In Noord Tanzania is het normaal om jonge meisjes tegen hun wil te besnijden en te laten trouwen. Het Kuria-volk gelooft dat jonge meisjes volwassen worden als ze hun genitalien voor een deel of helemaal wegsnijden. Dat ze anders geen kinderen kunnen krijgen of niet kunnen trouwen. Wij strijden voor de bescherming van deze meisjes. Voor aanpassing van dit wrede en gevaarlijke ritueel. Samen met de gemeenschap, samen met de meisjes zelf. Strijd mee.
Voor het Kuria volk in Tanzania is rituele besnijdenis en uithuwelijken van jonge meisjes een oude traditie. Ze zien het als een ceremonie voor de overgang naar volwassenheid. Meisjes en vrouwen hebben niet veel te zeggen. Dorpshoofden maken de dienst uit. Het is de cultuur.
Tegen hun wil worden meisjes tussen 7 en 17 jaar oud naar een dorpsplein gebracht. Vaak in december. Ze moeten zich voor iedereen uitkleden. Met scheermesjes worden ze vervolgens besneden. Ze moeten zelf opstaan en naar huis lopen. Om daarna te moeten trouwen.
De gevolgen zijn enorm. Sommigen overlijden aan hun wonden. Velen worden depressief en worstelen met angsten. Ze gaan na hun huwelijk vaak niet meer naar school. Vrijen en kinderen baren doet erg veel pijn. Wij strijden tegen deze wrede traditie. En bieden ze een veilige plek.
Wij strijden tegen rituele besnijdenis en kindhuwelijken. Met betere bescherming en kennis. In Tanzania willen we vooral dat jonge meisjes beter worden beschermd. Dat rituele besnijdenis stopt.
We strijden tegen een wrede traditie. Samen met de meisjes. Samen met hun gemeenschap.
Terre des Hommes strijdt voor betere bescherming van meisjes in de Mara-regio in Noord Tanzania en aanpassing van het ritueel. Dat ligt gevoelig. Er is veel bijgeloof en het is lastig om een culturele traditie zomaar te veranderen. Zes op de tien meisjes in het gebied is besneden.
We lichten familie, dorpshoofden en bevolking voor. Over de rechten van kinderen en de medische en geestelijke gevolgen van besnijdenis en uithuwelijken. We werken samen aan een alternatief voor het ritueel dat wel in de cultuur past, maar die meisjes niet langer verminkt.
In dit project bieden we meisjes die risico lopen om besneden te worden een veilige plek. Waar ze naar school kunnen, kunnen sporten en spelen. Samen met de meisjes, hun familie, onderwijzers en de dorpshoofden werken we aan een feestelijke ceremonie die hun besnijdenis vervangt. Met respect voor de cultuur. Zonder pijn.
In ‘safe houses’ helpen we meisjes die al zijn besneden en uitgehuwelijkt. Ze krijgen therapie om hun ervaringen te verwerken. Ook kunnen ze een vak leren. Om zelfstandiger te zijn. We lichten politie en overheden voor over kinderrechten. En we trainen ze in hoe ze de meisjes beter kunnen beschermen.
Armere gezinnen bieden we mogelijkheden om meer geld te verdienen, zodat ze niet afhankelijk zijn van een bruidsschat. En de meisjes niet meer worden uitgehuwelijkt.
Een gemeenschap met meer oog voor de rechten van kinderen, meisjes voorop
We hebben hard gewerkt voor meer bescherming van de meisjes van het Kuria-volk. Het is mooi om te zien dat onze aanpak zijn vruchten afwerpt in Tanzania. De resultaten zijn veelbelovend.
Het afgelopen jaar heeft Terre des Hommes zich volop ingezet om deze kinderen te beschermen, ondersteunen en h…
Dankzij de steun van donateurs, de samenwerking met (bedrijfs)partners en de inzet van vrijwilligers en medewe…
Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…
De afgelopen jaren is er massaal bijgedragen aan de strijd tegen meisjesbesnijdenis in Noord-Tanzania door gel…
Lockdown, avondklok en schoolsluitingen. Ook in 2021 had de COVID-19 pandemie de wereld in haar greep. En dat…
2020 is zonder twijfel het jaar van de coronapandemie. En toch is er veel om trots op te zijn!
Volg onze strijd tegen kindermisbruik in Oost-Afrika. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.