geïsoleerd. Ook worden ze vaak slecht behandeld door de mannen die hen uitbuiten en lopen ze een groot risico, bijvoorbeeld om een seksueel overdraagbare aandoening als hiv op te lopen, of om ongewenst zwanger te raken.
Deze schadelijke traditie gaat over van generatie op generatie: als een moeder onderdeel uitmaakt van de Devadasi-gemeenschap, wacht haar dochter vaak hetzelfde lot. Door gebrek aan onderwijs en beroepsvaardigheden hebben de meisjes geen andere keus. Het is een vicieuze cirkel waar de meisjes zonder hulp bijna niet uitkomen.
We bestrijden de seksuele uitbuiting van meisjes in de Devadasi-gemeenschap door hen uit het systeem te halen en te beschermen tegen de uitbuiting. We maken de meisjes weerbaarder zodat ze voor zichzelf op kunnen komen en veranderingen kunnen eisen.
Met het GOOD-project werkt Terre des Hommes in vijf districten in 163 dorpen in Noord-Karnataka aan de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting. Wat we doen:
De resultaten die we in 2023 hebben behaald:
De publicatie 'Tales of Girl Power!' bundelt verhalen over het succes en de impact van het opbouwen van de veerkracht van meisjes in het Devadasi-systeem.
Samen met ervaren partners werken we in Noord-Karnataka om kinderen en meisjes uit het Devadasi-systeem te halen en ze te beschermen tegen seksuele uitbuiting.
De 16-jarige Manasa uit India woont bij haar tante, een vrouw die tot de Devadasi behoort. Volgens oud gebruik…
De Indiase Amrita (17) behoort tot de Devadasi, een gemeenschap in de provincie Noord-Karnataka. Volgens oud g…
Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…
Akhila zou gaan trouwen. Ze was pas 15 jaar. Met haar felrode sari aan stond ze op het podium en voelde ze zic…
Ze wil het niet, zegt de 17-jarige Damini. Haar ouders zijn overleden aan hiv en nu wil haar oma dat ze gaat w…
Amrita (17) uit India is de dochter van een Devadasi-vrouw. Een paar eeuwen geleden zou ze om die reden tot de…