Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Spreek je uit! Het verhaal van Lea

15 juli 2024

Deze World Youth Skills Day staan de verhalen van Leshan (22 jaar) uit Kenia en Lea (17 jaar) uit Cambodja in de spotlight. Lea (*geanonimiseerde naam) wilde altijd graag mensen helpen, vooral mensen in nood. Vanaf jonge leeftijd raakte het haar diep toen ze hoorde van mishandelingen, pesten en geweld.

Lea haar eerst debat
Lea haar eerst debat

Kennis delen met en door jongeren

Deze World Youth Skills Day staan de verhalen van Leshan (22 jaar) uit Kenia en Lea (17 jaar) uit Cambodja in de spotlight.

Lea (*geanonimiseerde naam) wilde altijd graag mensen helpen, vooral mensen in nood. Vanaf jonge leeftijd raakte het haar diep toen ze hoorde van mishandelingen, pesten en geweld.

In 2023 vond ze het platform om zich daarvoor in te zetten als ‘Youth Advocate’ via ons Safety for Children and their Rights OnLine (SCROL) programma bij het Auscam Freedom Project, de partner van Terre des Hommes Nederland in Cambodja.

Lea begon zich al snel actief in te zetten voor de belangen van jongeren, voornamelijk om online seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen in Cambodja aan te pakken. 

“Ik ben jongeren advocaat geworden omdat ik kennis wilde delen”, zegt Lea. “Vooral aan andere meiden in Cambodja, met tips om veilig online te zijn”

Lea leert debatteren

Als onderdeel van de bewustmakingscampagne ‘Een veilige Online Wereld voor Meisjes’ in het kader van het SCROL-programma werden Lea en zeven van haar mede jeugd-voorvechters uitgekozen om te debatteren over het onderwerp 'Sociale media dragen bij aan de online seksuele uitbuiting van kinderen'.  

Het debat werd gehouden op een openbare school voor een publiek van 400 kinderen (meisjes en jongens) in de leeftijd van 13 tot 17 jaar, voornamelijk om het bewustzijn over het verantwoord gebruik van sociale media te vergroten.

Omdat Lea nieuw was in het debatteren, leerde ze de vaardigheden van haar mede-jeugdadvocaten; wat en hoe te spreken. Onder SCROL in Cambodja pleit de jeugd voor de uitwisseling van kennis, praktijken en ideeën in peer-support netwerken, met nauwe steun van het Auscam Freedom Project.

“We hadden veel meningsverschillen binnen onze groep over de boodschap. Maar we hebben geleerd samen te werken om een ​​goede presentatie te geven”, zegt ze.

Toekomstplannen

Haar eerste debat

“Toen ik wist dat ik het podium op moest om te debatteren, was ik zenuwachtig. Maar toen ik het podium opging, sprak en mijn gedachten deelde, was het een van de beste herinneringen uit mijn leven”, vertelt ze trots.

Ik deelde tips zoals het niet delen van privé-informatie, niet online met vreemden praten en weten hoe en waar je gevallen moet melden. Ik sprak zelfs over de rol van ouders; en hoe ze de online activiteiten van hun kinderen moeten monitoren”, zegt ze

Toekomst
Na haar eerste debat is Lea gemotiveerd om kennis verder te delen en een ruimte te creëren voor jongeren om van elkaar te leren, te spreken en het bewustzijn te verspreiden over belangrijke kwesties zoals online veiligheid. “Ik wil een debatclub beginnen”, zegt ze. 

Lees meer over het SCROL project
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan