Daimler AG gaat investeren in het werk van Terre des Hommes Nederland in India. Tevens sluit het autoconcern zich per vandaag aan bij het Responsible Mica Initiative (RMI), een platform van vooral bedrijven die mica uit India gebruiken of verhandelen. Daimler is hiermee de eerste autoproducent die zich tot doel stelt om kinderarbeid in mica-mijnbouw uit te bannen.
Met dit initiatief erkent Daimler de veelzijdigheid van mica en de cruciale rol die het mineraal speelt in de wereldwijde auto-industrie. Mica's reflecterende en sprankelende eigenschappen hebben het tot een belangrijk ingrediënt in autolakken en -coatings gemaakt. Mica zit als functionele vulstof in kunststof onderdelen zoals bumpers en spiegelbehuizingen, door fabrikanten gebruikt om gewicht te verminderen en brandstof te besparen. Mica is tevens een natuurlijke isolator en zit in veel elektrische componenten in voertuigen.
"De samenwerking met Terre des Hommes Nederland en het Responsible Mica Initiative is een volgende belangrijke stap voor Daimler in de strijd tegen kinderarbeid in de mijnbouw", zegt Renata Jungo Brüngger, lid Raad van Bestuur Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Integriteit en Juridische Zaken. "Het gezamenlijke project in India is een aanvulling op onze bestaande maatregelen ter bescherming van de mensenrechten in onze toeleveringsketens, zoals ons Human Rights Respect System en de bijbehorende audits. Zo creëren we perspectief voor de lokale bevolking".
Carel Kok, directeur van Terre des Hommes Nederland: “Als Terre des Hommes en als een van de stuwende krachten achter RMI zijn we blij met de stappen die Daimler AG zet. Daimler is het eerste autoconcern dat zich openlijk inspant om kinderarbeid uit haar toeleveringsketen uit te bannen en dat zich bij het RMI aansluit. Ik hoop dat meer autoproducenten tot actie overgaan om kinderarbeid uit hun toeleveringsketen te halen, onder andere door wereldwijd meer dan 30.000 veelal jonge kinderen uit de mica mijnen te halen en te investeren in hun toekomst”.
Terre des Hommes Nederland richt zich op het stoppen van kinderuitbuiting. In 2016 publiceerde zij over de arbeidsomstandigheden in de mica mijnbouw in deelstaten Jharkhand en Bihar in India. Dit onderzoek werd in 2018 gevolgd door onderzoek naar kinderarbeid in de mica productie wereldwijd. Thans werkt Terre des Hommes met lokale partners in een groot aantal dorpen in India aan het verbeteren van het leven van kinderen en hun gemeenschappen. In 2019 onderzocht Terre des Hommes de mica toeleveringsketen vanuit Madagaskar naar China.
In 2017 richten bedrijven die betrokken zijn bij de wereldwijde mica-productieketen met Terre des Hommes het Responsible Mica Initiative (RMI) op. Doel is het uitbannen van kinderarbeid in de mica-mijnbouwgebieden van Jharkhand en Bihar in India. Het RMI, een multi-stakeholder, impact gerichte coalitie heeft programma's geïntroduceerd om de algemene arbeidsomstandigheden in de mica-sector te verbeteren en de onderliggende problemen van armoede, slechte gezondheid, ontoereikende onderwijsmiddelen en het gebrek aan toegang tot overheidsmiddelen aan te pakken. Het RMI en Terre des Hommes werken samen met lokale ngo’s in meer dan 140 dorpen.
Terre des Hommes Nederland en Daimler gaan een driejarig samenwerkingsverband aan, waarin Daimler rechtstreeks zal investeren in duurzame interventies ter bestrijding van kinderarbeid in de mica-mijngebieden in deelstaat Jharkhand in India. In 2018 onderzocht Mercedes-Benz de toeleveringsketen voor mica - van de mijn tot het spuiten van voertuigen in de fabriek. Tijdens de bezoeken ter plaatse aan de verschillende stadia van de mica-toeleveringsketen, ontdekte Mercedes-Benz Cars geïsoleerde misstanden en nam ze overeenkomstige maatregelen. Door Terre des Hommes en het RMI te steunen breidt het bedrijf haar bestaande activiteiten uit met een volgende stap. De projectactiviteiten van Terre des Hommes en lokale partners omvatten bewustwording, het betrekken van de overheid, toegang tot overheidssubsidies, verbetering van het inkomen en toegang tot onderwijs. De belanghebbenden bij het project zijn nauw betrokken bij het ontwerp, de evaluatie en de uitvoering, met inbegrip van de kinderen en hun gezinnen. Daimler en Terre des Hommes hebben ook geïnvesteerd in maatregelen tegen corona in de mica-mijnbouw gemeenschappen.
RMI is een wereldwijde coalitie van organisaties die zich inzet voor een eerlijke, verantwoorde en duurzame mica toeleveringsketen in India, met het doel om kinderarbeid in 2022 te stoppen. RMI betrekt bedrijven, maatschappelijke organisaties, brancheorganisaties en overheden bij het ontwikkelen en uitvoeren van programma’s gericht op verbetering van de werkomstandigheden, versterken van lokale gemeenschappen en legalisering van de mica mijnbouw.
Vind jij ook dat kinderen gewoon op school moeten zitten? Zeg dan NEE tegen kinderarbeid en roep bedrijven en multinationals in de elektronica-, cosmetica en autoindustrie op om hetzelfde te doen! Want kinderen zouden nooit moeten worden uitgebuit voor de productie van onze dagelijkse producten. Roep deze bedrijven op om NU actie te ondernemen. Teken de petitie. Wij zorgen dat je bericht bij deze bedrijven terecht komt.