We zijn sinds 2019 actief in Libanon en bieden hulp aan kwetsbare kinderen en hun families uit zowel Libanon als Syrië. Veel kinderen hebben traumatische ervaringen opgelopen en die kunnen een negatieve impact hebben op hun dagelijks leven en functioneren. Ze missen hun normale leven. Hun school. Hun vrienden. Het is belangrijk dat ze goed beschermd en geholpen worden.
In 2019 bood het project “Back to the Future” een veilige en stimulerende omgeving en zorgde voor betere toegang tot school en inclusie voor Syrische vluchtelingenkinderen die getroffen waren door de oorlog en voor kwetsbare Libanezen.
We boden kinderen een veilige plek. Ze kregen speciale psychosociale hulp en onderwijs in kindvriendelijke ruimtes. Samen met hun families en gemeenschappen kunnen ze hun moeilijke ervaringen verwerken en leren omgaan met hun nieuwe omstandigheden. Ook kunnen ze gemiste schoollessen inhalen.
Op 4 augustus 2020 werd de Libanese hoofdstad Beiroet getroffen door een explosie, waardoor duizenden mensen gewond raakten en tienduizenden gezinnen op slag dakloos waren. Kinderen hebben hun ouders verloren en de aanvoer van voedsel en medicijnen raakte verstoord.
Terre des Hommes ging onmiddellijk aan de slag om de behoeften van kinderen in kaart te brengen en noodhulp te bieden aan getroffen kinderen en hun families. We boden psychologische ondersteuning en recreatieve activiteiten. De psychologische sessies bestonden uit stressverlagende spelletjes die thuis konden worden nagespeeld. “Ik heb thuis geen speelgoed”, zei een van de deelnemers aan het project. “We spelen het spel van de stoelen. Alle kinderen hebben het recht om deze spelletjes te spelen.”
We hebben ook geld en hygiënekits uitgedeeld in de zwaarst getroffen wijken en kinderen geholpen om weer naar school te gaan.
In Libanon dragen onder meer de heersende sociale en gender normen, en discriminerende wetten bij aan het in stand houden van gender ongelijkheden. Ook ontmoedigen ze meisjes en jonge vrouwen om hun stem te laten horen.
Formele en informele organsaties die door jongeren en vrouwen worden geleid, hebben te maken met een toenemende druk van discriminerende sociale instellingen, politieke personen en religieuze leiders, die hun toegang tot middelen en kansen beperken.
Terre des Hommes hanteert een aanpak die gericht is op het wegnemen van de structurele hindernissen voor gendergelijkheid, het aanpakken van de onderliggende oorzaken van genderongelijkheid en werkt op alle niveaus.
De resultaten die wij tot nu toe (mid 2024) hebben bereikt omvatten het volgende:
Totaal aantal mensen bereikt : 4.389:
Afgerond
21.700 vluchtkinderen en lokale kwetsbare kinderen kregen onderwijsondersteuning Honderdduizenden vluchtkinder…
Lopend
Humanitaire noodsituaties vergroten de kwetsbaarheid van kinderen voor uitbuiting aanzienlijk. In de chaos die…
Lopend
Het She Leads programma is een strategisch partnerschap met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vier organi…
Samen met ervaren partners werken we aan een wereld zonder kinderuitbuiting, waarin jongeren zich veilig kunnen voelen en uitkijken naar de toekomst. Sluit je aan bij onze strijd.
Openingstijden
Het afgelopen jaar heeft Terre des Hommes zich volop ingezet om deze kinderen te beschermen, ondersteunen en h…
Dankzij de steun van donateurs, de samenwerking met (bedrijfs)partners en de inzet van vrijwilligers en medewe…
Dankzij de steun van onze donateurs, vrijwilligers en partners hebben we in de afgelopen vijf jaar veel bereik…
Kinderen uit arme gezinnen maken de meeste kans om uitgebuit te worden. Daarom steken wij veel energie in de s…
Lockdown, avondklok en schoolsluitingen. Ook in 2021 had de COVID-19 pandemie de wereld in haar greep. En dat…
De 12-jarige Amer is met zijn familie gevlucht uit Syrië. Nu probeert hij in Libanon in het Back to the Future…
De vijfjarige Bilal* zit te glunderen in de klas van het Early Childhood Education (ECE) programma. Hij is een…
Kunst, in welke vorm dan ook, kan het leven van een kind veranderen. Voor de 13-jarige Walid die als Syrische…
Maandag 11 oktober is het Wereldmeisjesdag. Sinds corona is de samenleving sterk gedigitaliseerd. In Nederland…
2020 is zonder twijfel het jaar van de coronapandemie. En toch is er veel om trots op te zijn!
Samen maken we het verschil, een passende titel voor ons jaaroverzicht 2019. Trots zijn wij op de behaalde res…