In Madagaskar is kinderarbeid een groot probleem. Veel kinderen gaan er niet naar school. Onder hen zijn er zo’n tienduizend die dagelijks in micamijnen werken. Zij gaan ondergronds en moeten stenen opgraven en mica bikken. Zwaar en gevaarlijk werk, dat bovendien slecht betaalt. Maar door de armoede hebben zij geen andere keus. Met het micaproject in Madagaskar (gestart in januari) willen we dit veranderen.
Madagaskar is een van de grootste leveranciers van mica. Deze glimmende stof zit verwerkt in onze alledaagse producten, zoals verf, auto’s, laptops en make-up. Mijnwerkers graven de mica op. Onder hen ook veel kinderen, zoals de 14-jarige Kely. In het droge seizoen moet hij elke dag mee naar de mijnen. Tijd om te spelen is er niet, hooguit eventjes na het avondeten. ‘Dan probeer ik nog wat te voetballen. Maar meestal ga ik meteen slapen want ik ben moe.’
Kely is nog nooit naar school geweest. Hij kan niet lezen of schrijven. Gevraagd naar hoe hij over zijn toekomst denkt, zegt hij lachend: ‘Ik denk niet dat ik ga trouwen. En ik wil zeker geen kinderen. Ik zal wel in de mijn werken, denk ik. Maar ik weet hoe ik heel diep kan afdalen met mijn hoofdlampje aan. Gelukkig ben ik nog nooit gewond geraakt en ik ben niet bang.’
In de mijnen lopen de kinderen ernstige gezondheidsrisico's. Het stof dat vrijkomt bij het bikken, tast hun longen aan. Het tillen van de stenen leidt tot ernstige rugklachten. Er gebeuren veel ongelukken, met botbreuken en verwondingen door brokstukken die kapot vallen tot gevolg.
Ondanks de gezondheidsrisico’s heeft Kely geen angst. ‘Ik weet hoe ik heel diep kan afdalen met mijn hoofdlampje aan. Gelukkig ben ik nog nooit gewond geraakt en ik ben niet bang.’
Zou er wel wat gebeuren, dan hoeft Kely van de micahandelaren niks te verwachten. Zij nemen nergens verantwoordelijkheid voor, alleen voor de betaling. ‘Als de vrachtwagen niet komt, dan belt mijn vader of iemand op. Soms krijgen we betaald, zo'n 2,5 eurocent per kilo. Soms echter pas later,’ zegt Kely.
In de strijd tegen kinderarbeid in de micamijnen van Madagaskar, werkt Terre des Hommes samen met UNICEF en VDL. Samen hebben we het programma FAMAHA opgezet. Dit staat voor Fampiasana Ankizy Mica, Andao Fongorina Atsahatra, wat in het Malagasi betekent: ‘Stop kinderarbeid in de micamijnen’.
Het FAMAHA programma werkt op meerdere niveaus (lokaal, nationaal en mondiaal) en met verschillende spelers om de uitbuiting van kinderen in micamijnen in Madagaskar uit te bannen.
Kely is 14 jaar en woont met zijn ouders en zijn oudere broer in Madagaskar. Het gezin is arm. De kinderen moe…
Afgelopen 12 mei 2022 hielden we onze tweede Terre Talk, ditmaal met als onderwerp 'Kinderarbeid in India en M…
Onderzoek Terre des Hommes: minstens 50% mica arbeiders is minderjarig.
12 Juni is Internationale dag tegen Kinderarbeid. Terre des Hommes en Unicef gaan samenwerken in de aanpak van…