Kinderarbeid is dichterbij dan je denkt

Momenteel werken duizenden kinderen in de mijnen om de grondstof mica te delven. Het werk in de mijnen is niet alleen gevaarlijk en ongezond, maar heeft ook als consequentie dat de kinderen niet naar school gaan en dus niet kunnen werken aan hun toekomst. Zeg NEE tegen kinderarbeid en steun ons werk.
Zeg NEE tegen kinderarbeid
Vind jij ook dat kinderen gewoon op school moeten zitten? In India en Madagaskar werken duizenden kinderen in gevaarlijke en ongezonde micamijnen. Ze graven naar de grondstof mica, een mineraal dat wordt verwerkt in artikelen die wij dagelijks gebruiken. Met onze projecten zorgen we dat kinderarbeid stopgezet wordt. Vind jij ook dat kinderen moeten werken aan hun school en hun toekomst? Zeg dan NEE tegen kinderarbeid en steun het werk van Terre des Hommes. Met jouw donatie zorgen wij dat kinderen kunnen werken aan hun huiswerk en hun toekomst.

Het probleem
Duizenden kinderen in India en Madagascar werken in gevaarlijke en ongezonde mijnen. Deze mijnen zijn niet gereguleerd en er is dus geen toezicht. De kinderen graven naar het mineraal mica, dat als grondstof wordt gebruikt in veel van onze dagelijkse producten zoals auto’s, laptops, broodroosters en make-up.
Door armoede nemen de ouders hun kinderen mee naar de mijnen om te werken, om zo inkomsten te vergroten. Sinds de corona-pandemie zijn veel scholen gesloten en gaan nog meer kinderen (opnieuw) naar de mijnen. Zij kunnen op deze manier niet leren, spelen of sporten. En zo kunnen ze niet werken aan een betere toekomst.
Het is voor producenten moeilijk te traceren welke mica door kinderhanden uit de grond gehaald is. En omdat er nog geen wetgeving is, kunnen bedrijven deze mica gewoon gebruiken.
Deze uitbuiting van kinderen moet stoppen!
*Vanwege privacy redenen zijn de namen en gezichten van kinderen onherkenbaar gemaakt.

Wat doen wij?
Terre des Hommes zorgt ervoor dat kinderen uit de mijn worden gehaald en weer (terug) naar school gaan. Ook leren de kinderen in kinderclubs meer over hun rechten als kind. We ondersteunen ouders en de gemeenschap om andere inkomstenbronnen te vinden zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Maar ook leren we ze om collectief te onderhandelen over een eerlijker prijs van mica. Naast de focus op kinderen, ouders en de gemeenschap, is Terre des Hommes ook bezig met het legaal maken van de micamijnen door middel van lobby. Dat is een kwestie van lange adem, want we werken nauw samen met de (lokale) overheid om nieuwe wetgeving te ontwerpen.
We roepen bedrijven en multinationals in de elektronica-, cosmetica en autoindustrie op om nu in actie te komen. Daarom vragen wij iedereen de petitie te tekenen en NEE te zeggen tegen kinderarbeid.

Wat kun jij doen?
Zeg NEE tegen kinderarbeid en teken de petitie
Met deze petitie roepen we samen bedrijven op deze drie stappen te zetten:
1. Neem verantwoordelijkheid over je hele keten, van grondstof tot eindproduct.
2. Gebruik je positie om met leveranciers en overheden te praten over werkomstandigheden en het waarborgen van kinder- en mensenrechten.
3.Sluit je aan bij het Verantwoorde Mica Initiatief om zo met meer multinationals samen dit probleem aan te pakken.
Kinderen zouden nooit moeten worden uitgebuit voor de productie van onze dagelijkse producten. Micaverwerkende bedrijven kunnen en moeten daar iets aan doen. Roep deze bedrijven op om NU actie te ondernemen. Wij zorgen dat je bericht bij deze bedrijven terecht komt.
Strijd mee met geld
Als donateur steun je met geld onze strijd tegen uitbuiting van kinderen. Met jouw hulp kunnen we ze beschermen, naar school laten gaan en een betere toekomst bieden.
Voor 15 euro krijgt een kind een schooltas met schoolspullen;
Voor 25 euro krijgt een kind een schooltas met schoolspullen en schoolboeken;
Voor 65 euro krijgt een kind een fiets om naar de middelbare school te fietsen.
Strijd mee met tijd
Word vrijwilliger, houd een spreekbeurt of start je eigen online actie; het kan allemaal! Laat je inspireren en kijk snel hoe jij mee kunt strijden door middel van tijd.
Strijd mee met spullen
Kleren die je niet meer draagt. Boeken die je hebt gelezen. Ook met je prachtspullen strijd je mee tegen uitbuiting van kinderen. Breng ze langs bij onze winkels.