Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Een veiligere online omgeving voor elk kind (Filipijnen)

Internet opent veel deuren voor kinderen. Maar toegang tot het net brengt ook ernstige gevaren met zich mee. Wist je dat in de Filipijnen maar liefst 1 op de 5 kinderen tussen de 12 en 17 jaar slachtoffer is van online seksueel misbruik? Ze zijn zich van tevoren te weinig bewust van de online gevaren of moeten door armoede zo hun geld verdienen. We werken samen met ECPAT Filipijnen en met Bidlisiw Foundation om online seksuele uitbuiting van kinderen in de Filipijnen aan te pakken.

Doneer nu
One in five children aged between 12 and 17 were subjected to grave instances of online sexual abuse
One in five children aged between 12 and 17 were subjected to grave instances of online sexual abuse

Achtergrond

Kinderen brengen een groot deel van hun tijd online door. Ze maken er hun huiswerk, spelen spelletjes en chatten met hun vrienden. Maar voor veel kinderen is het internet ook een ontzettend gevaarlijke plek. Ze lopen er groot risico om seksueel te worden uitgebuit. 

Daarnaast zijn er kinderen die in armoede leven en door hun familie online seksueel worden uitgebuit. Het geld dat ze hiermee verdienen, zorgt ervoor dat er eten op tafel komt. Deze kinderen moeten seksuele handelingen verrichten of worden misbruikt, terwijl kindermisbruikers via de webcam aanwijzingen geven. 

In de afgelopen jaren is het aantal Filipijnse kinderen dat online seksueel wordt uitgebuit verdrievoudigd. Van de kinderen die internet gebruiken werd 1 op de 5 het slachtoffer van ernstige online seksuele uitbuiting en misbruik. "Ernstig" betekent bijvoorbeeld dat kinderen worden gechanteerd om seksuele activiteiten te ontplooien, of dat seksuele afbeeldingen worden gedeeld. Naar schatting gaat het om twee miljoen kinderen tussen de 12 en 17 jaar, zowel jongens als meisjes binnen slechts één jaar.

Kinderen lijden ernstig 

Bij kinderen en ouders leeft de gedachte dat misbruik dat online plaatsvindt, minder schadelijk is. Het tegendeel is waar. Online seksueel misbruik kan net zo traumatiserend zijn als offline seksueel misbruik. Het kan leiden tot langdurige psychologische en ontwikkelingsproblemen, een negatief zelfbeeld, zelfbeschuldiging, schaamte, concentratieproblemen, en zelfs zelfbeschadiging of zelfmoord.

De meeste kinderen zwijgen uit schaamte over wat er met hen is gebeurd. Zij lijden aan angst en depressies en kunnen zich niet normaal ontwikkelen. Bovendien blijft online materiaal van kinderuitbuiting lang bestaan op het internet en kan het zo duizenden internetgebruikers bereiken. Door het circuleren van dit materiaal blijven kinderen in angst leven dat het materiaal weer opduikt of dat mensen hen herkennen van de foto’s of video’s.

Wat is online seksuele uitbuiting? 

Online seksuele uitbuiting behelst alle vormen van seksuele uitbuiting die op enig moment verband houden met de online wereld. Daders kiezen bijvoorbeeld kwetsbare (Filipijnse) kinderen op het internet uit, waarbij ze hun slachtoffers overladen met aandacht  om een vertrouwensband op te bouwen. Vervolgens misbruiken zij deze band om kinderen seksuele handelingen uit te laten voeren, bijvoorbeeld online voor een webcam of door met kinderen in persoon af te spreken. Vaak staat er ook een beloning tegenover, in de vorm van geld of cadeaus. 

Een andere manier is dat er materiaal van seksuele handelingen wordt vastgelegd en dat dit online wordt verspreid. Via internet zijn Filipijnse kinderen dus een doelwit voor kindermisbruikers uit de hele wereld. Kinderen worden het vaakst slachtoffer via sociale media. Facebook of Facebook Messenger zijn de meest voorkomende platforms waar dit gebeurt, goed voor meer dan 90% van de gevallen. 

Heb je zelf te maken met of het vermoeden van online seksueel misbruik en wil je het hier met iemand over hebben? Kijk dan op Helpwanted.nl

Kwetsbaarheid

Online seksuele uitbuiting van kinderen is een complex vraagstuk dat door verschillende factoren wordt beïnvloed. Armoede, gebroken gezinnen, gebrekkig ouderschap, invloed van leeftijdsgenoten, sociaal-culturele overtuigingen en normen dragen allemaal bij aan de kwetsbaarheid van kinderen.

Daar komt nog bij dat internet altijd binnen handbereik is. Internet en smartphones zijn goedkoop in de Filipijnen en het is makkelijk om online geld over te maken. Met weinig technische drempels is het eenvoudig om kinderen uit te buiten voor geld. 

Veel kinderen aarzelen om aangifte te doen tegen hun verzorgers of andere familieleden die de uitbuiting faciliteren of zelfs plegen. Kinderen weten vaak niet waar ze terecht kunnen voor steun en herleven hun trauma’s door slechte slachtofferhulp.

Doneer nu

Doel CONEC project

Het doel van dit project is om online seksuele uitbuiting van kinderen te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat:

Voorlichting
Capaciteit
Toegankelijke gender- en kindvriendelijke bescherming en inclusieve hulp

Aanpak Conec

Een complex probleem als online seksuele uitbuiting van kinderen vereist een aanpak die zich richt op meerdere factoren en die systemen versterkt. Zo bestrijden we risico's en verminderen we kwetsbaarheden. Ook wordt de veerkracht van jongens en meisjes, gezinnen, gemeenschappen en de overheid verder uitgebouwd. Sleutelelementen zijn:

Online veiligheid
Inkomen en onderwijs
Versterken lokale instanties
Systeem ter bescherming van kinderen

Onze aanpak werkt

Dit project is gestart in juni 2022 en duurt 72 maanden. Het richt zich op vier ‘hotspots’: Taguig City, Quezon City, Angeles City en Bohol.

De eerste stappen om kinderen in de Filipijnen beter te beschermen tegen online seksuele uitbuiting zijn gezet. In 2022 hebben we onder meer het volgende bereikt:

  • Hulp op maat voor 14 slachtoffers, zoals medische hulp en onderdak
  • Schoolgeld en -materialen voor 9 kwetsbare kinderen 
  • Bewustwordingscampagnes waarin 892 kwetsbare kinderen en 843 volwassenen zijn bereikt
  • Als changemakers hebben 48 kinderen hun stem laten horen in verschillende advocacy campagnes
  • Training voor 1446 overheidsfunctionarissen en hulpverleners in hoe ze kinderen het beste kunnen helpen en verwijzen

Partners

In dit project werken we samen met ECPAT Filipijnen en de Bidlisiw Foundation.

Bidlisiw Foundation is een niet-gouvernementele organisatie voor sociale ontwikkeling. Het ontwikkelingswerk van Bidlisiw richt zich op het helpen van gezinnen die in armoede leven, met name in de informele stedelijke wijken en gezinnen met kinderen die speciale bescherming nodig hebben.

ECPAT Filipijnen maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van organisaties en individuen die samenwerken aan het uitbannen van seksuele uitbuiting van kinderen, kinderpornografie en de handel in kinderen voor seksuele doeleinden. Het ECPAT-netwerk omvat meer dan 100 landen en werkt samen om alle vormen van seksuele uitbuiting van kinderen tegen te gaan.

Gerelateerd nieuws

5 maart 2024

De meest gestelde vragen over onze oproep voor veiliger internet voor kinderen

Op 6 februari 2024, Safer Internet Day, zijn wij een campagne gestart voor een veiliger internet voor kinderen…

31 oktober 2023

Stop online seksuele uitbuiting van kinderen

Het internet is een belangrijk onderdeel geworden in het leven van kinderen. Kinderen vormen naar schatting ee…

10 november 2022

'Ik kwam online in contact met mensen uit het buitenland. Ik besefte me destijds niet ik dat de verkeerde vrienden had gemaakt.'

Armoede op de Filipijnen treft veel gezinnen. Het maakt miljoenen kinderen die veel op internet zitten kwetsba…

8 november 2022

"Ik kan nu andere kinderen beschermen tegen online seksueel misbruik"

“Ik ben Chester en ik woon in Cebu City, Filipijnen. Ik ben de vice-voorzitter van de High Peer Support Group.…

4 november 2022

Alle Filipijnse kinderen verdienen onderwijs: de wens van Alexa

Het Filipijnse meisje Alexa (21) ontmoette op haar zestiende iemand online via Facebook. De man verleidde haar…

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube