Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Manifest tegen kinderarbeid

Steun onze doelstelling: in 2029 geen kinderarbeid meer!

Ja, ik teken het manifest
Mica producten kinderarbeid vrij!
Mica producten kinderarbeid vrij!

In 2025 zou er geen kinderarbeid meer zijn…

Vol goede bedoelingen, hoop en vertrouwen, werd 25 jaar geleden Conventie nr. 182, over de Ergste Vormen van Kinderarbeid, door alle lidstaten van de International Labour Organization (ILO), waaronder Nederland, aangenomen. In mei 2019 stemde de Eerste Kamer voor de Wet Zorgplicht Kinderarbeid (WZK). En twee jaar geleden werd op de vijfde ILO-conferentie over kinderarbeid door alle deelnemers bevestigd kinderarbeid zo snel mogelijk te voorkomen en te stoppen.

           …Helaas is er nog steeds kinderarbeid.

Wereldwijd zijn er 160 miljoen kinderen betrokken bij kinderarbeid en bijna de helft van deze kinderen bevindt zich onder de ergste vormen van kinderarbeid met schadelijke en gevaarlijke werkomstandigheden. De trieste conclusie is dat we het duurzame ontwikkelingsdoel (‘SDG’) 8.7 van de Verenigde Naties - wereldwijde uitbanning van kinderarbeid in 2025 - niet gaan halen. 

We moeten ons blijven inzetten voor deze kinderen! Samen kunnen we kinderarbeid stoppen en zorgen dat ze echt kind kunnen zijn en naar school mogen. Daarom stelt Terre des Hommes Nederland de volgende ambitie voor:

In 2029 zijn alle toeleveringsketens van producten en grondstoffen vrij van kinderarbeid! 

Daarvoor moet in de komende vijf jaar het volgende gebeuren:

  • De Nederlandse overheid maakt werk van de Wet Zorgplicht Kinderarbeid, en stimuleert bedrijven om kinderarbeid uit te bannen. 
  • De overheid sluit sectorovereenkomsten met bedrijven en NGO’s waarin het stoppen van kinderarbeid wordt vastgelegd en ondersteunt programma’s waarin individuele bedrijven en NGO's samenwerken om kinderarbeid in specifieke sectoren te beëindigen. 
  • Ook gaat de overheid samen met brancheorganisaties en NGO's instrumenten ontwikkelen om het MKB te ondersteunen stappen te zetten.
  • Verder zorgt de overheid voor een snelle implementatie van de Europese Corporate Sustainability Due Diligence Richtlijn (CSDDD) in de Nederlandse wetgeving die grote bedrijven verplicht risico’s op kinderarbeid in hun toeleveringsketen en producten te voorkomen en te verhelpen. 
  • Kinderarbeid wordt een speerpunt van het ministerie van Buitenlandse Handel door dit thema meer aandacht te geven tijdens handelsmissies.
  • Nederland wordt koploper bij het uitbannen van kinderarbeid en zet afspraken hierover standaard in internationale handelsverdragen, zoals gesloten in EU-verband. 
  • De Nederlandse overheid zet zich in de EU ervoor in dat mica wordt aangemerkt als kritische grondstof (“critical raw material”).
  • Nederlandse bedrijven brengen in kaart waar in hun toeleveringsketens gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Aan de hand daarvan stellen ze verbeterplannen op om het gebruik in de komende vijf jaar uit te bannen. Hiervoor kunnen ze gebruikmaken van de kennis en ervaring van NGO’s. 
  • Jaarlijks wordt een voortgangsrapport gepubliceerd over het beperken van kinderarbeid met aandacht voor koploperbedrijven.
  • De overheid, bedrijven en ngo’s werken samen aan mogelijkheden om informatie aan consumenten te verstrekken die vragen over producten met betrekking tot kinderarbeid hebben. 

Wij roepen de Nederlandse politiek, het bedrijfsleven én het publiek op om dit manifest te ondertekenen. Want elk kind verdient een toekomst om zich te ontwikkelen en zijn dromen waar te maken - om echt kind te kunnen zijn.

Doe mee en teken dit manifest! Samen kunnen we kinderarbeid stoppen.

Den Haag, 12 juni 2024 - Internationale Dag van de Kinderarbeid

Ja, ik teken het manifest
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan