Ruim de helft (59%) van de ouders, met kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, maakt zich zorgen over de online veiligheid van hun kind(eren). Met name maken ouders zich zorgen over nepberichten, mensen die zich voordoen als iemand anders en vreemden die contact zoeken met hun kind.
Maar ook online pesten wordt vaak genoemd. Dat lijkt ook niet helemaal onterecht, bij een kwart (25%) van de ouders heeft een kind weleens melding gemaakt van een vervelende online situatie. Dit blijkt uit onderzoek van Terre des Hommes. Directeur Julie Verhaar: “Het wordt tijd voor heldere spelregels en betere online wetgeving.”
Ouders maken zich in mindere mate zorgen of hun kind een naaktfoto van zichzelf maakt en aan iemand stuurt of dat zelfs zo’n foto vervolgens wordt doorgestuurd naar anderen. Julie Verhaar: “Helaas moet ik deze ouders wakker schudden. Uit andere (internationale) onderzoeken blijkt dat er steeds meer expliciete beelden van kinderen het internet overgaan. Ons leven speelt zich steeds meer online af, zeker bij kinderen. Dan wil je ook dat je kind veilig over de digitale straat kan lopen. Dat is helaas niet altijd het geval.“
Wat duidelijk wordt: kinderen zijn bijna niet meer op Facebook te vinden. Slechts een enkele ouder (13%) maakt zich dan ook zorgen over de online veiligheid op dit social media platform. TikTok, wel populair onder kinderen, spant in dit geval de kroon. Bijna de helft (44%) van de ouders maakt zich in meer of mindere mate zorgen over de online veiligheid, nauw gevolgd door YouTube (41%), Snapchat (38%) en online games als Fortnite (38%).
Om hun kinderen te hoeden voor online valkuilen, geven bijna alle ouders aan (93%) weleens met hun kind over online veiligheid te praten en hebben ze het over de gevaren en de risico’s die er online spelen (93%). Een derde (38%) kijkt zelfs regelmatig in de mobiele telefoon van hun kind. Toch zegt ook een derde (35%) dat ze weinig doen om controle te houden op het online gedrag van hun kind.
Dit jaar wordt er in het Europees Parlement gestemd over een wet, waarin online dienstverleners, zoals Google, Facebook en Whatsapp, verplicht worden om meer te doen om tekenen van online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen. Een ruime meerderheid (83%) van de ouders vindt het belangrijk dat een dergelijke wet er komt. Ook denkt de helft (56%) dat zo’n wet ervoor zorgt dat minder kinderen seksueel uitgebuit gaan worden. Maar er zijn ook zorgen over de wet. Heel veel ouders (57%) zouden een dergelijke wet alleen steunen als ze zeker weten dat hun privacy gewaarborgd blijft. Julie Verhaar: “Terre des Hommes is voorstander van de wet. Volgens ons kan privacy en online bescherming van kinderen hand in hand met elkaar gaan, maar daar moet de politiek wel voor zorgen én duidelijk over communiceren.”
Aan het Online Veiligheidsonderzoek van Terre des Hommes dat plaatsvond in de periode 12 juni tot 16 juni 2023, namen 1024 ouders, met kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, deel.
Deze week start de campagne “Gewoon kind zijn. Dat gun je ieder kind toch?” om bewustwording te creëren over het werk van Terre des Hommes. Neem ook een kijkje op onze actiepagina!