14,6 miljoen mensen in Oekraïne hebben humanitaire hulp nodig, terwijl 6,5 miljoen mensen het land hebben verlaten en vluchtelingen zijn geworden. Hiervan zijn de helft kinderen.
Kinderen worden op meerdere manieren getroffen en de intense angst die kinderen ervaren, zal op lange termijn een schadelijk effect hebben op de geestelijke gezondheid van kinderen.
Veel gezinnen en kinderen hebben Oekraïne verlaten om veiligheid te zoeken in andere landen, zoals Polen, Roemenië en Moldavië. Maar eenmaal gevlucht worden kinderen ook geconfronteerd met andere risico's, zoals mensenhandel, geweld, uitbuiting en misbruik, waarbij meisjes en niet-begeleide kinderen het meest kwetsbaar zijn.
Het conflict heeft geleid tot de vernietiging van huizen, ziekenhuizen, scholen en water-, gas- en elektriciteitssystemen die herhaaldelijk worden getroffen.
Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Giro555-campagne om de mensen die getroffen zijn door de oorlog te steunen. Wij implementeren projecten in Oekraïne, Moldavië, Roemenië, Polen, Slowakije en Hongarije.
Basisbehoeften
We zorgen voor voedsel, hygiëne en andere non-food artikelen, zoals kleding, speelgoed en schoolbenodigdheden. In Oekraïne werden scholen gerehabiliteerd, zodat kinderen weer naar school konden gaan. Ook hebben we kinderen en verzorgers ondersteund bij het vinden van onderdak en met rechtsbijstand.
Geestelijke gezondheid en sociaal welzijn
We bieden toegang to geestelijke gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning voor kinderen en hun verzorgers.
Eén van de activiteiten was Team Up, een bewegingsgerichte groepsactiviteit waarbij kinderen spelen, bewegen en lichaamsbewustzijn hebben. Het helpt hen om te gaan met woede, stress en interactie met leeftijdsgenoten.
In Polen werd een ontbijt voor Poolse en Oekraïense moeders en kinderen georganiseerd, waar ze met elkaar konden communiceren en ervaringen konden delen. In Roemenië werden kunsttherapie en workshops voor kinderen gegeven waar ze hun talenten en passies konden laten zien, bijvoorbeeld door instrumenten te bespelen, te dansen of te sporten.
Children Telling Stories is een psychosociale interventie waarbij kinderen camera's krijgen om zich creatief te uiten. Hun foto's worden vervolgens door de kinderen gebruikt om een verhaal te vertellen. Het is ontworpen voor gebruik door kinderbeschermingsdeskundigen en mensen die in verschillende omgevingen met kinderen werken.
Door kinderen te laten fotograferen wat ze maar willen, wordt hun creatieve zelfexpressie bevorderd. Door hun foto's en verhalen met anderen te delen en reacties te ontvangen, voelen kinderen zich verbonden en erkend, wat hun psychosociale welzijn en gevoel van empowerment vergroot. Bovendien krijgen verzorgers (zowel ouders als personeel dat met kinderen werkt) via de foto's en verhalen waardevolle inzichten in de ervaringen en perspectieven van de kinderen, wat gunstig kan zijn voor hun begrip en relaties.
Children Telling Stories draagt ook bij aan de sociale cohesie, omdat het de lokale bevolking beter inzicht geeft in wat deze kinderen meemaken en hoe zij de wereld om hen heen zien.
Op 19 november is het 1000 dagen geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Dat zijn 1000 dagen dat families, ou…
De aangekondigde bezuiniging van meer dan 2,4 miljard euro per jaar op de Nederlandse uitgaven voor ontwikkeli…
Bij veel mensen start de dag met het geluid van een wekker. Maar wat de dag zal brengen is voor iedereen versc…
Het afgelopen jaar heeft Terre des Hommes zich volop ingezet om deze kinderen te beschermen, ondersteunen en h…
Twee jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne blikt Anna (17) terug op die dag dat haar leven voorgoed vera…
Giro555, met Terre des Hommes als een van de meewerkende organisaties, heeft sinds de start van ‘Samen in acti…
Onderwijs is een belangrijk kinderrecht: het is de basis voor de ontwikkeling van ieder kind. Kinderen die toe…
Dankzij de steun van donateurs, de samenwerking met (bedrijfs)partners en de inzet van vrijwilligers en medewe…
We werken samen met CNPAC, War Child, Child Helpline International en met de volgende lokale organisaties: